Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : type S 3d 2.2 sprezyny EIBACH - jest lepiej ale i gorzej!?

mixMZ
07-10-14, 15:04
Witam wszystkich

2.2 Civic type S 3d 2007 przejechane 114tys mil = 183tys km, zmienilem kola oryg 225/40/18 ET55 próbnie na 215/45/17 ET55, seryjne sprézyny zmienione na eibach amotyzatory chyba oryginalne od nowosci - SACHS ze znaczkiem hondy.

Auto prowadzi sie bardzo niepewnie ,przy predkosciach 130kmh powiedzial bym ze nerwowka jest iz auto podskakuje delikatnie ,tu nie chodzi o twardosc a raczej o odbicia ktore nie sa tlumione - takie przynajmniej mam wrazenie ,w ruchu miejskim problematyczne sa wyzsze krawezniki itp auto zdecydowanie mniej plywa na boki i nie nurkuje przy chamowaniu natomiast troche stalo sie "pileczka pinpongowa" - oryginalnie tak nie bylo , bylo plywanie i wieksze wychyly na boki przy manewrak ale nie bylo takiej nerwowki.

Zastanawiam sie nad wymiana amortyzatorow - tylko teraz pytanie czy pchac sie w te o skroconym skoku np KONI czy zwkle KYB excel zdadza egzamin i ulepsza jazde z faktu ze beda nowe...

Dzieki za wszelkie porady.

ps , przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z PC bez zainstalowanego jezyka pl.

filipfm
07-10-14, 15:11
Bedzie lepiej .... jak chwile poczytasz forum, przywitasz sie gdzie trzeba, zorientujesz sie jak uporzadkowane jest forum, jak dziala wyszukiwarka ...

mixMZ
07-10-14, 15:30
bardzo przepraszam za pomylke - prosze o przeniesienie do odpowiedniego dzialu technicznego.

WojTEC
07-10-14, 22:49
Mam sprężyny H&R na seryjnych amortyzatorach i domyślam się o czym mówisz. U mnie to występuje ale na szczęście przy większych prędkościach 150 wzwyż i jak mam komplet ludzi. Jeśli jedziesz sam z prędkością 130 i masz taki efekt to wymień amortyzatory bo jeszcze się rozbijesz, albo jeździj 120 :P

mixMZ
08-10-14, 11:10
Bylem u mechanika opowiedzialem moje odczucia i poinformowal mnie ze jak zmienie amorki to bedzie jeszcze twardziej iz stare sa zawsze bardziej miekkie, nie wiem jak sie do tego odniesc ,w moim odczuciu amorek jaby nie nadazal za sprezyna i efektem jest jej (plywanie podskakiwanie) nie mylic z komfortem bo to kompletnie nie te odczucia...

sebawo
08-10-14, 13:20
Zastanów się sam, jak to się stało po zmianie sprężyn, to przyczyny bym szukał w zawieszeniu. Za tłumienie nierówności odpowiedzialny jest amor, do tego założyłeś niższe springi na seryjny amor, to chyba logiczne jest, że on nie pracuje tak jak powinine i może się pogorszyć tłumienie. Zmień amory na jakieś o skróconym skoku i będzie lepiej.

mixMZ
08-10-14, 16:27
Czyli jednak amorki,

to treaz pytanie czy Koni FSD Dampers 2100-4063 czy jakas tansza alternatywa...:/