PDA

Zobacz pełną wersję : Złe działanie klimatronika oraz proble ze światłami

gervys
09-10-14, 11:56
Witam, mam problem z klimatronikiem i światłami do jazdy dziennej.

Samochód Honda Civic VIII, rok 2009, 1.4 Sport

Pierwszy problem to z grzaniem, żeby w samochodzie zagrzać to muszę ustawić minimum 24 stopnie, przy rannej temp. 9 i ustawieniu na 20 mam chłodzenie zamiast grzania. W teście czujników nie wywala żadnych błędów. Jedno co zauważyłem to odczytując temp. z czujnika wewnętrznego mam cały czas temp. 21 stopni. Gdzie znajduje się ten czujnik i jaki należy zakupić, albo jakie testy porobić żeby sprawdzić czy oby na pewno to jego wina.

Drugi problem to podczas jazdy zauważyłem że czasami na sekundę delikatnie przygasały mnie światła mijania. Co może być przyczyną??

kobert
09-10-14, 12:30
Swiatla to ci przygasaja bo akurat zalacza sie klima,to normalne i czym slabszy masz aku,to bardziej widoczne,a z klima mam podobnie,szczegolnie jak slonce zaswieci na czujnik zewnetrzny,mimo ze przydalo by sie jeszcze troszke podgrzac w srodku to on juz wali zimnym,ale z czasem miesza to powietrze i wyrownuje temperature,jak za chlodno,to zrob poczatkowo 24-25 i dogrzeje. Ja mam 1.4 ale przed lift i mam podobnie ale z tym nie rownym grzaniem to pisali i posiadacze 1.8 ze tak bywa. U mnie jak wystartuje rano czy noca,to jak silnik zlapie temp i ustawione auto na 22 to dogrzewa dobrze do tej temp. Czujnik jest gdzies tam zdaje sie pod kierownica i jezdzac autem grzejac dluzszy czas, wszystko sie nagrzewa pod tymi plastikami jak by mocniej,prawdopodobnie przy czujniku wtedy pokarze mu ze jest zalózmy ponad 22 i chce schlodzic w srodku mimo ze w srodku jest troche mniej i wali zimnym przez jakis czas. Na poczatku to bedzie walil zimnym bo zimny silnik ale jeslli to samo jest po 2-3minutach a czujnik wewn.mowisz pokazuje caly czas 21 no to jak by ten czujnik padl

djasion
09-10-14, 12:50
Odnośnie przygasania świateł, to u mnie (wprawdzie nie w 1.4 tylko w 1.8) też przygasały światła i problemem był walnięty alternator (podawał za wysokie napięcie). Wstawiłem nowy-używany i problem zniknął.

gervys
09-10-14, 13:06
Odnośnie przygasania świateł, to u mnie (wprawdzie nie w 1.4 tylko w 1.8) też przygasały światła i problemem był walnięty alternator (podawał za wysokie napięcie). Wstawiłem nowy-używany i problem zniknął.

Alternator sprawdzałem i podaje napięcie 14.2 do 14.4 cały czas.

godles1991
09-10-14, 13:29
ja również posiadam silnik 1.4 i przy każdym uruchomieniu wentylatora klimatyzacji niestety światła przygasają, jest to chyba normalne ponieważ wtedy auto pobiera bardzo dużą ilość prądu, a nie oszukujmy sie akumulator 45Ah to nie jest coś co napędzi tak dużą ilość elektroniki zawartą w naszych hondach

filipfm
09-10-14, 14:37
Ja wiem, ze u nas w kraju jest kult VW, ale mimo wszystko w Hondach nie montowali nigdy systemów VW, w tym climatronica :) ot po prostu zwykłą automatyczną klimatyzację :)

PS. tak, wiem, czepiam się :p

buri
09-10-14, 15:30
tez mialem sie przyczepic ale nie chcialem wyjsc na zbyt prawilnego chlopaczyne i mnie uprzedziles:p

kobert
09-10-14, 22:06
ja tam jestem szczery i wykarze sie tępotą :) dla mnie to zawsze bylo to samo ale hanka to moje pierwsze auto z klimą. Znalazl bym to pewnie w necie ale moglibyscie w dwoch zdaniach napisac czym rozni sie klimatronic od automatycznej klimy?

sicer
10-10-14, 08:00
a czy każde adidasy są z firmy Adidas? czy każdy klimatronik to CLIMAtronic? tak się przyjęło u nas, że klimatronik czy climatronic stał się nazwą zwyczajową dla automatycznej klimatyzacji i tyle. oczywiście każdy producent ma swoje patenty na działanie automatycznej klimatyzacji, ale myślę, że to nie ma tu znaczenia.

filipfm
10-10-14, 09:23
ja tam jestem szczery i wykarze sie tępotą :) dla mnie to zawsze bylo to samo ale hanka to moje pierwsze auto z klimą. Znalazl bym to pewnie w necie ale moglibyscie w dwoch zdaniach napisac czym rozni sie klimatronic od automatycznej klimy?

Jezeli automatyczna klimatyzacja jest zamontowana w VW to jest climatronic :) bo to nazwa zastrzezona dla VW. Mi osobiscie przeszkadza ten handlarski bełkot :) stad zwrocenie uwagi.

Dlatego mam Honde i-CTDi a nie TDI :)

To tak jakbys mowil, ze kazde auto ze zmiennymi fazami rozrzadu ma VTECa :)

Ale faktycznie potocznie, szczegolnie w srodowisku typowych Mirków wszystkie systemy kończą się na tronic. climatronic, parktronic ... :) obok tekstow doinwestowany, od pasjonata marki, nic nie stuka nic nie puka, mozna wracac na kolach :D

kobert
10-10-14, 13:36
rozumiem dzieki

gervys
13-10-14, 14:01
Witam, czy ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik temperatury wewnętrznej??