PDA

Zobacz pełną wersję : Czy podejdzie w. kabinowa od eh6 do eg4

BlackEG4
24-09-14, 11:35
Jak w temacie ... potrzebowałem wiazke na OBD1 bo wkoncu sie wziąłem za swoja Hanie;) a ziomek mial po swoim del solu taką oto wiazke , a moje pytanie brzmi czy podejdzie ,czy duzo przerabiania ??????? z góry dzieki za pomoc

Swap z D15B2 na D16Z6
V gen eg4

romekex
28-09-14, 12:32
silnikowa z del sola pasuje kabinowa jest zupelnie inna wiec ci sie na wiele nie rzyda chociaz mozna ja wykorzystac do zrobenia tej od d15b2 na obd1 w latwy sposob pozostaje tylko wyjac obie i przelozyc jej prawa czesc z tym ze 17 kabli trzeba lutowac ale dla ogarnietych nic trudnego

Vpucek
01-10-14, 19:24
romekex możesz podać jakieś szczegóły jak to zrobić? bo tak sie składa, że też posiadam wiązki z del sol, tylko ja chce zrobić samo mpfi na gratach z D16Z6

mozna ja wykorzystac do zrobenia tej od d15b2 na obd1 w latwy sposob pozostaje tylko wyjac obie i przelozyc jej prawa czesc z tym ze 17 kabli trzeba lutowac ale dla ogarnietych nic trudnego
chodzi o tą część wiązki kabinowej, która wchodzi do komory śilnika?

romekex
02-10-14, 19:06
wyjac musisz obie kabinowe polozyc na stol tak zebys mial wszystko na wierzchu , na poczatek rozwin ta z delsola z izolacji peszli itp, czesc miedzy komputerem a kielichem bo na tym sie skupiamy jak zdejmiesz izolacje i popatrysz na to to 70% kabli masz od kompa do kostek na kielichu czyli wiekszosc mamy z glowy , o ile dobrze pamietam 17 kabi trzeba ciachnac i zlutowac ida od kostek ecu wglab wiazki kabinowej , mozna by je przelozyc bez lutowania ale wymaga to oprucia calej wiazki kabinowej ( prosciej zlutowac)

aby dojsc do ladu co z czym lutowac potrebujesz dwa schematy pinow ,obd1 i bd0 , i kabel po kablu ucinasz od wiazki z del sola sprawdzasz od czego jest szukasz gdzie jestr ten sam w pinach od d15b2 lutujesz i tak kolejno 17 sztuk

. UWAGA nie sugeruj sie laczeniem kabli po kolorach czasami sie roznia miedzy wiazkami
2 zwroc uwage na to w ktora strone patrzysz na kostke od ecu wedlug schematu , bo latwo sie pomylic ,
Milego dlubania :)
potrzebne rzeczy
izolacja docelowo tych po 2- 3 zl nie polecam ja urzylem materialowej i bylo ok
multimetr moze sie przydac
rurki termo kurczliwe
cyna pasta do lutownia lutownica
i dobra kawa ew energy;D przy piwku nie polecam grozi katastrofą ww razie problemow wal na opw

Vpucek
03-10-14, 18:52
wyjac musisz obie kabinowe polozyc na stol tak zebys mial wszystko na wierzchu , na poczatek rozwin ta z delsola z izolacji peszli itp, czesc miedzy komputerem a kielichem bo na tym sie skupiamy jak zdejmiesz izolacje i popatrysz na to to 70% kabli masz od kompa do kostek na kielichu czyli wiekszosc mamy z glowy , o ile dobrze pamietam 17 kabi trzeba ciachnac i zlutowac ida od kostek ecu wglab wiazki kabinowej , mozna by je przelozyc bez lutowania ale wymaga to oprucia calej wiazki kabinowej ( prosciej zlutowac)

aby dojsc do ladu co z czym lutowac potrebujesz dwa schematy pinow ,obd1 i bd0 , i kabel po kablu ucinasz od wiazki z del sola sprawdzasz od czego jest szukasz gdzie jestr ten sam w pinach od d15b2 lutujesz i tak kolejno 17 sztuk

. UWAGA nie sugeruj sie laczeniem kabli po kolorach czasami sie roznia miedzy wiazkami
2 zwroc uwage na to w ktora strone patrzysz na kostke od ecu wedlug schematu , bo latwo sie pomylic ,
Milego dlubania :)
potrzebne rzeczy
izolacja docelowo tych po 2- 3 zl nie polecam ja urzylem materialowej i bylo ok
multimetr moze sie przydac
rurki termo kurczliwe
cyna pasta do lutownia lutownica
i dobra kawa ew energy;D przy piwku nie polecam grozi katastrofą ww razie problemow wal na opw

I to jest konkretna odpowiedz :D
w każdym temacie piszą, że trzeba "przerobić wiązkę" ale nigdzie nie pisze dokładnie na czym to polega... jak tak patrze na tą wiązke z Del Sola to mnie to przeraża, ale z twoją wypowiedzią czuje sie troche pewniej :cool:

romekex
03-10-14, 20:24
najpierw sciagnij sobie schematy i popatrz na kostki i na schematy jak nauczysz sie czytac schemat zgodnie z rzeczywistoscia i bedziesz wiedzial ktory kabelek od czego jest to mozesz smailo sie brac
schemat rozpruc wiazke z ubran i patrzec ,
wiem ktory jest od czego tne lutuje dziala
nie wiem ktoregos kabla szukam az znajde jak nie po schemacie to multimetrem
nie moge ktoregos znalesc zostawiam na pozniej im mniej kabli zostaje tym latwiej dojsc do ladu
z tego co pamietam dwa kable z wiazki kabinowej od b2 zostana ci luzem zolto czarne sa one nie uzywane przy obd1 czyli docelowej wiazce pod p28 . mozna uciac wyproc calkiem z wiazki zaizolowacc jak komu pasuje jak ogarniesz te ktore sa potrzebne to sam znajdziesz dwa zolto czarne o ktorych tu pisze