PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk po wymianie zaworów i rozrządu

piqs
04-10-14, 11:36
Witam,

Koledzy i koleżanki mam taki o to problem. Honda Civic 1.6 110KM 2004r.

3 miesiące temu auto miało wymieniany rozrząd. Zostało zrobione wszystko co trzeba. Nie przejechałem nawet 3000km. Niespełna miesiąc temu wracając z wakacji pękł pasek rozrządu (za sprawą napinacza który się rozleciał). Niestety wszystkie 16 zaworów do roboty.

Auto jest już zrobione, dzisiaj je odebrałem. Niestety dalej coś jest nie tak jak być powinno. Poniżej macie filmik ukazujący o co mi chodzi. Podczas dodawania gazu wydobywa się dziwny dźwięk. Gościu który to wymieniał twierdzi, że to wina twardego paska, który musi się ułożyć... i tutaj pozdrowienia dla Pana Leszka S. który ma warsztat w Zielęcicach k. Brzegu (opolskie). Już z całym sercem nie polecam, a wręcz przestrzegam. Po poprzedniej wymianie paska u tego fachowca jego mać nic takiego się nie działo ... wpiera mi że pasek był innej firmy.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc !

https://www.youtube.com/watch?v=URYvbCr2Rus

pietruch_82
05-10-14, 10:35
Co to znaczy że "zostało zrobione wszystko co trzeba"

pwl
05-10-14, 16:14
W związku z tym, że rozleciał się napinacz, raczej nie zrobiono "wszystkiego co trzeba" :rolleyes:

Sheiva
05-10-14, 20:21
Gwiżdże standardowo jak wtedy gdy pasek jest za mocno napięty.

lajsta
06-10-14, 09:38
Pasek, ale chyba wielorowkowy, bo rozrządu to raczej nie da się "ręcznie" i zbyt mocno napiąć, bo robi to niejako automatycznie sprężyna na napinaczu. Spróbuj zluzować trochę pasek wielorowkowy kołyską na alternatorze.
A swoją drogą to ten rozrząd Ci wymieniono (bo to conajmniej powinien byc pasek+napinacz+ewentualnie - w zależności od stanu technicznego i/lub przebiegu - pompa wody) czy tylko zapłaciłeś za "wymianę" rozrządu?

Sheiva
06-10-14, 22:17
Pasek rozrządu.

jey
07-10-14, 11:20
...może Pan spec od wszystkiego tak dokręcał śrube od napinacza że zerwał gwint w bloku ??nie miał maszynki do gwintów i mógł wkleić śrubę i napinacz chodzi krzywo i świszcze.
Stare śruby były za krótkie i honda wprowadziła śrubę dłuższą...

lajsta
07-10-14, 14:04
No to wtedy zostaje już tylko podjechać i gościa...dojechać. Aż człowieka nosi na myśl o takich specach :mad:

pietruch_82
07-10-14, 17:51
No to wtedy zostaje już tylko podjechać i gościa...dojechać. Aż człowieka nosi na myśl o takich specach :mad:

Spokojnie... z autopsji wiem że jest to w 90% wina samych właścicieli samochodów a nie mechanika...
Przyjeżdża "zielony" koleś któremu nawet nie chce się zaglądnąć do książki serwisowej, nie mówiąc już o forum czy specjalistycznym poradniku i mówi że ma być zrobiony rozrząd i już, jak mu krzyczysz za całość 700zł to mówi że ten poprzedni powiedział 400zł jak się go pytasz za co te 400 to odpowiada że za wszystko co trzeba... resztę sam sobie dopowiedz

jey
08-10-14, 08:13
Spokojnie... z autopsji wiem że jest to w 90% wina samych właścicieli samochodów a nie mechanika...
Przyjeżdża "zielony" koleś któremu nawet nie chce się zaglądnąć do książki serwisowej, nie mówiąc już o forum czy specjalistycznym poradniku i mówi że ma być zrobiony rozrząd i już, jak mu krzyczysz za całość 700zł to mówi że ten poprzedni powiedział 400zł jak się go pytasz za co te 400 to odpowiada że za wszystko co trzeba... resztę sam sobie dopowiedz[/QUOTE]

...no sory cie bardzo, nie każdy jest super znawcą od samochodów i nie każdy siedzi na forum! I twierdzisz że wina jest po stronie właściciela że robota jest spierd....???

lajsta
08-10-14, 09:39
Celne spostrzeżenie, bo nie wyobrażam sobie poważnego mechanika, ktory wymianiając "rozrząd" wymienia tylko pasek rozrządu - to musi być "spec". Chyba, że ktoś sobie wyraźnie życzy wyłącznie wymiany paska - to już inna sprawa.

jey
08-10-14, 10:10
a to to fakt i tacy się zdażają.