Zobacz pełną wersję : Filtr od nawiewu w Hani 93r.
Witam Wszystkich! Mam pytanie odnosnie filtra nawiewu w samochodzie. chcialbym dowiedziec sie gdzie on sie znajduje? Gdy wlacze nadmuch to pelno lisci i paprochow mi na tapicerke nadmuc****! Prosze o jakies wskazowki! Pozdrowienia
poszukaj w schowku
poza tym polecam artykuł
http://dagg3r.republika.pl/schowek.htm
ja na przykład znalazłem u siebie takie cos :)
http://img299.imageshack.us/img299/7863/20080612157hs6.jpg
Ja identycznie znalazłem to samo kiedys u siebie
z tego co wiem w V gen.nie ma takiego filtra. ktoś na forum pisał o zakładaniu pończochy na podszybiu przy wlocie do silnika nawiewu i może to być dobry pomysł:)
Dzieki Wam za pomoci! I dziekuje Tobie KluH za bardzo szczegolowe wskazowki jak to rozebrac idt...U mnie bylo podobnie jak u Ciebie tyle lisci heheh .A z ta pończocha jero11 to naprawde dobry pomysł! Pozdrawiam i dziekuje
ja też szukałem informacji na temat filtru przeciwpyłkowego w 5gen, u mnie nie ma. tak jak kolega jero11 napisał niektórzy zakładają pończochę przy wlocie powietrza na podszybiu. ja tak zrobiłem a dodatkowo założyłem ponczoche w miejsce gdzie powinien znajdować się filtr przeciwpyłkowy. to nie to samo co filtr przeciwpyłkowy ale zawsze coś pomaga...
No wiadomo filtr to calkiem coś innego jak pończocha!A moze jest jakas opcja zeby taki filtr gdzies tam umiescic? Jak myslicie? Trzeba nad tym pomyslec... hehehe pozdro
chlopaki mowicie dac ponczoche na podszybiu! a dokladniej to gdzie? w przedziale silnika? czy gdzies w srodku po democnie czegos powaznego??
Ja u siebie mam mase szkla! Koles od ktorego kupilem cifa nic nie mowil ale nie ma innej opcji jak zbita przednia szyba bo wiem ze na pewno byla wymieniana (ze niby mial przyciemniana hehe a nie wolno):P
a więc tak, odkręcasz ramiona wycieraczek i demontujesz je, następnie demontujesz plastikową kratę na podszybiu (uważaj na te plastykowe kołeczki, lubią pękać), po zdjęciu kratki patrząc od przodu silnika po lewej stronie pod szybą masz wlot powietrza do wnętrza samochodu. tam naciągasz pończochę i po wszystkim.
pozdraiwma
a więc tak, odkręcasz ramiona wycieraczek i demontujesz je, następnie demontujesz plastikową kratę na podszybiu (uważaj na te plastykowe kołeczki, lubią pękać), po zdjęciu kratki patrząc od przodu silnika po lewej stronie pod szybą masz wlot powietrza do wnętrza samochodu. tam naciągasz pończochę i po wszystkim.
pozdraiwma
heh
apeluje o troszke zaaangazowania
naprawdę temat opisany kilkakrotnie i nawet były zdjęcia....
pozdraiwma
Dzieki wielkie, mam nadzieje, ze nie jest to zbyt skomplikowane...apropo slyszalem by ramiakow wycieraczek nie ruszac bo pozniej ciezko odtworzyc ich poprzednia sprawnosc (tak mi mechanik mowil:/ wiec np malowanie tych ramion wlasnie przeprowadzam bez ich demontarzu)
Dzieki wielkie, mam nadzieje, ze nie jest to zbyt skomplikowane...apropo slyszalem by ramiakow wycieraczek nie ruszac bo pozniej ciezko odtworzyc ich poprzednia sprawnosc (tak mi mechanik mowil:/ wiec np malowanie tych ramion wlasnie przeprowadzam bez ich demontarzu)
Wiesz jak beda zapieczone to bedzie problem sciagnac! Ale u mnie poszło jak po masle! WD-40 i po problemie!Dzialaja tak jak wczesniej!
Wiesz jak beda zapieczone to bedzie problem sciagnac! Ale u mnie poszło jak po masle! WD-40 i po problemie!Dzialaja tak jak wczesniej!
ja nie miałem żadnych problemów ze zdjęciem ramion wycieraczek, obyło się bez WD-40. przy montażu wycieraczki ułożyłem w położeniu jak przed montażem i przykręciłem ramiona. w mnie była prosta sprawa, czytałem na forach o zapieczonych, najpierw sprawdź jak jest u ciebie i działaj dalej
pozdraiwma
Właśnie jestem po tym zabiegu, dosłownie zaciągnąłem pończochę i zobaczymy :p
Największe ognisko liści znalazłem w trudno dostępnym miejscu ( zdjęcie poniżej).
Myślę, że to komuś pomoże.
http://images24.fotosik.pl/241/06860aa58ba16067.jpeg
Właśnie jestem po tym zabiegu, dosłownie zaciągnąłem pończochę i zobaczymy :p
Największe ognisko liści znalazłem w trudno dostępnym miejscu ( zdjęcie poniżej).
Myślę, że to komuś pomoże.
http://images24.fotosik.pl/241/06860aa58ba16067.jpeg
wiecie co.....
powiem tak:
poyslcie, że na tej pończosze za jakiś czas zbiora sie liście i inny syf...
potem zgniją(bo woda itd) i nie dośc, że przepuszczalnośc bezie mniejsza to i smród wiekszy....
a można(co kiedys opisywałem-wiec trzeba uzyć szukajki)
zrobic to samo ale zamiast pończochy użyc siatki aluminiowej (nierdzewiej) z oczkami 1-1 albo 2-2 mm wyprofilowanej tak: /\
i wtedy liscie spadaja(do odpływu)
i nic nie leci do srodka
i nic nie gnije
i nic nie smierdzi.....
(a jakby ktoś pytał to siatke można przymocowac matami samoprzylepnymi-takimi jak do wygłuszania- i wytrzymuje to 3-4 lata-tyle miałem auto)
wiecie co.....
powiem tak:
poyslcie, że na tej pończosze za jakiś czas zbiora sie liście i inny syf...
potem zgniją(bo woda itd) i nie dośc, że przepuszczalnośc bezie mniejsza to i smród wiekszy....
a można(co kiedys opisywałem-wiec trzeba uzyć szukajki)
zrobic to samo ale zamiast pończochy użyc siatki aluminiowej (nierdzewiej) z oczkami 1-1 albo 2-2 mm wyprofilowanej tak: /\
i wtedy liscie spadaja(do odpływu)
i nic nie leci do srodka
i nic nie gnije
i nic nie smierdzi.....
(a jakby ktoś pytał to siatke można przymocowac matami samoprzylepnymi-takimi jak do wygłuszania- i wytrzymuje to 3-4 lata-tyle miałem auto)
Dobry pomysł.
Ja u siebie na razie (dwa tygodnie temu) zrobiłem "filtry" z gazy opatrunkowej - na wlocie rury i wylocie rury za schowkiem w kabinie. Na razie jest ok. Rajstopy chyba będą lepsze, ale nie miałem pod ręką - ostatnio sa upały i nie było jak z żadnej panienki ściągnąć bo nie noszą... :D