Zobacz pełną wersję : Spadaja obroty
Witam
kupiłem nową kopułke z palcem i dalej to samo mam spadki napiecia po włączeniu nawiewu szyby lub centralnego lub swiateł ze mi obroty spadaja
samochód nie ma mocy D15B2
krokowy czysciłem obroty falują
KOmputer nie pokazuje błedu bynajmniej tak mi sie zdaje bo jak robię zworke na wtyczce i właczam zapłon to swieci ciągłym swiatłem bez migotania pomóżcie mi ludzie bo nie wiem co mam robić przy hamowaniu tez mi spadają obroty jaka moze być przyczyna
obroty zawsze spadają jak włączy sie jakąś ektryke to jest normale jasli ci nie gasnie i niedrga to niema czym sie, marwiec . a jesli chodzi ci o brak mocy hmm.. kiedy filtr paliwa wymieniałeś?
hmm normalne zawsze spadaja jak kolega wyzej napisal
Powymieniaj filtry kable swiece hmm jakies badziewie do czyszcze nie wtryskow
zmien stacje , zrob reset kompa i odnowa go naucz
Sprawdz luzy na zaworach, rozrząd oraz zapłon
Sprawdz czy sa cale przewody podcisnienia dochodzace do kolektora dolotowego sprawdz czy dziala map sensor poprostu zcisnij palcami przewod ktory do niego dochodzi taki dlugi idacy od kolektora jesli silnik zacznie inaczej pracowac znaczy ze map jest ok . A moze cos przekombinowales przy czyszczeniu krokowego ?? dobrze podpieles wszystko zrobiles reseta sprawdz czy wtyczka dochodzacam do krokowego dobrze siedzi i czy styki w niej dochodza do pinow . a tak na marginesie pisz potem co i jak :)
Mi też przy hamowaniu i po wciśnięciu sprzęgła podczas zwalniania spadają obroty prawie do zera, chociaż silnik się nie dławi i nie gaśnie. Z tego co wiem, to wielu użytkowników Civiców tak ma, więc tym akurat bym się raczej nie martwił...
piotrstrojek
27-06-08, 14:40
To i jeszcze ja się podczepię do temtu - problem podobny, obroty falują, ale tylko w momencie gdy silnik złapię odrobinkę temperatury - zaraz po odpaleniu wszystko jest ok, problem trwa około 1-2 gdy obrotomierz wskazuje około 1tyś, wachania w granicach 1000 - 1200 i potem wszystko jest ok...
Piotrstrojek a jaki masz silnik ?
Moze to nienajlepszy przyklad ale kolega w escorcie 1.6 16v mial tak i u niego wyszlo ze winny jest modul zaplonowy tylko ze u niego ten modul spelnia tez funkcje cewki zaplonowej ..
piotrstrojek
27-06-08, 17:23
Piotrstrojek a jaki masz silnik ?
D15B2
Spalanie w normie, wszystko wymieniłem - krokowy czyściłem ze 3 razy - MapSensor działa...
Tak tylko ze mi strasznie drga całą buda i to napewno nie jest normalne
piotrstrojek
28-06-08, 07:57
A kable WN i świece wymieniałeś jakoś niedawno???
Jak szukałem na forum o tym moim problemie to jeszcze znalazłem coś takiego że może to być przyczyna słabego już alternatora a właściwie szczotek - słabiej ładuje i żeby pokryć zapotrzebowanie na energię, bardziej obciąża silnik.
Może ktoś wypowie się jeszcze na ten temat czy ta teoria ma pokrycie w praktyce...
Jesli masz problemy z obrotami po wlaczeniu dodatkowych odbiornikow napiecia to stawiam na alternator. Mialem to samo, do tego jeszcze przygasaly mi swiatla i kontrolki. Moze sprawdz ladowanie?
Mi też przy hamowaniu i po wciśnięciu sprzęgła podczas zwalniania spadają obroty prawie do zera, chociaż silnik się nie dławi i nie gaśnie. Z tego co wiem, to wielu użytkowników Civiców tak ma, więc tym akurat bym się raczej nie martwił...
w moim przypadku czesto obroty spadaja za nisko i silnik gasnie.
jest to bardzo irytujące i choc silnik chodzi jak zyleta to to jedno nie daje mi spokoju.
ah.. i czasami szarpnie troszke. ktos ma jakies pomysly?
krokowy czyszczony, wymieniony pozniej - nic to nie dalo.
filtry (oprocz paliwa), olej, swiece zmienione niedawno.
A może podkręć sobie troszkę obroty tą śrubką przy przepustnicy, skoro cała reszta wydaje się być ok. Mi to kiedyś pomogło jak miałem za niskie obroty...
Na przykład u mnie w d13b2 te obroty chodza jak chca!! Mowie wam! Czesto mam tak z 1000 z 1200 czasami jest normalnie 800 a czasami bardzo niskie na tej dolnej kresce, ale auto chodzi, dodam gazu to jedzie... myslicie, ze jest sie czym martwic?
U mnie spadaja po właczeniu nawiewu lub innych odbiornikow zracych duzo pradu ale bardzo nisko wiec zaczyna mnie to martwic,odczuwalne sa drgania:/.Czasem mi sie zdarzało ze po odpaleniu były tak bardzo małe ze silnik sie prawie dławil ale dodałem przez chwilke gazu i znow ok,czasem tez przez to ciezej odpalala nawet po 3krotnym wcisnieciu gazu(d13b2).Silniczek przeczyszcze w sobote sprawdze alternator,filtry calkiem niedawno zmieniane.Ludzie czy ktos sobie dał z tym rade nie wiem jak jest z wami ale mnie to troche denerwuje nie lubie jak w moim samochodzie jest cos nie tak.Pozdrawiam
Na przykład u mnie w d13b2 te obroty chodza jak chca!! Mowie wam! Czesto mam tak z 1000 z 1200 czasami jest normalnie 800 a czasami bardzo niskie na tej dolnej kresce, ale auto chodzi, dodam gazu to jedzie... myslicie, ze jest sie czym martwic?
Ja mam tak samo i jezdze tak ponad rok, zazwyczaj trzymaja sie 800 ale lubia zejsc nizej.
Ja mam tak samo i jezdze tak ponad rok, zazwyczaj trzymaja sie 800 ale lubia zejsc nizej.
Stoki a gdy Ci opadaja ovroty do dolnej kreski to odczuwasz lekkie drgania?