Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poszarpywanie auta przy przyspieszaniu i spokojnej jeździe - EJ9 D14Z1

hacker
30-09-14, 23:05
Witam,

możliwe, że temat był, ale nic idealnie trafionego mi się nie udało znaleźć.
Chodzi o Honde Civic d14z1 2000r i wczoraj właśnie wskoczyło 200k km

Problem jest taki, że auto poszarpuje przy spokojnej równej jeździe i przy przyspieszaniu. Najbardziej jest to wyczuwalne jeśli tempem niedzielnego kierowcy rozpędzam się. Im niższy bieg tym bardziej to czuć.
Wymieniłem cewkę, palec, kopułkę, przewody. Świece są tak samo prawie nowe.
Luz zaworowy okej, sprawdzany 2 razy.
Poduszki silnika sprawdzone i wymienione - to tez nie to.
Przepustnica czyszczona jakieś 4-5 miesięcy temu - aż tak się zabrudziła przez ten czas?
Filtr powietrza wymieniany niedawno. Olej też - absolutnie nie brakuje. Silnik nie pali ani kropli oleju między wymianami.
Filtr paliwa tak samo czysty.

Szczerze mówiąc nie mam już pojęcia co tu może być nie tak. Komputer nie wywala żadnych błędów, a jest to szalenie irytujące.
Ktoś ma jakieś pomysły ?

Karpiczek
30-09-14, 23:11
Mogą to być luzy w ukł. napędowym. Były sprawdzane?

straznik
30-09-14, 23:12
Może silnik krokowy?

hacker
30-09-14, 23:22
Luz w układzie napędowym objawiałby się tak w chwili gdy jednostajnie przyspieszam na równej drodze ? Samo sprawdzenie z podniesionymi kołami czy przegub ma luz w skrzyni czy coś jeszcze?

Przepustnica i silnik krokowy był czyszczony w tym samym czasie. Jednak po wymianie całego układu zapłonowego to właśnie mój kolejny typ. Tylko chciałem uniknąć grzebania kolejny raz bez sensu.

mozes
01-10-14, 08:44
Sonda lambda, przestawiony rozrząd
pozdr

hacker
01-10-14, 08:48
Po odłączeniu na chwilę lambdy żadnej różnicy nie było.

Rozrząd sprawdzony i jest okej. Nie jest przestawiony, a pasek naciągnięty.

mozes
01-10-14, 17:24
A po odlaczeniu sondy robiles reset przed jazdą?

Wysyłane z HTC

hacker
01-10-14, 20:55
Po odłączeniu lambdy reset kompa przez wyjęcie bezpiecznika ? Trzeba później całą procedurę programowania pc robić czekając na zagrzanie czy test mogę zrobić bez i dopiero później po ponownym podpięciu strojenie?

matirex
01-10-14, 21:00
może czujnik położenia przepustnicy (tps) świruje

Rajan
01-10-14, 23:04
sprawdź regulator ciśnienia paliwa, u mnie występowały podobne objawy i również wymieniłem połowę osprzętu bez rezultatu, aż w końcu coś podkusiło mnie na wymianę regulatora ciśnienia paliwa no i to był strzał w 10

mozes
02-10-14, 08:37
Ja bym odłączył sonde i pojeździł troszkę z odłączoną chociaż z kilka kilometrów. Jeżeli chodzi o adaptację ECU to nigdy tego nie robię ale jak tam chcesz. Co do świrującego TPS-a to bez oscyloskopu go dobrze nie pomierzysz.
Odezwij się co i jak po testach.
pozdr

hacker
02-10-14, 11:31
Matirex - ruszę się w takim razie do kogoś kto mi go pomoże sprawdzić, bo oscyloskopu nie mam. Ew miernikiem mogę sobie napięcie sprawdzić, ale nie zobaczę krótkotrwałych skoków na nim.

Mozes - Odłączę dzisiaj i pojeżdżę jeszcze raz.

vipek
03-10-14, 18:23
Lepiej sprawdź czy nie masz wtyczek wtryskow zamienionych miejscami

mozes
03-10-14, 18:26
Lepiej sprawdź czy nie masz wtryskow zamienionych miejscami
Uważasz, że wtryski różnią się od siebie?

vipek
03-10-14, 18:28
Wyryski same w sobie nie, ale kolejność ich podlaczenia ma znaczenie. Mialem zamienione dwie wtyczki od strony aparatu zaplonowego miejscami i fura lekko szarpala przy toczeniu się. Wiec sprawdź :)

mozes
03-10-14, 18:33
A chyba że tak, z reguły przewody elektryczne są tak dopasowane, że nie da się zamiennie podłączyć pod wtryski po prostu będą za krótkie.
pozdr

vipek
03-10-14, 18:41
Da się zamienić właśnie te o których pisałem. Pierwsze dwa od aparatu zapłonowego

mozes
03-10-14, 18:50
Ok nie kłócę się pewnie masz rację. Kolejny trop do sprawdzenia. Tylko Hacker się nie odzywa :/
pozdr

hacker
03-10-14, 22:11
Dopiero wróciłem do domu. Wypiąłem sondę i zrobiłem reset pc. Żadnej poprawy na odcinku 50km.

Nie jest to też kwestia zamienienia wtyczek, bo problem pojawił się sam, a przez półtora roku było wszystko okej.

Co do dalszego grzebania to jeszcze posprawdzam wtyczki wszystkie i ruszę się gdzieś sprawdzić tps'a, ale to pewnie za jakiś tydzień, bo czasu brak.

kepa416
03-10-14, 23:04
TPS to chyba multimetr i sprawdzanie chyba 4.8V przy zamkniętej albo 5V gdzieś krążyły dokładne informacje. Ja bym jeszcze zmienił filtr paliwa przed zimą i tak nie zaszkodzi potem sprawdzić ciśnienie pompy paliwa i coś musi wyjść :)

mozes
04-10-14, 13:29
Tps powinien byc w zakresie 0,48 przy zamknietej przepustnicy do 5V przy otwartej. Ale glownie chodzi o plynne wskazania
Pozdr

wysłane z HTC

hacker
04-10-14, 16:24
Układ paliwowy wolałbym wykluczyć - autko jeździ od kilku miesięcy na instalacji gazowej BRC.

Co do TPS'a to pytanie jak mierzyć napięcie ? Które kable ? Nie jestem mechanikiem, a z elektroniki znam podstawy podstaw, więc pytam. Dzięki za pomoc.

mozes
04-10-14, 16:45
2 Igly wbijasz z tylu wtyczki w srodkowy I jeden boczny wlaczasz zaplon bez uruchamiania auta mierzysz napiecie, jak bedziesz uchylac przepustnice to napiecie powinno rosnac. Pozdr

wysłane z HTC

hacker
04-10-14, 18:10
No więc sprawdziłem czujnik TPS - wskazania od 0.48 do max 4.54. Jeśli chodzi o płynny wzrost napięcia przy powolnym otwieraniu przepustnicy to wszystko niby okej. To pewnie oznacza, że czujnik jest ok, bo płynnie zwiększa i nie skacze czy może jest walnięty, bo nei dobija do 5?

mozes
04-10-14, 18:21
Moj tez nie dobija do 5, takze chyba twoj jest ok. Pozdr

wysłane z HTC

hacker
04-10-14, 18:34
Hmm, tutaj zastanawia mnie jeszcze fakt, że jak sprawdzam pc to przy pełnym wciśnięciu gazu nie pokazuje 100% a max 91% otwarcia przepustnicy.
Poszukam kogoś z oscyloskopem żeby sprawdzić czy nie ma problemu z zacinaniem się czujnika albo jakimiś skokami.

Tak czy inaczej - dalej stoję w miejscu i nie ma żadnej poprawy.

Dodam jeszcze, że jak na 2 wcisnę gaz w podłogę to przyspieszając mam skoki - przyspiesza, nagle pociagnie mocniej, po chwili znowu mocniej. Tak, że widać to na obrotomierzu...

Karpiczek
04-10-14, 20:54
Sprawdz przy okazjk sonde lambda.

hacker
04-10-14, 21:01
Karpiczek - pisałem parę postów wcześniej, że po odpięciu lambdy zero poprawy. Są jakieś napięcia które powinna mieć, żeby to pomierzyć ? Jedyne co po odpięciu było to check engine.

mozes
05-10-14, 08:01
Jak masz mozliwosc to podmien od kogos map sensor

wysłane z HTC

hultaj84
05-10-14, 09:26
Kolego ja bym spróbował wymienić świece. Nie ważne że wyglądają jak nówki. Miałem podobnie w swoim d14z2 za pierwszym razem pomogla wymiana świec. Niestety problem po 2 miesiacach powrócił i znów pomogła wymiana świec... okazalo się jednak że mialem upaloną sprężynkę cewki(którą być może źle zamocowałem przy grzebaniu 2 miesiące wcześniej).
Dodam że też mam brc i na benzynie objaw rzadziej występował.

Sheiva
05-10-14, 20:39
Przy pełnym bucie ECU nie bierze odczytów z sondy, więc wygląda na to, że ją można wykluczyć. Warto byłoby podmienić całą przepustnicę na inną, wtedy mógłbyś jednocześnie sprawdzić kilka możliwych tropów i być może też wyeliminować problem.

hacker
08-10-14, 09:00
Świece mam zamiar wymienić w przyszłym tygodniu dla 100% pewności. Pójdzie to w parze z olejem i filtrami, bo 10k km mija od wymiany.
Co do podmiany przepustnicy to niestety nie mam od kogo wziąć identycznej, a kupował nie będę dla testu.

kepa416
08-10-14, 10:14
Świece mam zamiar wymienić w przyszłym tygodniu dla 100% pewności. Pójdzie to w parze z olejem i filtrami, bo 10k km mija od wymiany.
Co do podmiany przepustnicy to niestety nie mam od kogo wziąć identycznej, a kupował nie będę dla testu.
Na giełdzie jest komplet za 70 zł

hacker
08-10-14, 15:30
I zero pewności, że nie ma jakiejś usterki. Dzięki, ale kupowanie używanego sprzętu jakoś mnie nie kręci.

kepa416
09-10-14, 16:44
I zero pewności, że nie ma jakiejś usterki. Dzięki, ale kupowanie używanego sprzętu jakoś mnie nie kręci.
Już bez przesady to nie jeat łożysko czy opona. Mowie o niej bo miala przebieg 70 000 km i wyglądała świeżo ale jak chcesz.

mozes
01-12-14, 07:19
Odkopie. hacker jeżeli Twoja furka posiada czujnik spalania stukowego to własnie on też może mieć winę za poszarpywanie auta. Oryginalny czujnik jest zbudowany w ten sposób, że w środku jest membrana i do niej są przylutowane 2 cieniutkie druciki. Bardzo często się zdarza, że jeden drucik się oderwie i wtedy nie wywali CE ale własnie będzie szarpać bo ECU w tych obrotach będzie "bez przerwy przestawiało zapłon", mam nadzieję że napisałem jasno :). Ważna uwaga bo czujniki są baaaaardzo drogie np. do mojego acco 850 pln. Zamienniki nie wchodzą w gre. Jeżeli ktoś ma jakieś zdolności manualne i nie trzęsą mu się ręce to można taki czujnik naprawić. Podczas demontażu choćby ściągania wtyczki czujnik a raczej jego plastikowa część na 99% się oderwie od części metalowej dlatego ważne jest aby robić to bardzo ostrożnie i zapewnić sobie możliwie najwięcej miejsca.
pozdr

maximuss83
03-12-14, 14:19
Czy w D14A3/4 jest czujnik spalania stukowego? i jeżeli tak, to gdzie? bo mam podobne objawy co autor tematu od długiego czasu i nie mogę sobie z tym poradzić :/

Labed2007
03-12-14, 15:33
W D14A3/4 jak również D14Z1/2 nie ma takiego czujnika.

olo86
05-12-14, 15:49
gdzie znajduje się ten czujnik ?

Labed2007
05-12-14, 17:24
No przecież pisałem, w D14 nie ma czujnika spalania stukowego. Nie wiem czy w ogóle jakiś silnik D-serii go ma....

hacker
08-12-14, 22:22
Ja dalej z problemem wiszę. ASO nic nie znalazło konkretnego. Czekam na nowy czujnik położenia przepustnicy.

Nie ma czujnika spalania stukowego - odpada.

Irytujące jest najbardziej to, że gwałtowne wciśnięcie gazu na LPG przy niskich obrotach powoduje mocne zdławienie auta i dopiero po ok 1s wkręcanie się na obroty. Jak wymiana czujnika nie załatwi sprawy to uderzę z tym już do samych gazowników.

Labed2007
09-12-14, 00:03
Napisz co będzie po wymianie TPS na nówkę.

MarcinWL
09-12-14, 15:46
Irytujące jest najbardziej to, że gwałtowne wciśnięcie gazu na LPG przy niskich obrotach powoduje mocne zdławienie auta i dopiero po ok 1s wkręcanie się na obroty. Jak wymiana czujnika nie załatwi sprawy to uderzę z tym już do samych gazowników.

O ile mnie pamięć nie myli nie wspomniałeś wcześniej że auto jeździ na LPG.
To o czym piszesz może mieć kilka przyczyn:
- kiepskie wtryskiwacze lpg które są zbyt wolne - impuls trwa np. 2ms a wtryskiwacz jest otwarty 3ms i podana zostaje zbyt duża dawka paliwa przez co się przydławia
- źle nawiercony kolektor - ważne aby wkrętki były pod takim samym kątem jak wtryskiwacze benzynowe i skierowane na zawory
- źle wystrojona instalacja - jeśli masz ustawione zbyt duże ciśnienie na reduktorze to wtedy skraca się czas wtrysku a wtedy... wróć do pkt.1

Czy przy włączonej klimatyzacji objaw jest spotęgowany?

Poza tym może być rozjechana mapa benzynowa przez źle wystrojoną instalację LPG i silnik będzie też źle pracował na benzynie -> reset kompa i pojeździć na benzynie kilkadziesiąt km.

hacker
17-12-14, 19:05
Paczka z czujnikiem zaginęła. Dopiero po nowym roku będę ponownie zamawiał.

MarcinWL na LPG nie było tego objawu. Pojawił się po jakimś czasie. Reset kompa i zrobienie nawet 500km na benzynie nic nie zmieniło. Dalej jest to samo.
Strojenie mapy LPG też niewiele daje. Sprawę załatwia jedynie coś w stylu opóźnienia reakcji. Czyli przy gwałtownym depnięciu na gaz komputer od lpg nie otworzy wtryskiwaczy od razu tylko stopniowo.

MarcinWL
18-12-14, 08:20
Sprawę załatwia jedynie coś w stylu opóźnienia reakcji. Czyli przy gwałtownym depnięciu na gaz komputer od lpg nie otworzy wtryskiwaczy od razu tylko stopniowo.
Nie rozumiem, co masz na myśli?

hacker
18-12-14, 23:04
Centralka BRC ma jakieś ustawienie które pozwala w przypadku gwałtownego wciśnięcia pedału gazu otwierać wtryskiwacze stopniowo, a nie od razu przez co nie ma efektu zalania silnika, itp.

Tak czy inaczej. Dzisiaj doczekałem się na paczuszkę i mam nowiutki czujnik TPS. Jutro wymienię i ciekawy jestem efektów.
Jak byłem w ASO to czujnik działał skokowo a nie płynnie. Przynajmniej to zniknie po wymianie.

hacker
27-12-14, 16:05
Czujnik wymieniony. Objawy dalej są, ale zrobiły się chyba bardziej wyczuwalne. Nie mam już pomysłów co to może być i co z tym zrobić. Na gazie bardziej wyczuwalne, na benzynie mniej, ale też są.

endriu286
27-12-14, 22:00
Czujnik wymieniony. Objawy dalej są, ale zrobiły się chyba bardziej wyczuwalne. Nie mam już pomysłów co to może być i co z tym zrobić. Na gazie bardziej wyczuwalne, na benzynie mniej, ale też są.

Ja ma taki sam problem ale w fordzie którego robię im wyższy bieg i niskie obroty tym wiekszę poszarpywanie wydaje mi się że luż na przegubie wewnętrznym dlatego przy obciążenie przenosi jak była by poducha silnika wybita

Labed2007
31-12-14, 14:50
Ja miałem podobne objawy, tyle że nie mam instalacji gazowej.
Okazało się że lewa dolna poduszka silnika(ta blisko koła pasowego) była już mocno sfatygowana, prawdopodobnie nie wymieniana od nowości(przebieg ~250kkm, 99 rok).

HEG8
31-12-14, 20:29
A kompresję sprawdzałeś? Znajomemu po remoncie głowicy działo się dokładnie to samo co piszesz w pierwszym poście. Sprawdził kompresję i okazało się, że raczej dół się zjebał bo kompresji jak na lekarstwo.

hacker
04-01-15, 00:19
Miałem sprawdzić, ale brakowało czasu na odwiedzenie serwisu.
Gdyby to jednak była kompresja to auto by się nie zbierało na obroty i nie rozpędzało do wyższych prędkości.
Jednak jak będę miał chwilkę to podjadę sprawdzić.

endriu21
04-01-15, 01:14
Może gdzieś "lewe" powietrze bierze.

HEG8
04-01-15, 23:11
Właśnie kumpel miał tak samo - jak ruszał delikatnie, czy jechał jednostajnie na niskich obrotach to silnik w pewnym momencie zaczynał szarpać bez sensu, a przy dawaniu na tłoki chodził normalnie...

hacker
05-01-15, 13:13
Nigdzie nie udało się namierzyć nieszczelności.
Co do kompresji - tak jak pisałem - sprawdzę jak uda mi się znaleźć czas na wizytę w serwisie.

hacker
19-04-15, 22:48
Kompresja sprawdzona. Na najgorszym cylindrze jest 9,5. Na najlepszym 10,5.
Dodatkowo wymieniony rozrząd, bo to już*był jego moment. Po wymianie objawy bez zmian.
Problem dalej wisi, a poszarpywanie robi się coraz bardziej uciążliwe.

kazik2_h9w3
20-04-15, 08:47
U mnie auto poszarpywalo jak uszkodzoba była sonda mimo to błędów nie było
Często też może to być źle ustawiony tps

rryba
20-04-15, 09:10
U mnie auto poszarpywalo jak uszkodzoba była sonda mimo to błędów nie było

mialem tak samo , sonda wymieniona , kolektor wyspawany bo bylo pekniecie ( moze brało za duzo powietrza na sonde , nie wiem ) ale poszarpywanie znikneło :)

hacker
20-04-15, 19:52
TPS był ustawiany podczas wymiany i pokazywał idealnie te wartości co powinien.

Odpięcie sondy nie robi żadnej różnicy, a wręcz przynosi pogorszenie. Nieszczelności też nie znaleźliśmy. Nie jestem tylko pewny czy w tym aucie nie ma przypadkiem 2 sond? D14Z1 silnik. Jak byłem pod autem to wydawało mi się, że widziałem kabelki zza katalizatora jakieś.

Jedyne co jeszcze rzuca mi się w oczy to przy szybkim wciśnięciu gazu na LPG mam objaw taki jakby brakowało powietrza. Po wyjęciu filtra ewidentnie słychać, że nie daje rady zassać tyle powietrza co potrzeba.
Ręce opadają, a dalej żadna diagnoza się nie potwierdziła.

mozes
20-04-15, 20:17
Spróbować można odłączyć 2 sondy na raz. Będzie pewnie chodził jakoś, ale ewentualnie wyeliminujesz szwankowanie sond. Oczywiście jeżeli masz dwie bo jedną już odłączałeś.
pozdr

hacker
21-04-15, 23:02
Zasadnicze pytanie - czy jest gdzieś łatwo dostępna jakaś*złączka którą można odciąć 2 sondę ? Czy jedynie pod autem przy samym kacie ?

CeeJay
22-04-15, 09:43
Tak, masz kostkę w kabinie pod nadmuchem na nogi, na środku tunelu :) Zapewne jest gdzieś pod dywanem schowana.

hacker
25-04-15, 08:18
CeeJay dzięki wielkie. Znalazłem bez problemu.

No i teraz mam zagwostkę. Po odłączeniu obu sond na gazie minimalnie poszarpuje poniżej 2k rpm. Jednak powyżej i na benzynie i na gazie idealnie.
Pozostaje pytanie czy to sona jest walnięta czy zmieniła się*mieszanka paliwa i powietrza i zamaskowało to problem z szarpaniem ?

mozes
25-04-15, 10:56
Albo załatwisz sobie sondy ze "sprawnego" samochodu na przełożenie i probę i będziesz miał czarno na białym czy to wina sond w przeciwnym razie pozostaje tylko wymiana na nowe :) W trybie awaryjnym auto nigdy nie bedzie chodziło "idealnie". Pierwsza opcja jest z pewnością tańsza ale o wiele trudniejsza :)
można by zastosować jeszcze emulator sondy lambda tzw. tulejkę która "wycofa" sondę z bespośredniego strumienia spalin. Stosuje się to w instalkach LPG
pozdr

hacker
25-04-15, 11:50
Podmiana na inną*raczej nierealna. Przekładanie 2 sondy jest utrudnione więc jeśli już to tylko wymiana.
Może czymś*grozić jazda z odpiętymi 2 sondami ? Chodzi mi o to czy mogę zaliczyć trasę 200-300km dla testu bez nich żeby potwierdzić na 100% że szarpanie zniknęło ?

Jak się potwierdzi to pewnie wymienię obie i po kłopocie.

mozes
25-04-15, 13:27
Moim zdanie jazda z odpiętymi sondami na takim odcinku to tylko większe zużycie paliwa. Na dłuższą metę można załatwić katalizato bo silnik bedzie przelany i będzie paliwo dopalać w katalizatorze mordując go.
pozdr

mozes
02-05-15, 12:46
I co hacker postawiłeś już jakąś diagnozę?
pozdr

hacker
11-05-15, 23:29
Zrobiłem przez ost 2 tygodnie ponad 2k km. Niestety szybko okazało się, że odpięte sondy nie wyeliminowały problemu.
Co więcej ganiałem b.dużo na benzynie i okazało się, że mam spalanie na poziomie 9,5-10l na 100km... A to zdecydowanie nie była jazda z gazem w podłodze.
Dalej nie udało się*wyjaśnić co się dzieje. Zastanawiam się co to może być i nie mam już żadnych pomysłów. Chyba spróbuję dopaść w okolicy kogoś od kogo będę mógł przełożyć na testy przepustnicę i parę*gratów i porobić jakieś testy, bo inaczej chyba nic nie zdziałamy.

Labed2007
13-05-15, 19:56
Możliwe, że problem powoduje skrzynia biegów(luz na mechanizmie różnicowym), sprzęgło lub przeguby(wewnętrzne?). Wszystkie EJ9 którymi jeździłem lekko "poszarpują" na niskich obrotach(nawet jeden był z oryg. przebiegiem 150k)...

mozes
14-05-15, 08:30
znalazłem taki temat
http://forum-mechanika.pl/threads/honda-accord-2-0-silnik-k20a6-2004-rok.6244/page-2

Labed2007
14-05-15, 11:10
Mi luzy ustawiał człowiek, który ładne parę lat pracował w Hondzie i jest uznanym fachowcem w okolicach Poznania.
Moje auto delikatnie poszarpuje (zwłaszcza na 2 biegu między 1-2 k rpm). Sonda,czujniki, wtryski, poduszki silnika i skrzyni są na 100% zdrowe. Stawiam na problem z układem napędowym(skrzynia, sprzęgło, przeguby) albo te auta po prostu tak mają(jak pisałem wyżej, kumpla auto z przebiegiem 150kkm szarpie na dwójce przy b. niskich obrotach nawet bardziej niż moje)....
Michał102 jak dobrze piszę - ma w EJ9 D16Y8, po zmianie skrzyni zauważył zmniejszenie tego szarpania, okazało się że w starej mechanizm różnicowy miał ogromny luz.

hacker
18-06-15, 10:09
Map sensor i sonda wymienione i dalej to samo.
Nie wydaje mi się, żeby to był mechanizm różnicowy, bo szarpanie jest różne na gazie i na benzynie. Co więcej lag pojawia się też przy gwałtownym depnięciu na postoju, a w czasie jazdy po idealnie równej drodze czuć, że zawsze w tym samym stopniu wciśnięcia gazu jest nagle dużo bardziej wyczuwalne szarpnięcie.
Szukam dalej dobrego mechanika w okolicy i niech ktoś inny na to zerknie i poszuka.

DemoN
02-08-15, 17:34
Zapłon ustawiałeś?

kazik2_h9w3
03-08-15, 07:25
A sprawdź jeszcze tps
Może jest przestawiony

mozes
03-08-15, 09:02
TPS wymieniał na nowy. Nie czytasz a...

kazik2_h9w3
03-08-15, 17:01
Mój błąd
Nawet już o to pytałem he he

UNK
04-08-15, 20:11
W poprzeniej EJ9 miałem to samo, przestawiony zapłon dosyć mocno i szarpała. Po ogarnięciu wszystko wróciło do normy.

mozes
11-08-15, 18:43
xx

sensej
04-04-16, 17:43
hacker i jak? rozwiązałeś temat ?