Zobacz pełną wersję : pomysł na zamocowanie diód uv w liczniku?
czesc :) szukałem ale nie znalazłem może nie dokładnie szukałem :/
ale o co chodzi, o to czy macie jakieś pomysły lub patenty ( głównie ci co to już montowali u siebie) na zamocowanie diód uv w licznikach by oświetlały wskazówki itp? pacjent to licznik w ej9.
odpowiedzi "od góry" są bez sensu, bo bardziej chodzi mi o to w jaki sposób właśnie u góry (a mozę nie od góry?)by trzymały i ładnie oświetlały :)
Ja dałem 4 diody w ta ramkę plastikową licznika. Wywierciłem dziury, wsadziłem diody a na diody dałem czarne koszulki termokurczliwe. Świeci dobrze wygląda w miarę.
Ja dałem 4 diody w ta ramkę plastikową licznika. Wywierciłem dziury, wsadziłem diody a na diody dałem czarne koszulki termokurczliwe. Świeci dobrze wygląda w miarę. którą ramkę? masz może jakieś foto?
w jakim celu te czarne termoskurczki ?
W tą ramkę:
http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/46/12/39/65/4612396587
Tylko to w V gen. Nie wiem jak jest u ciebie. A termokurcze na diody, żeby się tak w oczy nie rzucały i nie odwracały uwagi kierowcy. Ale to taka trochę prowizorka bo lepszego i szybkiego sposobu nie wymyśliłem.
A w ej9 nie ma standardowo podświetlenia licznika od drugiej strony? (Od zewnatrz) kwestia chyba podmiany standardowych lampek na diody
A w ej9 nie ma standardowo podświetlenia licznika od drugiej strony? (Od zewnatrz) kwestia chyba podmiany standardowych lampek na diody
no od góry sa dwie żarówki w5w ale ja mówię o diodach nie w obudowie żarówki tylko normlanych diodach.
to je zamontuj tam i poprowadź kabelki do + i - i tyle
firstborne
14-10-14, 09:44
W obudowie musisz wywiercic (wytopic lutownica) dwie dziurki do diod. Możesz zamontować od biedy na standardowej płytce, albo pociągnąć nowymi przewodami. Sama zamiana w standardowym miejscu nic nie da, bo diody mają z dupy kąt święcenia, musisz, jak napisałem wyżej wyprowadzić je trochę do przodu, wtedy efekt będzie zadowalający.
Zmienić wskazówki na podświetlane
poleciało z tapatoka na hateciaku
fajnie tylko skąd takowe skombinować by pasowały (a co za i tym idzie i jak podmienic) i z tego co widziałem właśnie to tylko czerwone są podświetlanie a np zielone już nie :) (chyba) :)
Ja mam z mazdy 626 białe podświetlane na czerwono, więc to pewnie kwestia diód. Ktoś mi to robił, więc nie wiem gdzie kupić
poleciało z tapatoka na hateciaku
Son - Goku
16-10-14, 11:26
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?224306-Zmiana-pod%B6wietlenia-licznik%F3w-wskaz%F3wek-i-paneli-nawiew%F3w
no przecież wiem że Wojti robi takie uslugi ale ja juz mam wszystko zrobione samemu i tylko pytam o te wskazówki :)
a ktoś może miał styczność z diodami UVw obudowie żarówki na seryjne miejsce? sprawuję się jakoś to czy za mały kąt świecenia?
dragon_mk1
18-10-14, 14:06
Lipa jest bo te diody uv od momana świecą punktowo. Niby kombinują z piłowaniem itd ale i tak efektu fajnego nie ma. Ja u siebie doświetliłem wskazówki od góry białą taśmą led i moim zdaniem to dużo lepiej się prezentuje. Zerknij w mój temat Tomek tam mam foto jak to świeci na listwie smd (wskazówki malowane farbą od momana)
a nie masz jakiś zdjęć w nocy jak to widać? nie zelwa się zegar w jedną białą plamę ?
dragon_mk1
21-10-14, 22:55
Nie zlewa się. Ładnie oświetla. Akurat w temacie mam fotki z taśmą o barwie podchodzącej pod niebieski ale w innym liczniku mam zrobione z taśmą białą zimną i jest w pyte