Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mpfi i olej spod głowicy

KromaR
08-10-14, 01:44
Witam Panów! Mam pytanie odnośnie opłacalności Mpfi w moim d13b2. Otóż użytkownik tego forum sprzedaje zestaw Mpfi z d16z2 za 300zł, z tego co wyczytalem brakowaloby mi do pełnego zestawu tylko baku z pompą. Sęk w tym że prawdopodobnie kończy mi się uszczelka pod glowicą bo wali mi z lewego przedniego rogu olej, jak kupiłem auto silnik był praktycznie cały obrzygany przez ten wyciek. Jakiś miesiąc temu umyłem silnik i w sumie zauważyłem że nie jest to duży wyciek, oleju od zmiany nie ubyło ani trochę (ok 600km temu). Przed zmianą też nie zauważyłem żadnych spadków poziomu oleju. Pytam po prostu czy jest sens jeździć dłuższy czas na takim silniku. Myślałem o minime/swap ale póki co mnie nie stać a takie Mpfi byłoby zdecydowaną ucieczką od problemów z gaźnikiem ;)

yautja
08-10-14, 08:43
Może to nie uszczelka pod głowicą, tylko uszczelka pod deklem?
Do MPFI z D16Z2 musisz albo zmienić wałek (na ten z D16Z2) razem z kółkiem rozrządu albo dać kółko regulowane. Pytanie też, jak to jest wystrojone (bo podobno jest ECU już przerobione).
Gaźnik nie jest problematyczny ;)

kazik1989
08-10-14, 09:04
Może to nie uszczelka pod głowicą, tylko uszczelka pod deklem?
Do MPFI z D16Z2 musisz albo zmienić wałek (na ten z D16Z2) razem z kółkiem rozrządu albo dać kółko regulowane. Pytanie też, jak to jest wystrojone (bo podobno jest ECU już przerobione).
Gaźnik nie jest problematyczny ;)
Nie trzeba zmieniać wałka- to tylko własny mod którym mozesz zawojować aby zwiększyć moc. Ja mam bez wałka z2 i bangla.

KromaR
08-10-14, 09:50
Uszczelka pod pokrywa zaworów wymieniona 2 miesiące temu ;) ewidentnie jest to mały wyciek spod głowicy, jak znajdę czas to ustrzelę fotkę

paweltdf
08-10-14, 09:56
Za 300 zł cały komplet na MPFI ? Ja za same wiązki elektryczne dałem 200 zł, a gdzie cała reszta, podaj linka do tego ogłoszenia, zobaczymy co tam jest w zestawie.

KromaR
08-10-14, 10:07
Użytkownik 3 posty wyżej sprzedaje ten zestaw :p od 4gena zestaw jest tańszy