PDA

Zobacz pełną wersję : stag 4: Gdzie podpiąć przewód do obrotów?

trzeciak
04-10-14, 06:31
witam. montuje w swoim d16a8 (tak A8) staga 4 i nie wiem gdzie podpiąć sie jednym kablem zeby sterownik lpg odczytywał obroty z silnika.
z tego co wiem pm6 i pm7 to to samo pod wzgledem pinów wiec jesli ktos moze to niech podpowie pod który pin sie podłaczyć?

http://civic.gotskillslounge.com/civic%20stuff/ef%20stuff/PM6%20ECU%20Pinout.png

Andrejjo
04-10-14, 06:41
Niebieski wychodzący z modułu zapłonowego.

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalk 4

romekex
04-10-14, 06:46
bezposrednio na pinach sterwnikka w obd0 to moze byc problem z tym kabelkiem . nie wiem jaka masz wiazke bo pewnie auto po swapie ale w wiekszosci civicow pod maska obok zbiorniczka plynu od sprzegla , w miejscu laczenia sie wiazki kabinowej z silnikowa jest kostka na jeden pin z zaslepka gumowa i tam jest sygnal z obrotow kolor niebieski;)
ewentualnie poszukac tego kabelka na aparcie badz w okolicach licznika zalezy gdzie masz sterownik od gazu umieszczony i jak ci rozlozenie wiazki pasuje.

ma1ster
04-10-14, 10:33
Przy sterowniku możesz spróbować C1, C2, C3 i C4 tylko, że mogą być problemy na niskich obrotach, ale żadnym problemem nie będzie tego sprawdzenie...

snafu
06-10-14, 08:41
Przy sterowniku możesz spróbować C1, C2, C3 i C4 tylko, że mogą być problemy na niskich obrotach, ale żadnym problemem nie będzie tego sprawdzenie...

OMG normalnie załamać się idzie :P ma1ster powiedz który z tych czujników jest czujnikiem halotronowym ??

trzeciak
08-10-14, 19:25
ok dzieki za odp, wpiąłem sie w niebieski przewód wychodzący z aparatu zapłonowego, zobaczymy czy sterownik lpg bedzie poprawnie czytał obroty. na razie temat jeszcze stoi w miejscu z powodu braku kilku drobiazgów.

ma1ster
09-10-14, 18:56
OMG normalnie załamać się idzie :P ma1ster powiedz który z tych czujników jest czujnikiem halotronowym ??

A skąd mam to wiedzieć... Nie jestem aż tak wielkim ekspertem jak Ty...
Nie wykluczone, że gdybyś konstruował podobne urządzenia zastosował byś czujnik wykorzystujący efekt Halla do obu w/w czujników pomiarowych...

Można śmiało podpiąć pod czujnik CYP output i będzie działało... Nie musi to być koniecznie sygnał ignition input, czy też engine speed output...