PDA

Zobacz pełną wersję : EJ6 D16Y7 ciężko odpala

York22
26-09-14, 20:03
Hej
Pisze tutaj bo już mi się pomysły kończą co do mojego auta.
Temperatury teraz trochę niższe rano są to zaczęły mi się problemy z porannym odpalaniem, ale i nie tylko. Podobne objawy były już w tamtym roku o tej porze, ale wydaje mi się, że nie tak wyraźne jak teraz. W lecie kiedy poranki są cieplejsze problem praktycznie nie występował, lub musiałem kręcić ok 2-3 sek żeby silnik zapalił.
Sytuacja wygląda dokładnie tak... wsiadam rano, przekręcam kluczyk i rozrusznik kręci i kręci i momentami tak jakby chciał załapać ale nie odpala. Czasami za drugim razem już pali na "dyk" (co jest najczęściej), a czasami to muszę męczyć go i z 4 razy, a jak zapali to tak miesza na początku jakby był zalany, chodzi powiedzmy na 3 baniaki, szarpie, telepie się i czort wie co jeszcze, ale nie zawsze. Po chwili się to normuje i już normalnie pracuje. Wychodząc z pracy (auto stoi 8-9h) wsiadam i zapali już za pierwszym razem, ale trzeba dłużej kręcić, powiedzmy z 3-4 sekundy.
Teraz co już kombinowałem w tym temacie:
- świece, palec, kopułka, filtr paliwa nowe
- zawory wyregulowane
- rozrząd nowy i ustawiony tak jak ma być
- zapłon ustawiony do lampy
- wszystkie masy na silniku i budzie wyczyszczone i maźnięte pastą miedziową
- pompa paliwa wyciągana, sitko czyszczone (jedynie nie mierzyłem jeszcze ciśnienia)
- przekręcenie kluczyka kilka razy przed pierwszym odpalaniem nic nie daje
- immo usunięte
- kable WN miałem pożyczone na kilka dni od kolegi (bez zmian)
- teraz mam kolektor ssący z Z6, wcześniej ori Y7, problem cały czas występuje

W planach mam jutro jeszcze podmienić wtryski paliwa i chciałbym też założyć inny aparat zapłonowy, bo może coś w nim pada, ale z tym to już będzie trudniej, bo nie mam takiego w pobliżu.

Ktoś się spotkał z podobnym problemem ? Jeszcze jakieś sugestie, pomysły gdzie szukać przyczyny ? :)

PIMPEK_EJ2
28-09-14, 20:48
Sprawdź wtryski czy nie leją, ciekną. Jakie wtryski masz u siebie?

York22
28-09-14, 21:43
Wtryski standard d16y7. Niestety nie udało mi się zamienić ich ostatnio. Może w tygodniu znajdę gdzieś lewy komplecik.