Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Usuwanie szyberdachu

YETI
26-06-08, 01:51
Chciałbym się pozbyć szyberdachu przy okazji planowanych prac malarskich... problem w tym, ze nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Kupić nowy dach, zaspawać i jakoś usztywnić, czy jeszcze jakoś inaczej?

kpopis1
26-06-08, 23:37
Trzeba wyciac szyberdach, dokladnie wyczyscic blache. Wspawac kawalek blachy. Zalac cyna lub mosiadzem i wyrownac materialem sciernym na duzym klocku (heblu). Nastepnie mozna szpachlowac ale koniecznie odpowiednim kitem, dach to duza powierzchnia ktora pood wplywem temperatury sporo sie rozszerza. Ja prz y naprawach dachu uzywam szpachli z pylem aluminiowym i jeszcze nigdy nie bylo problemow.

YETI
27-06-08, 12:20
zastanawiam się czy łatany szyber powinien dostać jakieś wzmocnienia od spodu? i czy w ogóle warto się w to bawić... może łatwiej wymienić dach?

kpopis1
27-06-08, 22:46
Ale skad, wymiana dachu naprawde gruba robota. Co do wzmocnien - nie sa konieczne, wystarczy odpowiednie obspwac blache optymalnej grubosci i wykonczyc tak jak wyzej napisalem. Koniecznie z uzyciem cyny lub mosiadzu bo kit siadzie i popeka (ZAWSZE, mniej lub wiecej ale ZAWSZE!). Zaspawywalem juz kilka szyberow w ten sposob i nie mialem reklamacji.

sunnboy
28-06-08, 15:28
ile taka imprezka kosztuje kpopis1?,rozumiem, ze to bez lakierowania?

_Z_I_K_
28-06-08, 15:54
a przypadkiem dach z szyberem nie ma dodatkowych wzmocnien?... najlepiej to zaspawac ta dziure... takie moje zdanie

kpopis1
28-06-08, 21:08
Dokladnie tak. Dach z szyberem ma juz swoje wzmocnienia i wystarczy zaspawac dziure.

Co do kosztow takiej operaji: prowadze warsztat blacharsko lakierniczy wiec zawsze w gre wchodzilo odrazu rowniez malowanie i koszt zrobienia łaty z lakierowaniem dachu to 800-1000zl w zaleznosci od zakresu prac. Najczesniej zlecano mi tego typu prace gdy obrzeza otworu szyberdachu byly pordzewiale i z szybera podciekalo do kabiny.

sunnboy
29-06-08, 06:22
w sumie nie duzo,szkoda ,ze tak daleko mieszkasz mialbys klienta..ktos mnie obdarowal zrobionym szybrem i mnie wkurza a w toruniu nikt sie niechce podjac...ile trwa taka operacja?

kpopis1
29-06-08, 10:19
Pracy jest sporo, chocby dlatego ze trzeba dokladnie odizolowacwnetrze pojazdu od iskier z migomatu. Wszystko zajmuje kolo 3 czasem 4 dni.