PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka farba podchodzi pod NH-592P

Metalizator
14-10-14, 13:20
Witam
Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam wątek ale chciałem zapytać czy ktoś z Was kupił farbę bez dobierania i podeszła mu pod ten kod?
Dzięki i pozdrawiam

kruczekvu
14-10-14, 13:54
Ja sobie takie akcje odpuszczam
Co za problem podjechać i dobrać pod kod ?
Przecież to nie kosztuje majątku i spokojna głowa że jest dobrane dobrze

Metalizator
14-10-14, 14:03
no tak. to co mówisz ma sens i większość tak robi
ale pomyślałem sobie że jak by tak można było kupić bez dobierania z 1l to można było by poszaleć za niewielkie pieniądze a mam trochę do wymalowania

kruczekvu
14-10-14, 14:09
pomyślałem sobie że jak by tak można było kupić bez dobierania z 1l to można było by poszaleć za niewielkie pieniądze a mam trochę do wymalowania
No to pomyśl dobrze czy bez dobrego dobrania może być dobrze ?
Przecież litr farby,bazy kosztuje około w zależności oczywiście od gatunku farby około 100 zł więc pytam czy jest sens ryzykować i pomalować coś a się okaże że ten nie dobrany wg kodu jest do bani i potem podwójne koszty na nowo
Oszczędność bokiem wyjdzie i wtedy się biegiem do lakierni dobrać kolor pojedzie

Metalizator
14-10-14, 14:15
Podjadę dziś zapytać ile takie dobieranie i w jakiej cenie.

kruczekvu
14-10-14, 14:16
No inaczej tego nie widzę
Co innego zrobić gdzieś zaprawkę ale co innego malować element bez pewności że dobrany lakier jest gdzie i tak nawet dobrany będzie się różnił od tego starego

Metalizator
14-10-14, 15:42
30zł za 100ml trzeba kupić 200ml bo inaczej nie mieszają więc pewno opłacało by się kupić puszkę podobnej farby do zabawy.
Jak ktoś się bawił w takie coś to czekam na podpowiedzi:)

kruczekvu
14-10-14, 16:05
Ale do czego zmierzasz ?
Chcesz zaoszczędzić kasę czy się bawić bo nie kumam
Bawiłem się i piszę Ci jak jest a Ty nadal swoje
Nie kumam

Metalizator
14-10-14, 19:24
Chodzi mi o to że na necie można kupić puchę farby jakiejś tam czarnej o zbliżonej kolorystyce i może ktoś kiedyś dobrał sobie przykładowo od jakiegoś innego samochodu.
sprawa wyglada tak że jeeśli nawet kupił bym tą farbę po kodzie to i tak będzie się różniła od tego co mam na samochodzie, auto ma 14lat;) i nie zależy mi na tym żeby dobierać idealnie

romekex
14-10-14, 20:08
poszukaj po innych mieszalniach u mnie maja baze 24zl 100gram i maja tez po 15zl tyle ze np zielonego koloru jest 7 odcieni jeden podpasowal mi praktycznie bardzo na tyle ze cale auto oblecialem oprocz dachu i nikt sie tego przez pol roku nie dopatrzyl tych z allegro po taniosci nie polecam slabe krycie zamiast litra bedziesz musial wziac dwa i na jeden piernik wyjdzie,zwroc uwage czy baza jest 1;1 czy 2;1 z rozpuszczalnikiem
pozatym wez jeszcze pod uwage ze musisz kupic podklad , clar papiery tasmy szpachle rozpuszczaliniki i w sumie na calosci koszt bazy to tylko 1/4 kosztow wiec nie zawsze warto rezykowac pozatym litrem bazy za duzo sobie nie pomalujesz:)max 5, 6 elementow

kruczekvu
15-10-14, 13:23
na necie można kupić puchę farby jakiejś tam czarnej o zbliżonej kolorystyce
Ja życzę powodzenia w takim podejściu

Metalizator
15-10-14, 14:25
to nie jest nowy samochód, za 5 lat pewnie będzie już przetopiony

kruczekvu
15-10-14, 14:44
Rozumiem że auto stare i ktoś nie chce inwestować kasy ale nie rozumiem druciarstwa tym bardziej jeśli chodzi o swoje auto i nie ważne ile ma lat
Sory ale takie mam podejście

Metalizator
15-10-14, 18:43
sprawa wygląda tak że samochód nie jest już w idealnym stanie a jeżeli przyszło by go odrestaurować tak żeby to miało ręce i nogi to musiał bym włożyć ,,kupę" kasy a ja chcę przez te kilka lat przez które mam nadzieję jeszcze nim pojeżdżę maskować rudą która pojawia się praktycznie wszędzie:(

romekex
15-10-14, 21:09
a co ty chcesz konkretnie w tym aucie robic bo sama baza rudej nie wygonisz niestety mam 9 lat praktyki z tymi rzeczami za soba moge cos podpowiedziec

kruczekvu
16-10-14, 12:27
sama baza rudej nie wygonisz niestety
I wszystko w temacie
Jeśli chcesz tylko zamalować to możesz równie dobrze z pędzla lecieć i też będzie podleczone na kilka dni

Metalizator
16-10-14, 14:36
jak każdy wie co w hankach się robi, tylne nadkola, drzwi w dolnej części.
podkłady, lakiery mam w domu bo ktoś tam u mnie w domu już malował więc potrzebuję samej bazy

kruczekvu
16-10-14, 14:49
lakiery mam w domu bo ktoś tam u mnie w domu już malował więc potrzebuję samej bazy
No to w czym masz problem ?
Kup i maluj

mirasek
16-10-14, 17:54
Podobny kolor do NH-592P, hmm, czekaj, wiem - czarny, kup czarny akryl z utwardzaczem jak chcesz tym malować rdzę która wyjdzie po miesiącu, więc dużo go kup bo zima długa jest :)

Jakakolwiek baza perłowa będzie kosztować ok. 20 pln/100, więc albo zacisnąć zęby i pójść z klapką z własnego auta do sklepu albo kupić puchę akrylu, będzie niezwykle tanio i nie do odróżnienia z 200 m. w pochmurny dzień, powodzenia ;)

Metalizator
16-10-14, 18:20
czymkolwiek bym nie pomalował to i tak wyjdzie po zimie wiec nie mam zamiaru pakować kasę w błoto.
młody nie jestem i to nie moje pierwsze auto a z doświadczenia wiem że jak już zacznie brać to ani święcona woda nie pomoże:D bo z ziemi to wyszło i do ziemi ciągnie
sam sobie jakoś z tym poradzę dzięki za rady:)

piroman
16-10-14, 18:36
czymkolwiek bym nie pomalował to i tak wyjdzie po zimie wiec nie mam zamiaru pakować kasę w błoto.
a kupowanie bazy w nie wiadomo jakim kolorze i malowanie tego bez porządnego pozbycia się rdzy to czym jest jak nie pakowaniem kasy w błoto :confused:
po co pudrować syfa jak i tak wyjdzie?
albo zrób porządnie albo sobie daruj i jeździj jak jest...

m1j4g1
16-10-14, 22:11
a kupowanie bazy w nie wiadomo jakim kolorze i malowanie tego bez porządnego pozbycia się rdzy to czym jest jak nie pakowaniem kasy w błoto
po co pudrować syfa jak i tak wyjdzie?
albo zrób porządnie albo sobie daruj i jeździj jak jest...
x2

Marecki
17-10-14, 09:17
Ja p..., co za temat. Gdyby mozna bylo kupowac farbe bez dobierania po kodach, to producenci nie przyklejaliby kodow na nadwoziach. Zamiast malowac, to wez oklej to auto i sprzedaj.

Tapatalk

Metalizator
17-10-14, 13:38
Tematem było zapytanie czy komuś gdzieś tam przypadkiem nie udało się odnaleźć jakiegoś zamiennika takiego lakieru a wszyscy tu piszecie że takich rzeczy się nie robi tylko jechać do mieszalni i tam dobiorą.
Jasne to sprawa oczywista że najprostszym rozwiązaniem jest tak zrobić.
Tematem tym chciałem tylko pomóc ludziom którzy mają taki kolor i jak komuś gdzieś tam się udało dobrać to już by mieli problem z głowy ale dyskusja powędrowała nie w tym kierunku.
Proszę więc nie powielać każdy każdego z tą mieszalnią żeby nabić sobie postów bo to nie o to chodzi.
Na forum mamy sobie pomagać i takich pomocnych odp oczekuję:)
Jeśli znalazła by się taka osoba której się taki wyczyn udał to proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami a o mieszalni proszę już nie pisać;)