Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwny problem d15b7! pomocy;/ uszczelka? peknieta glowica?

GizY
16-10-14, 17:09
hej;]

mam problem ktory nie daje mi spokoju.

-ubywa plynu chlodniczego / zdarzalo sie ze wywalila plyn przez korek chlodnicy..
-czasem nie pali na wszystkie gary, ale po przygazowce na ok 3-4 tys pracuje juz normalnie ( przewaznie na cieplym silniku )
z rana (czytaj po dlugim postoju pali normalnie)

wszystko byloby ok, walnieta uszczelka pod glowica, ale.......
-nie dymi ani przy odpale ani w czasie jazdy.
-krecac do odcinki bardzo delikatnie zadymi na czarno. (zadymi tylko wtedy gdy odpali nie na wszystkie gary [na siwo, nie na blekit], no ale w tym wypadku to nie dziwne, bo przeciez paliwo podaje ale go nie spala w cylindrze),
-nie czuc zeby byla slabsza..

z poczatku byla zalana olejem 1 swieca od rozrzadu.. uszczelnilem gniazda swiec, wpadly nowe swiece i kable bosch, nowy oring na aparat zaplonowy.. (aparatu nie rozbieralem)

jesli to potrzebne, kompresja lecac od rozrzadu w str aparatu 11/12.5/12.5/13 ( wiem ze na 1 malo i troszke za duza roznica..)

co myslicie, co radzicie? moze zly trop z glowica? sugestie?

wiesko1261
16-10-14, 21:00
początki wypalania się (przedmuch )uszczelki ,ale na pewno będzie jeszcze grzej :)
podjedz na warsztat niech zrobią test na obecność spalin w płynie
ale za duża już różnica w kompresji -oznaki że coś nie tak ;)

tomekbrk
17-10-14, 01:18
Mialem podobne objawy. Z czasem plynu szlo coraz wiecej, coraz bardziej dymilo na bialo (najlepiej widac w chlodny wieczor/w nocy) , spadku mocy jakos wtedy nie zauwazylem :-P A winna byla UPG.

GizY
18-10-14, 09:16
początki wypalania się (przedmuch )uszczelki ,ale na pewno będzie jeszcze grzej :)
podjedz na warsztat niech zrobią test na obecność spalin w płynie
ale za duża już różnica w kompresji -oznaki że coś nie tak ;)

szybciej niz mi sie wydawalo:D juz po zawodach.. uszczelka poniosla smierc.. zabieram sie za remont

Senej
19-10-14, 12:16
Identyczne objawy miałem, co do joty, UPG do zmiany i zapewne planowanie głowicy. Powodzenia w remoncie :-)