PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk Civic 2008

Fixxxer
14-10-14, 21:32
Witam serdecznie,
Mam dziwny kłopot ze swoją Hondą 2.2 diesel. Niedawno usłyszałem podczas uruchamiania i gaszenia silnika dziwny dźwięk. Dobiega z prawej strony od spodu. Słyszę go jak siedzę za kierownicą, ale w momencie gdy jestem na zewnątrz od strony kierowcy ten dźwięk jest ledwo słyszalny. Nie słychać go także od przodu jak podniosłem maskę. Natomiast stojąc po stronie pasażera słychać takie dziwne brzęczenie, metaliczne klekotanie, tak jakby jakaś blacha terkotała. Ten dźwięk słychać przy starcie silnika i na jałowym biegu. Słychać także np. podczas pokonywania jakiś nierówności, np. tych leżących policjantów na drodze. W czasie jazdy nie zauważyłem tego dźwięku. W momencie gdy stoję i samochód jest na jałowym biegu, oprócz tego terkotania pojawiają się takie może niezbyt uciążliwe, ale jednak odczuwalne wibracje wewnątrz. Może ktoś z forumowiczów mógłby coś podpowiedzieć. Zacząłem podejrzewać, że to może dwumasa, ale sam już nie wiem. A może to turbina, wydech, albo jeszcze coś innego. Gdyby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje, chętnie odpowiem.

ZakaMareK
16-10-14, 19:54
sam posiadam to auto dopiero od 3 miesięcy ale już odkryłem, że wydech nie jest poprowadzony tradycyjnie przez środek podłogi, lecz właśnie po prawej stronie auta, w okolicach progu. być może to Cię naprowadzi na trop. sugerowałbym wjechanie na kanał/najazd i osłuchanie spod spodu na pracującym silniku lub wizytę u zaprzyjaźnionego mechanika. ciężko coś więcej zdiagnozować nie slysząc dźwięku o którym wspomniałeś.
być może bardziej doświadczeni koledzy forumowicze podpowiedzą Ci coś więcej.

pzdr

kobert
16-10-14, 23:08
mi to by wygladalo na dwumas tak jak podejrzewasz,jednak przy starcie silnikiem buja i moze tez to byc co innego. piszesz ze wjezdzajac na nierownosc to slychac,wiec taz przeczy dwumasie