PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki płyn do spryskiwaczy polecacie na zimę?

elminsterr
01-10-14, 11:13
Szukałem na forum, ale nie znalazłem. Jako, że idzie zima chciałem Was zapytać jakich płynów do spryskiwaczy używacie w zimie. Chodzi o takie, które dobrze sobie radzą w zimowych warunkach, a jednocześnie są bezpieczne dla piór wycieraczek, lakieru i szyb naszych Hond.

Pytam, bo mój znajomy miał nową szybę wstawianą przez Nordglass i używał na tym jakiś dziwnych płynów z Biedronki :rolleyes: co skończyło się tym, że mu na szybie ten płyn został (w miejscach gdzie wycieraczki nie sięgają), tak że nie może teraz tego doczyścić. :mad:

adamkatowice
01-10-14, 11:19
mokry i niezamarzający ;) a tak serio, nie znam płynów które mogą zniszczyć szybę ! Może jakiś zbieg okoliczności? pyłki z drzew, klej, etc. ale nie płyn do szyb który niszczy szyby...

irecki26
01-10-14, 11:19
Szukałem na forum, ale nie znalazłem. Jako, że idzie zima chciałem Was zapytać jakich płynów do spryskiwaczy używacie w zimie. Chodzi o takie, które dobrze sobie radzą w zimowych warunkach, a jednocześnie są bezpieczne dla piór wycieraczek, lakieru i szyb naszych Hond.

Pytam, bo mój znajomy miał nową szybę wstawianą przez Nordglass i używał na tym jakiś dziwnych płynów z Biedronki :rolleyes: co skończyło się tym, że mu na szybie ten płyn został (w miejscach gdzie wycieraczki nie sięgają), tak że nie może teraz tego doczyścić. :mad:

Masz wszystko w necie, po co forum zaśmiecać banalnymi postami, zaraz zrobi sie temat rzeka jak z olejem do silnika
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-plynow-do-spryskiwaczy/07khm

elminsterr
01-10-14, 11:35
Ale temat z olejem do silnika jest świetny... Dużo lepszy tutaj niż na innych forach. Trzy dni go czytałem jak chciałem olej kupić. :cool:

irecki26
01-10-14, 11:40
Ale temat z olejem do silnika jest świetny... Dużo lepszy tutaj niż na innych forach. Trzy dni go czytałem jak chciałem olej kupić. :cool:
I dalej pewnie nie wiesz który będzie najlepszy :)

elminsterr
01-10-14, 11:49
I dalej pewnie nie wiesz który będzie najlepszy :)

Nie powiem... łatwo nie było, ale w końcu po wielu rozterkach :rolleyes: udało się dokonać wyboru i jestem zadowolony. :D

fireman1014
01-10-14, 12:20
Nie powiem... łatwo nie było, ale w końcu po wielu rozterkach :rolleyes: udało się dokonać wyboru i jestem zadowolony. :D
A wystarczyło zajrzeć do instrukcji obsługi:)

elminsterr
01-10-14, 12:24
Człowiek lubi sobie czasem komplikować proste sprawy. To fakt. :)

MM63
01-10-14, 12:38
Dolej do letniego, który został Ci w zbiorniku, denaturatu.

mieszko
01-10-14, 15:00
Dolej do letniego, który został Ci w zbiorniku, denaturatu.
Taaa i będzie rzygać po każdym użyciu spryskiwaczy ze smrodu...
Kup taki, żeby w składzie nie miał metanolu. Trochę się naszukasz ale warto. Przynajmniej nie będziesz wdychać trucizny.

MM63
01-10-14, 15:10
Taaa i będzie rzygać po każdym użyciu spryskiwaczy ze smrodu...
Kup taki, żeby w składzie nie miał metanolu. Trochę się naszukasz ale warto. Przynajmniej nie będziesz wdychać trucizny.

Jak jesteś delikatny, to masz jeszcze obieg wewnętrzny.

Jacek65
01-10-14, 16:13

Stosowałem różne płyny.I zimowy mam cały rok w spriskiwaczach,aby nie zmieniać na zimę.Nie zauważyłem aby jakikolwiek coś złego zrobił wycieraczkom lub szybą.Wszystkie na szybie zamarzają zimą podczas spryskiwania gdy jest duży mróz.No może różnią się zapachem.Więc w zasadzie oprócz tych najtańszych kupuje co tam znajdę w marketach.:)

voyteck
01-10-14, 16:30
Stosowałem różne płyny.I zimowy mam cały rok w spryskiwaczach,aby nie zmieniać na zimę.
Ja tego problemu nie mam, letni przy ksenonach zawsze się zdąży wypsikać :D
A z zimowych to słyszałem dobre opinie o:
http://www.motointegrator.pl/produkty/249247-plyn-zimowy-do-spryskiwacza-22c-castrol-biofix-4-litry
ale cenowo już trochę słabo - jak patrzę to raczej jeden z najdroższych.
Jako że to pierwsza zima w tym aucie, to może raz przetestuje.

cosmo-pl
01-10-14, 16:55
Ja coś takiego używałem. http://hurtoils.pl/product-pol-2710-Sonax-XTREME-Zimowy-Koncentrat-Do-spryskiwaczy-1l.html

Chyba nie miałem lepszego. Jeżeli komuś zależy na tym, aby nie zamarzł, to można np w Juli kupić tani, śmierdzący i dodać do niego koncentratu letniego auto-land. Też daje radę wtedy i dobrze czyści.

voyteck
01-10-14, 17:02
Ja coś takiego używałem. http://hurtoils.pl/product-pol-2710-Sonax-XTREME-Zimowy-Koncentrat-Do-spryskiwaczy-1l.html
O właśnie, taki miałem ostatniej zimy w poprzednim aucie :) Też złego słowa powiedzieć nie mogę :)

elminsterr
01-10-14, 17:22
No i temat się rozkręca. :D Ten Sonax wygląda interesująco. :)

irecki26
01-10-14, 17:58
No i temat się rozkręca. :D Ten Sonax wygląda interesująco. :)

hehe, tak czułem :)

Silent
01-10-14, 22:43
Ja używam sonaxu od 2 zim i nie zawiodłem się ani razu. Nawet przy -20 jak psikałem to płyn na szybie się nie ścinał. Tylko ja dolewałem 1l sonaxu do 5l płynu zimowego z biedronki i innych podobnych.

zyga502
01-10-14, 22:58
Pytam, bo mój znajomy miał nową szybę wstawianą przez Nordglass i używał na tym jakiś dziwnych płynów z Biedronki co skończyło się tym, że mu na szybie ten płyn został (w miejscach gdzie wycieraczki nie sięgają), tak że nie może teraz tego doczyścić.

akurat płyn do spryskiwaczy tak letni i zimowy z biedronki jest ok i daje rade,sam go używam,próbowali podnieść cene ,ale widać nie poszło ,więc w kwestii cena/jakość nie różni się od tego z BP

buri
02-10-14, 09:45
więc w kwestii cena/jakość nie różni się od tego z BP

no wlasnie w kwestii cena/jakosc roznice najbardziej widac bo na bp za litr plynu placisz jak za litr paliwa a w biedrze polowe tego przy podobnej jakosci..

ja kieruje sie tym, czy plyn NIE zawiera metanolu, bo nie chce sie dodatkowo truc. warto zwrocic uwage na koncentraty i dorabiac z woda destylowana w odpowiednich proporcjach w zaleznosci od temperatury. nie zawsze potrzebny jest plyn nie zamarzajacy do -22, zwlaszcza ubieglej zimy bylo cieplo

RazoR91
02-10-14, 14:36
no wlasnie w kwestii cena/jakosc roznice najbardziej widac bo na bp za litr plynu placisz jak za litr paliwa a w biedrze polowe tego przy podobnej jakosci..

ja kieruje sie tym, czy plyn NIE zawiera metanolu, bo nie chce sie dodatkowo truc. warto zwrocic uwage na koncentraty i dorabiac z woda destylowana w odpowiednich proporcjach w zaleznosci od temperatury. nie zawsze potrzebny jest plyn nie zamarzajacy do -22, zwlaszcza ubieglej zimy bylo cieplo

Tylko jak będzie -30 to trzeba iść dolać dentki czy koncentratu ;)
Swoja droga to marketowe -22 mogą poddać się przy -15 :)

zyga502
02-10-14, 22:58
ja akurat płynu z biedronki będę bronił,zapach ok,czyści ok,wytrzymuje spokojnie ponad -25*C,sprawdzone w b-stoku i mrągowie :D,cena ok,a zarzut ,że płyn zamarzł na szybie jest słaby,każdy płyn przy dużym mrozie zanim szyba sie ogrzeje najpierw się"zetnie" no chyba ,że spirytus wlejemy

elminsterr
03-10-14, 05:49
ja akurat płynu z biedronki będę bronił,zapach ok,czyści ok,wytrzymuje spokojnie ponad -25*C,sprawdzone w b-stoku i mrągowie :D,cena ok,a zarzut ,że płyn zamarzł na szybie jest słaby,każdy płyn przy dużym mrozie zanim szyba sie ogrzeje najpierw się"zetnie" no chyba ,że spirytus wlejemy
Najważniejsze żeby w układzie nie zamarzł, na szybie można jeszcze wybaczyć...

ArdianFK2
04-10-14, 13:24
gdzie dostane tego Sonaxa Xtreme zimowego ? Tesco ? Real ? Jakieś stacje ?

W Rze to w tym E.Leclercu jest ?

elminsterr
23-10-14, 08:46
gdzie dostane tego Sonaxa Xtreme zimowego ? Tesco ? Real ? Jakieś stacje ?

W Rze to w tym E.Leclercu jest ?

Ja kupiłem w Auchan w cenie 24,99. 4 litry gotowego do zalania płynu. Aktualnie sprawuje się bardzo dobrze... no ale wiadomo - trzeba poczekać na mrozy, żeby pokazał swoją wartość. :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/749ed522f879.jpg (http://naforum.zapodaj.net/749ed522f879.jpg.html)

Jacek65
23-10-14, 09:25
Nie jest zły ,ale trochę przepłaciłeś.Np.w Sellgrosie ten płyn jest po 18 zł. Kupisz tez dobry płyn do 20zł za 5 litrow.Teraz wszystkie musza mieć podobno mniej niż 3% alkoholu metylowego.Taki wymóg unii.Ja stosowałem rózne płyny.Od tych z biedronki do castrola.Nie widziałem róznicy,no może tylko w zapachu.Jak jest wiekszy mróz to wszystkie zamarzają na szybach.Widać w tym Auchanie teraz drożej jest.:rolleyes:

ArdianFK2
23-10-14, 17:00
w Tesco była promocja na Sonaxa za 17 PLN i wziałem 2x4L :)

ExpressParts
23-10-14, 21:54
Ja polecam Motula Vision Classic - ładnie pachnie i - co ważne - rzeczywista temperatura jego zamarzania to -22 stopnie, a nie np. -6 jak to często bywa w marketowych płynach ;)

Jacek65
24-10-14, 09:33
A jak to sprawdziłeś?:rolleyes:W pojemniku na płyn żaden nie zamarza,nawet ten z biedronki.Na szybach każdy, przy silniejszym mrozie.Chyba ze szyby spryskasz czystym spirytusem.Ale tego nie sprawdzałem.No może zapach jest tu ładniejszy.A teraz jaka jest cena tego niby niezamarzającego?Pewnie płaci się za naklejkę z napisem Motul.:D

kjmuszek
24-10-14, 10:37
pojemniku na płyn żaden nie zamarza,nawet ten z biedronki.
W pojemniku jak są resztki też zamarznie "marnej" jakości płyn. Jednak Najgorsze jest jak w wężykach i dyszach zamarznie, wtedy nici z pryskania. Ja zawsze biorę taki z średniej półki (byle nie śmierdział) , autoland czy sonax. Tak naprawdę większość płynów wytrzyma mrozy, jedynie można dyskutować który ma jakiś ładny zapach a nie sam denaturat czy spirytus.

elminsterr
24-10-14, 12:25
W pojemniku jak są resztki też zamarznie "marnej" jakości płyn. Jednak Najgorsze jest jak w wężykach i dyszach zamarznie, wtedy nici z pryskania. Ja zawsze biorę taki z średniej półki (byle nie śmierdział) , autoland czy sonax. Tak naprawdę większość płynów wytrzyma mrozy, jedynie można dyskutować który ma jakiś ładny zapach a nie sam denaturat czy spirytus.

Czy zdarzyło się Wam, żeby taki płyn zimowy (np. jakiś tańszy) zimą zamarzł w układzie lub wężykach doprowadzających do dysz?

Ja mam tego Sonaxa i jest niby do -20 st. i auto w nocy stoi w garażu, ale tak się zastanawiam co w przypadku gdy w ciągu dnia będzie -22 czy -23 stopnie, bo wolałbym uniknąć wiecznej zmarzliny w samochodzie...

Jacek65
24-10-14, 14:01
Mnie nigdy płyn nie zamarzł w wężykach.A lałem tansze i droższe płyny.Zimą zawsze pilnuje aby zbiornik wypełnony był przynajmniej w 1/3 pojemności.Jak masz auto garażowane to nie musisz się bać mrozów.W zamkniętym pomieszczeniu jest zawsze cieplej niż na zewnątrz.Z tymi danymi co do zamarzania to trudno wyczuć,bo u nas mrozy rzadko spadają poniżej -20 stopni.No może gdzieś wyżej w górach czy na Mazurach.Ale to już nie wiem bo tam zimą nie jeżdzę.

ExpressParts
24-10-14, 14:33
A jak to sprawdziłeś?:rolleyes:W pojemniku na płyn żaden nie zamarza,nawet ten z biedronki.Na szybach każdy, przy silniejszym mrozie.Chyba ze szyby spryskasz czystym spirytusem.Ale tego nie sprawdzałem.No może zapach jest tu ładniejszy.A teraz jaka jest cena tego niby niezamarzającego?Pewnie płaci się za naklejkę z napisem Motul.:D
Punkt zamarzania był sprawdzany, bo importer, z którym współpracuję, stawał do jakiegoś przetargu i musiał podać taką informację. Naklejka 10zł, bańka 5zł, płyn 1zł - razem 16zł :D

Jacek65
24-10-14, 17:37
Każdy importer musi to podawać.Więc sensacji nie ma.Cenę też rozsądna.Jak komuś pasuje to może być.:)

kjmuszek
26-10-14, 12:07
Czy zdarzyło się Wam, żeby taki płyn zimowy (np. jakiś tańszy) zimą zamarzł w układzie lub wężykach doprowadzających do dysz?
Mi się podaże raz zdarzyło przy -19 stopniach że zamarzł prawdopodobnie w wężykach płyn z tesco, co prawda było to kilka lat temu ale zdarzyło się. Teraz pewnie jest większa kontrola nad tym i takich przypadków jest mniej.