Zobacz pełną wersję : Klima Dead!
Witam.
Otoz mam problem z klimatyzacja.. Napelniana nie dawno, uszczelniana tez, dzialala jeszcze 2 tygodnie temu, chlodzila w miare.. tylko mechanik powiedzial ze slabo mrozi bo na niskich obrotach sprezarka nie wyrabia ale od 1500tys jest ok.
I zonk! nie dawno wlaczam i nic.. wentylator sie zalacza razem ze sprezarka bo slychac, obroty standardowo ida w gore czyli jest napiecie. ale chlodu ani troszke.
I tu pytanie co moglo sie zepsuc? czyzby ten czujnik? czy cos wyczyscic czy jak..
pomocy bo goraco :P
odrazu mowie ze szukajka szukalem i czytalem chyba ze 30 tematow.. ale innych..
to że po włączeniu klimy obroty wzrastają to nie znaczy że włącza się także sprężarka,wystarczy że włączy się sam wentylator i obroty wzrosną. Najlepiej niech jedna osoba siedzi w samochodzie włącza i wyłącza klimę, a Ty obserwuj sprężarkę czy po włączeniu kręci się także tarcza sprzęgła sprężarki(po lewej stronie patrząc na koło pasowe sprężarki) jeśli sprężarka się włącza i wentylator chodzi to sprawdź ciśnienie czynnika bo może jest go za mało, dobrze też jest wyczyścić chłodnicę klimatyzacji. Gdy u mnie wyczyściłem chłodnicę klima zaczęła chłodzić dużo lepiej.
Wyczyscic? powiedz jak to mozna zrobic
Zalaczenie sprzegla sprezarki to taki charakterystyczny "klik" razem z wlaczajacym sie wentylatorem.
Prawdopodobnie masz cos z cisnieniem i wylacznik cisnieniowy nie zalacza ci sprezarki.
Zmostkuj ten wylacnzik cisnieniowy ( ale nie na dlugo - kilkanascie sekund ) i zobacz czy "klika" sprzeglo - jesli tak - to nei masz gazu albo za slabe cisnienie ( lub spieprzony wylacnzik cisnieniowy :D )
Wyczyscic? powiedz jak to mozna zrobic
jeśli chcesz wyczyścić chodnicę klimy to zdejmij zderzak i przy okazji możesz umyć też chłodnicę silnika najlepiej za pomocą karchera albo spryskać środkiem AKRA do mycia silników i spłukać wodą pod ciśnieniem.
zalacza sie wentylator i slysze tez klik :D czynnik jest, 2 tyg temu napelnial na full.. uszczelniana tez byla ;]
szymon1777
30-06-08, 19:43
może mi ktoś powiedziec gdzie znajduje się osuszacz? i jak on wygląda
może mi ktoś powiedziec gdzie znajduje się osuszacz? i jak on wygląda
jest on za prawą lampą pod zbiorniczkiem od oleju wspomagania
Witam. Ja mam większy problem. Auto kupiłem niedawno.. ale miałem zaznaczone że nie wiadomo co z klimą. Kiedy wciskam przycisk AC to zero reakcji, dioda w guziku też sie nie zaświeca. Wnioskuje że pewnie samo odgrzybianie i napełnienie nie pomoże? Są jakieś podstawowe usterki które mogą dolegać mojej klimatyzacji?
Cieżko stwierdzić. Musisz jechać do ludzi co się tym zajmują i z nimi pogadać, jakie koszta itd.
tak myślałem ale dzięki za odpowiedź
jak sie okaze ze kompresor niesprawny no to do wymiany... ciezko dostac uzywke w dobrym stanie a nowki min 800zl do tego trzeba wymienic osuszacz, przeczyscic, jeszcze mzoe byc wadliwy zawor rozprezny...tak czy inaczej trzeba szykowac przy dobrych wiatrach min 1000zl zeby zrobic porzadnie klime no albo jezdzic na szybtronicu a o klimie mowic tylko dla szpanu hehe ;) Pozdro
no faktycznie jeśli koszt byłby tysiąc lub więcej to faktycznie na razie tylko guzik od klimy do szpanu :P
Co by nie zakładać nowego tematu,ja również mam problem z klimą.
Było tak od początku jak kupiłem hanie,ale idzie ciepełko wiec trzeba się tym zająć.
Po właczeniu klimy nie załączała sie sprężarka,tylko sam wiatrak.
Po zmostkowaniu czujnika,sprężarka się załącza,jedna rurka robi się gorąca,jednak dalej klima nie chłodzi.
Sprawdzałem na zaworkach czy jest ciśnienie,jednak nie mam porównania czy jest ok.Napewno na zaworku grubszej rury było ciut mniejsze i teraz moje pytanie:
Czy powodem nie załączania spręzary przez czujnik jest jego uszkodzenie czy ewentualnie zbyt niski poziom czynnika chłodzącego? Czy do wymiany tego czujnika trzeba spuszczać czynnik?