Zobacz pełną wersję : Jaka farba podchodzi pod NH-592P
Metalizator
14-10-14, 13:20
Witam
Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam wątek ale chciałem zapytać czy ktoś z Was kupił farbę bez dobierania i podeszła mu pod ten kod?
Dzięki i pozdrawiam
Ja sobie takie akcje odpuszczam
Co za problem podjechać i dobrać pod kod ?
Przecież to nie kosztuje majątku i spokojna głowa że jest dobrane dobrze
Metalizator
14-10-14, 14:03
no tak. to co mówisz ma sens i większość tak robi
ale pomyślałem sobie że jak by tak można było kupić bez dobierania z 1l to można było by poszaleć za niewielkie pieniądze a mam trochę do wymalowania
pomyślałem sobie że jak by tak można było kupić bez dobierania z 1l to można było by poszaleć za niewielkie pieniądze a mam trochę do wymalowania
No to pomyśl dobrze czy bez dobrego dobrania może być dobrze ?
Przecież litr farby,bazy kosztuje około w zależności oczywiście od gatunku farby około 100 zł więc pytam czy jest sens ryzykować i pomalować coś a się okaże że ten nie dobrany wg kodu jest do bani i potem podwójne koszty na nowo
Oszczędność bokiem wyjdzie i wtedy się biegiem do lakierni dobrać kolor pojedzie
Metalizator
14-10-14, 14:15
Podjadę dziś zapytać ile takie dobieranie i w jakiej cenie.
No inaczej tego nie widzę
Co innego zrobić gdzieś zaprawkę ale co innego malować element bez pewności że dobrany lakier jest gdzie i tak nawet dobrany będzie się różnił od tego starego
Metalizator
14-10-14, 15:42
30zł za 100ml trzeba kupić 200ml bo inaczej nie mieszają więc pewno opłacało by się kupić puszkę podobnej farby do zabawy.
Jak ktoś się bawił w takie coś to czekam na podpowiedzi:)
Ale do czego zmierzasz ?
Chcesz zaoszczędzić kasę czy się bawić bo nie kumam
Bawiłem się i piszę Ci jak jest a Ty nadal swoje
Nie kumam
Metalizator
14-10-14, 19:24
Chodzi mi o to że na necie można kupić puchę farby jakiejś tam czarnej o zbliżonej kolorystyce i może ktoś kiedyś dobrał sobie przykładowo od jakiegoś innego samochodu.
sprawa wyglada tak że jeeśli nawet kupił bym tą farbę po kodzie to i tak będzie się różniła od tego co mam na samochodzie, auto ma 14lat;) i nie zależy mi na tym żeby dobierać idealnie
poszukaj po innych mieszalniach u mnie maja baze 24zl 100gram i maja tez po 15zl tyle ze np zielonego koloru jest 7 odcieni jeden podpasowal mi praktycznie bardzo na tyle ze cale auto oblecialem oprocz dachu i nikt sie tego przez pol roku nie dopatrzyl tych z allegro po taniosci nie polecam slabe krycie zamiast litra bedziesz musial wziac dwa i na jeden piernik wyjdzie,zwroc uwage czy baza jest 1;1 czy 2;1 z rozpuszczalnikiem
pozatym wez jeszcze pod uwage ze musisz kupic podklad , clar papiery tasmy szpachle rozpuszczaliniki i w sumie na calosci koszt bazy to tylko 1/4 kosztow wiec nie zawsze warto rezykowac pozatym litrem bazy za duzo sobie nie pomalujesz:)max 5, 6 elementow
na necie można kupić puchę farby jakiejś tam czarnej o zbliżonej kolorystyce
Ja życzę powodzenia w takim podejściu
Metalizator
15-10-14, 14:25
to nie jest nowy samochód, za 5 lat pewnie będzie już przetopiony
Rozumiem że auto stare i ktoś nie chce inwestować kasy ale nie rozumiem druciarstwa tym bardziej jeśli chodzi o swoje auto i nie ważne ile ma lat
Sory ale takie mam podejście
Metalizator
15-10-14, 18:43
sprawa wygląda tak że samochód nie jest już w idealnym stanie a jeżeli przyszło by go odrestaurować tak żeby to miało ręce i nogi to musiał bym włożyć ,,kupę" kasy a ja chcę przez te kilka lat przez które mam nadzieję jeszcze nim pojeżdżę maskować rudą która pojawia się praktycznie wszędzie:(
a co ty chcesz konkretnie w tym aucie robic bo sama baza rudej nie wygonisz niestety mam 9 lat praktyki z tymi rzeczami za soba moge cos podpowiedziec
sama baza rudej nie wygonisz niestety
I wszystko w temacie
Jeśli chcesz tylko zamalować to możesz równie dobrze z pędzla lecieć i też będzie podleczone na kilka dni
Metalizator
16-10-14, 14:36
jak każdy wie co w hankach się robi, tylne nadkola, drzwi w dolnej części.
podkłady, lakiery mam w domu bo ktoś tam u mnie w domu już malował więc potrzebuję samej bazy
lakiery mam w domu bo ktoś tam u mnie w domu już malował więc potrzebuję samej bazy
No to w czym masz problem ?
Kup i maluj
Podobny kolor do NH-592P, hmm, czekaj, wiem - czarny, kup czarny akryl z utwardzaczem jak chcesz tym malować rdzę która wyjdzie po miesiącu, więc dużo go kup bo zima długa jest :)
Jakakolwiek baza perłowa będzie kosztować ok. 20 pln/100, więc albo zacisnąć zęby i pójść z klapką z własnego auta do sklepu albo kupić puchę akrylu, będzie niezwykle tanio i nie do odróżnienia z 200 m. w pochmurny dzień, powodzenia ;)
Metalizator
16-10-14, 18:20
czymkolwiek bym nie pomalował to i tak wyjdzie po zimie wiec nie mam zamiaru pakować kasę w błoto.
młody nie jestem i to nie moje pierwsze auto a z doświadczenia wiem że jak już zacznie brać to ani święcona woda nie pomoże:D bo z ziemi to wyszło i do ziemi ciągnie
sam sobie jakoś z tym poradzę dzięki za rady:)
czymkolwiek bym nie pomalował to i tak wyjdzie po zimie wiec nie mam zamiaru pakować kasę w błoto.
a kupowanie bazy w nie wiadomo jakim kolorze i malowanie tego bez porządnego pozbycia się rdzy to czym jest jak nie pakowaniem kasy w błoto :confused:
po co pudrować syfa jak i tak wyjdzie?
albo zrób porządnie albo sobie daruj i jeździj jak jest...
a kupowanie bazy w nie wiadomo jakim kolorze i malowanie tego bez porządnego pozbycia się rdzy to czym jest jak nie pakowaniem kasy w błoto
po co pudrować syfa jak i tak wyjdzie?
albo zrób porządnie albo sobie daruj i jeździj jak jest...
x2
Ja p..., co za temat. Gdyby mozna bylo kupowac farbe bez dobierania po kodach, to producenci nie przyklejaliby kodow na nadwoziach. Zamiast malowac, to wez oklej to auto i sprzedaj.
Tapatalk
Metalizator
17-10-14, 13:38
Tematem było zapytanie czy komuś gdzieś tam przypadkiem nie udało się odnaleźć jakiegoś zamiennika takiego lakieru a wszyscy tu piszecie że takich rzeczy się nie robi tylko jechać do mieszalni i tam dobiorą.
Jasne to sprawa oczywista że najprostszym rozwiązaniem jest tak zrobić.
Tematem tym chciałem tylko pomóc ludziom którzy mają taki kolor i jak komuś gdzieś tam się udało dobrać to już by mieli problem z głowy ale dyskusja powędrowała nie w tym kierunku.
Proszę więc nie powielać każdy każdego z tą mieszalnią żeby nabić sobie postów bo to nie o to chodzi.
Na forum mamy sobie pomagać i takich pomocnych odp oczekuję:)
Jeśli znalazła by się taka osoba której się taki wyczyn udał to proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami a o mieszalni proszę już nie pisać;)