Zobacz pełną wersję : Spalanie w vti
Witam ponownie z innym tematem.
Zatankowalem dzisiaj i stwierdzilem ze trzeba policzyc ile spalil mi samochod - wyszlo mi 10.7l. Mam honde 1.8 vti. Jezdzilem zwyczajnie - pare razy przypilowalem go do konca ale to byly sekundy. Tak to jezdze naprawe bardzo spokojnie i ekonomicznie (tak mi sie wydawalo) - poprzednia moja honda rok 92 1.5 d15b2 palila przy takiej samej jezdzie 7.2 - 7.5 l na stowe. Czy takie spalanie jest normalne czy powinienem sie udac do serwisu zeby cos poniuchali w srodku.
Pzdr
1.8 to nie 1.5. pojemnosc silnika wieksza, moc tez więc troszke ten silnik musi wypić. spalanie normalne, nigdzie nie musisz jezdzic.
Pytam tez dlatego ze gdzies na innym forum gosc pisal ze jego 1.8 vti pali 8 l w miescie. A ile pali 1.6?
Pytam tez dlatego ze gdzies na innym forum gosc pisal ze jego 1.8 vti pali 8 l w miescie. A ile pali 1.6?
Ludzie dużo rzeczy piszą...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6093 proszę :)
poprzednia moja honda rok 92 1.5 d15b2 palila przy takiej samej jezdzie 7.2 - 7.5 l na stowe.
Właśnie. Sam napisałeś że '92. Totalnie inna, wiele lżejsza buda plus silnik 1.5. Niestety, 5D VTI będzie tyle piło...no może ciutkę mniej. Ale jeżdżąc "normalnie" czyli sprawnie, nie blokując ruchu i czasem przypalając to 10l/100km w mieście trzeba liczyć.
10 litrów? To możesz sie cieszyć to bardzo mało jak na taki silnik.
pali w sam raz jak pisze reszta
przy 1.6Vtec CRX spalanie bylo w granicach od 7 do 12l MAX trasa-katowanie
przy 1.6Vtec Civic 6g spalanie 8-12 i chyba daloby rade wiecej :)
Integra przy 1.8 spala 12, i bez najmniejszego problemu wypija 15l i wiecej
zacznijmy od tego zebys sie nie sugerowal 1.6 czy 1.8 itd, 5D VTi jest ciezki!!! to tez ma duzy wplyw na spalanie...
mighty z reszta dal line do takiego samego tematu........
1.6 Vtec VTI - 7l w trasie przy 120 km/h
- 8-9l w duuuzym miescie
5 gen z b16a. Spalanie ok 11l ( PB98), przy "ciężkiej nodze". 70% miasto, 30 % trasa.
1.6 Vtec VTI - 7l w trasie przy 120 km/h
- 8-9l w duuuzym miescie
potweirdzam, tyle, że w budzie ej6.
6gen 4D 1.6 Vti - 8L trasa / 9L miasto+korki
marcinkovsky
18-08-11, 19:01
5gen vti
trasa normalna jazda bez oszczedzania 7,5 litra
miasto bez wariactw, ponizej 10litrow spokojnie schodzilo.
chudypiter
20-08-11, 13:14
Czy może ktoś, kto po Warszawie jeździ b18c4 napisać ile średnio z klimą/bez spala w typowo miejskiej jeździe? Planuję swap-a, i waham się pomiędzy d16 vtec, a b18c4.
ja mam d14a4 pali .5.5 l z normalna jazda do 3 tys tak w miescie do 7 mysle nad swapem na d16y8 ile to chla ? mam po taniosci swap
Czy może ktoś, kto po Warszawie jeździ b18c4 napisać ile średnio z klimą/bez spala w typowo miejskiej jeździe? Planuję swap-a, i waham się pomiędzy d16 vtec, a b18c4.
Chcesz wyłożyć 5 koła na swap do starego samochodu, a nie stać Cię na paliwo (litr w tą czy w tamtą robi, aż taką różnicę)? Nie ma co porównywać D16, a B18 to dwa zupełnie odmienne silniki.
Pomodzone D16 paliło mi do 12l w mieście, B18 nie spaliło mi na razie powyżej 11l.
chudypiter
20-08-11, 15:41
Obawiałem się takiej odpowiedz, ale nigdzie nie pisałem, że nie mam na paliwo;) Ciekawy jestem jak ten silnik reaguję, na klimatyzację. Mam tylko nadzieję, że nie będzie tak odczuwalne załączenie klimy, jak w d14?
Chcesz wyłożyć 5 koła na swap do starego samochodu, a nie stać Cię na paliwo (litr w tą czy w tamtą robi, aż taką różnicę)? Nie ma co
Stary, przesadzasz ;)
To nie jest przejażdżka weekendowa tylko użytkowane auto codziennie, policz ile Ci wyjdzie jeżdżąc dziennie 100 km albo i na 2 dni tyle... patrz ile to na miesiąc a ile rocznie... to jednak jest różnica.
Druga sprawa, że ludziom swap to tylko przełożenie silnika i myślą, że będzie tak jak było albo i lepiej. Błąd jest w punkcie widzenia.
d16y3 w budzie EH9 przy normalnej jezdzie (60% miasto 40% trasa) 6,5l/100km, w trasie około 6l/100km, w mieście około 7,5l/100km, podczas kręcenia nawet do 8,5l/100 moze dojśc:) bez klimy. Ale padło na wymianę słupka na d16z6 tak jak w tej budzie jest oryginalnie:).
Wcześniej miałem d15b2 w sedanie w wersji lsi (elektryka - ciężki) spalał 5,5-6l/100km, w trasie udało się zejsc do 5l/100km, jak gniotłem to dochodził do ponad 7l/100km. Generalnie d15b2 to baardzo oszczędny silnik (zwłaszcza jak się jeździ do 3k rpm) i ja wolałbym ten niż d13b2 i przy takim spalaniu nie wrzucałbym do niego gazu:).