PDA

Zobacz pełną wersję : MB2 - Problem z hamulcami - dziwne odgłosy i cykanie oraz piszczenie :/

jakub2332
10-10-14, 20:50
Witam,

Mam następujący problem w mojej MB2 2000 rok. Układ tarcze 4x szt. 262mm przód i 260mm tył. Wymienione wszystkie 4 klocki na ATE, przód tarcze na Brembo tył na Blueprint, regeneracja pompy + nowy płyn i linki z tyłu.
Problemem jest, że przy hamowaniu jak mam np okno otwarte to podczas hamowania słychać takie cykliczne cykanie, jakby związane z obracaniem się koła. Słychać to przy hamowaniu z prędkości 40-0 km/h. Na końcu hamowania słychać pisk ... czasem słychać zamiast pisku odgłos huczenia jak by huczała rura kanalizacyjna połączona z metalicznym tarciem. Jednak za zwyczaj słychać tylko pisk i to cykanie przy wciśniętym pedale. Czasem zapala mi się błąd ABS nr 15, ale nie wiem czy to może mieć jakiś związek. Wcześniej też się czasem zapalał. Słychać to jakby z tyłu raczej. Co to może być ??? Łożysko z piastą, zapieczony zacisk hamulcowy lub coś innego ??? Miał ktoś podobny przypadek ???
Dźwięki te pojawiły się po jakiś 1 tys km od wymiany układu z tyłu i 4 tys od wymiany przodu.

Ps. Piasty były czyszczone przy mnie pod tarczami na lustro prawie.

Endrju1
11-10-14, 08:14
Wszystkie koła hamują równo?
klocki/tarcze dobrze dotarte?
przy większych prędkościach nie czuć bicia?

jakub2332
11-10-14, 11:12
Wszystkie koła hamują równo?
klocki/tarcze dobrze dotarte?
przy większych prędkościach nie czuć bicia?

Właśnie, że bicia nie czuć. Wszystko ok tylko przy hamowaniu jak jest otwarte okno słychać to cykanie za każdym obrotem koła. Wcześniej nie napisałem jeszcze, że przed zima w zeszłym roku jak wymieniałem linki wymieniłem też tylne zaciski bo stare się zapiekały. Dziś znów jeździłem z oknem otwartym i pisku słuchać nie było, ale cykanie przy każdym hamowaniu. Zagadka normalnie :/ Bo same hamulce hamują naprawdę dobrze tylko te odgłosy ... sam już nie wiem ... może to coś z piasta bo wcześniej się zapiekały stare zaciski na niej ... lub coś z blaszkami albo samym zaciskiem i tłoczkami, inna koncepcja moja to może coś z czujnikiem ABS i jego mocowaniem. To cykanie jest właśnie jak by był gwóźdź w oponie tylko, że jest słyszalne podczas hamowanie tylko. No i czasem ten głośniejszy taki jak tarcie metal po metalu lub odgłos z rur kanalizacyjnych ... jednak ten drugi pojawia się sporadycznie tylko ...

pafels
11-10-14, 11:55
a to cykanie tylko podczas hamowania jest?

jakub2332
11-10-14, 12:00
a to cykanie tylko podczas hamowania jest?
Tak tylko podczas hamowania słychać dobrze przy otwartym oknie tak z 40-50km/h do zera

rafalmot1
11-10-14, 21:07
Może klocki przy hamowaniv popychacz nie wraca i klock zostają przy tarczy i dlatego słychać każdy obrót tarczy.

jakub2332
18-10-14, 09:46
Może klocki przy hamowaniv popychacz nie wraca i klock zostają przy tarczy i dlatego słychać każdy obrót tarczy.

Dodatkowo zauważyłem wczoraj, że odgłosy słychać tylko po rozgrzaniu hamulców i odgłosy dobiegają z prawej strony ... zakupiłem czujnik ABS (błąd 15) z tyłu i zastanawiam się czy od razu nie wymienić tłoczka w zacisku.

araboslaw
20-10-14, 22:52
Posiadam ten sam problem. Slysze szum przy hamowaniu z nizszych predkosci. Kazdy obrot kola az do zatrzymania auta. Mialem toczone przednie tarcze (tyl bebny) i przypuszczam ze dzwiek dochodzi z przodu. Czytalem gdzies ze przyczyna moga byc klocki/szczeki zacisniete na tarczy. Nie mam weny zeby wybrac sie z tym do mechanika:p