Zobacz pełną wersję : Wyje przy ruszaniu
Witam nie znalazłem w szukajce satysfakcjonujących odpowiedzi, więc zakładam temat. Otóż jak ruszam po minimum kilkugodzinnym postoju coś okrutnie wyje(dźwięk trochę jak przy hamowaniu autobusu powiedzmy). Pojechałem dziś na rolki sprawdzić hamulce, wszystko niby ok, ale na tylnej osi diagnosta stwierdził , że w pewnym momencie pedał mięknie, wpada w podłogę i włącza się ABS, jakby był trochę zapowietrzony. Czy możliwe , że po postoju ręczny mi nie odpuszcza do końca przez chwilę i tak go słychać, czy raczej mam szukać gdzie indziej przyczyny. Dodam ,że dźwięk pojawia się tylko przy pierwszym ruszeniu, później jak startuję ze świateł nic już nie słyszę.
Może skrzynia się kończy, albo ma olej za gęsty?
A z przodu słychać czy z tyłu?
Może skrzynia się kończy, albo ma olej za gęsty?
A z przodu słychać czy z tyłu?
Olej wlewałem MTF niecałe 20kkm temu. Ciężko mi zlokalizować właśnie skąd to słyszę, raz mi się wydaje ,że z przodu innym razem bardziej jakby z tyłu, ten dźwięk się tak niesie, że mocno wytężając słuch nadal ciężko mi powiedzieć. Co do skrzyni to raczej nie zauważyłem jakiś trudności i zmian podczas jazdy.
Z pewnością do sprawdznia zaciski - konkretnie to prowadnice zacisku (do przesmarowania) oraz klocki i blaszki, a także stan tarcz (czy nie ma rantów)