Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak przeprowadzić kable do montażu wzmacniacza w gen. VII

Peter7
26-06-08, 00:33
Witam!

Chciałbym zamontować wzmacniacz w mojej Hondzie gen. VII 3D (aku po prawej).

Wzmacniacz chcę umieścić w bagażniku i zasilić min przednie głośniki.
Nie bardzo niestety wiem którędy puścić przewody zasilające od akumulatora?

Na wysokości akumulatora na ścianie pomiędzy komorą silnika a wnętrzem jest jakaś gumowa przelotka, ale nie wiem jak dostać się do tego miejsca od środka.
Zaglądałem za schowek, a tam filtr powietrza kabinowy i masa innych urządzeń.

Czy ktoś prowadził przewody zasilające od akumulatora do bagażnika i może mi pomóc w tej kwestii?

Drugie pytanie dotyczy przeprowadzenia kabli sygnałowych CINCH oraz sygnałowych od wzmacniacza do drzwi.
Jak zdejmuje się nakładki progowe i inne elementy wnętrza?
Czy można coś łatwo uszkodzić?

Będę wdzięczny za pomoc!

bolek94
17-01-09, 14:50
Witam. Udało ci sie to zrobić? Ja juz kilka dni studiuje jak przeciągnąć kabel od aku do kabiny.
Jest za malo miejsca zeby tam podejsc proszę o pomoc

MichałJ
17-01-09, 15:09
Jeśli chodzi o kabel zasilający to musisz wyciągnąć tą gumową przelotkę, wyciąć w niej dziurkę na kabel. Następnie w środku podwinąć dywan - tam odsłoni Ci się taka mata wygłuszająca. Teraz musisz przy pomocy np. śrubokręta przebić się od zew. do środka przebijając ta mate. Do tej operacji potrzebne są 2 osoby - jedna wkłada śrubokręt w dziure;) a druga przykłada rękę do maty od środka i stara się wyczuć ruch śrubokręta, który "chce się przebić". Nie jest to łatwe, bo rękę trzeba włożyć dosyć głęboko. Następnie jeżeli wyczuliśmyśrubokręt dajemy znak koledze, który ma przebić się na wylot przez matę.
Teraz przekładamy kabel przez dziurkę wyciętą w gumce i dalej do środka - jeden wciska kabel, drugi stara się go chwycić.
Kabel puścisz prawą stroną, zatem sygnałowe dawaj lewą. Razem z sygnałami możesz dać głośnikowe.

Radze uzbroić się w cierpliwośc;)
Pozdro

MajkelG
17-01-09, 15:24
sygnaly puszczaj oddzielnie od wszystkiego ;) jak najdalej od jakichkolwiek kabli
pozdro

Peter7:
taki maly offtop ;) a to nie Twoja H stala w czwartek gdzies w okolicach Sapiezynskiej w wawie? chyba kolo 15 bylo :)

bolek94
17-01-09, 16:34
tylko którą przelotką? lipa na maxa w hb92-95 od reki to zrobiłem a w CTR jest problem
macie jakies foto w ktorą przelotke sie wbić?

bolek94
06-02-09, 20:07
Kable przeciągniete i jest git. Teraz tylko montaż tweeterów w lustrach, wygłuszenie drzwi
i CA gotowe:)

eVok
06-02-09, 20:29
Teraz tylko montaż tweeterów w lustrach
zaszalej i zrób jak człowiek,w słupkach ;)

lizik
07-02-09, 21:14
nie chcem zakładać nowego tematu bo moje pytanie jest bardzo podobny :) chodzi mi o to jak przeciągnąć kable sygnałowe i zasilające do sub i wzmacniacza, oczywiscie aby nie było ich widac, sub i wzmak oczywiście w baganiku,

myślałem aby pod tą listwą przy drzwiach ale nie bardzo wiem jak ją się ściąga

autko: civic V gen HB

bolek94
08-02-09, 17:10
Do lizik odnośnie kabli zasilajacych to pusc od + w aku.30 cm. od akumulatora zapodaj bezpiecznik, lecisz dalej do sciany grodziowej tam masz gumowa przelotke (z prawej strony akumulatora) przebij sie przez nia i pusc tam kabel.
w kabinie wyjdzie pod schowkiem, wykladzina do gory i powinien byc. Ściagnij listwe na progu z czuciem do gory jest na spinki wiec wyjdzie kladziesz kabelek, tyl podobnie ja przepychalem pod wykladzina az do bagaznika.
Kable sygnalowe puscilem obok zasilajacego tez strona pasazera i zadnych zaklucen nie bylo. Jesli masz duzo czasu to sygnalowki pusc od strony kierowcy bedzie bezpieczniej. Mase pusc sobie do budy ja znalazlem miejsce kolo lampy sciagasz zaslepke od wewnatrz i napewno podepniesz sie do jakiejs srubki. wszystko skladasz w odwrotnej kolejnosci i po problemie.
dodam ze mialem duzą dziure w przelotce i podczas jazdy w duzym deszczu kierowca mial buty mokre bo zaciekalo do środka polecam te miejsce uszczelnic silikonem.
pozdrawiam

Macioman
05-11-10, 02:01
Mógłbyś zrobić zdjęcie albo zakreślić na zdjęciu komory w którym miejscu się przebijać ? Na dniach będę montował (VII gen 3d Diesel) i wolałbym bez większych niespodzianek :)