PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka maglownica ?

szerszen12
23-09-14, 23:31
Witam.
Poszukuję maglownicy do Civica Type S 1.8 manual z 2007 3dr. Mije pytanie jest następujące:

Czy maglownica jest taka sama we wszystkich civicach z silnikiem 1.8 i ? Czy jeśli jest z wersji 5 drzwiowej to będzie pasować ?
Dzwoniłem do serwisu Hondy i numer części jest inny w tych wersjach i powiedzieli że nie mają pewnośći. Nie mieszkam w Polsci i części szukałem na ebayu, problem w tym że oznaczenia na nich są inne i handlarze nie znają numeru części a jedynie numery seryjne np takie jak na zdjęciach z aukcji :

http://www.ebay.co.uk/itm/2006-2011-HONDA-CIVIC-MK8-1-8-PETROL-POWER-STEERING-RACK-smg-09-LH05-/181374442949?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a3ac25dc5

Generalnie jak podalem gośćiowi z serwisu te oznaczenia to powiedzial ze to numery seryjne i nic mu nie mowią a jak podaje handlarzom numer, który podali mi w serwisie to też im to nic nie mówi i podają mi numery ze zdjęć więc jestem w kropce.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

RadekB
24-09-14, 15:00
Magiel będzie taki sam, pokusiłbym się o regeneracje swojego. Nowy fortuna, a używany loteria.

szerszen12
24-09-14, 19:25
Dzieki za odpowiedź. Dzisiaj byłem u mechanika i rozebrał maglownice. okazało się że uszkodzone jest jedynie plastikowe koło zębate w środku. Szukam ale nie mogę znaleźć. Nie orientujesz sięmoże czy jest opcja żeby kupić tą część czy trzeba kupować całość ?

butler.gdansk
24-09-14, 20:22
Podjedź z tym kołem zębatym do jakiegoś zakładu ślusarskiego z maszynami skrawającymi i podpytaj co można z tym zrobić. U nas co chwilę takie rzeczy się przewijają.

marcin001984
24-09-14, 21:07
Maglownice są inne w 2.2, w 1.8 i w 2.0. Nie wiem jak wygląda sprawa 1.4. Ja kupiłem używaną na allegro po przebiegu dwudziestu kilku tysięcy km za 500zł.

artax
25-09-14, 12:35
a mozesz mi powiedzieć czym się roznią te maglownice ?.Pomijam rozne naklejki z numerami.
pzdr

marcin001984
25-09-14, 12:53
Tego to już Ci nie powiem niestety.

artax
25-09-14, 20:35
ok, to od kogo masz taką informację(żródło) bo osbiscie nie widze powodow aby byla roznica w przekładniach.Poprzednio mailem Fiestę mk7 Sport i ona miala ten sam magiel co najslabsza wersja benzynowa.
pzdr

marcin001984
25-09-14, 21:57
Chociażby jak kupowałem swoją maglownicę to byłem ją odebrać osobiście i facet sprzedający powiedział że się różnią między sobą, ale nie wnikałem w szczegóły

kobert
26-09-14, 17:55
dam taki przyklad,szukalem kiedys skrzyni do volvo 440 ale mialem skrzynie z silnika 1.8 a moj silnik byl 1.6 wiec probowalem najpierw sie dowiedziec czy czy ta co mam nie bedzie pasowac. Ci co zajmuja sie skrzyniami mowili ze nie bedzie pasowac ale jeden odpowiedzial mi ze mi nie powie czym sie roznia bo to taka tajemnica handlowa. Dalo mi to do myslenia i postanowilem zalozyc a przynajmniej sprobowac ta swoja. Okazalo sie ze sa one identyczne,jak sie pozniej dowiedzialem to niby roznia sie przelozeniami ale ja tego nie odczulem. Wic moze z maglownicami w ufo jest cos w podobie

marcin001984
27-09-14, 00:48
Więc w ASO Hondy powinni wiedzieć czy na 100% pasuje czy nie. ...chociaż niekoniecznie... tam te tęgie głowy potrafią posługiwać się tylko numerem części więc zapewne wyjdzie na to że nie pasuje. Ja wiem od handlarza który zajmuje się częściami do Hondy że maglownice są różne, ale ręki sobie za to uciąć nie dam. Od tego gościa brałem maglownicę, więc można przedzwonić i podpytać czym się dokładnie różni.

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7957024

daromc
28-09-14, 16:55
według EPC w 3 i 5D występują te same przekładnie(2007 są 2 nr katalogowe i oba występują w 3d i 5D). trzeba by było znać nr VIN

godles1991
09-10-14, 13:12
Moje auto właśnie dzisiaj trafiło do zakładu mechanicznego, ponieważ podejżewana była właśnie maglownica poprzez wcześniejszego właściciela, i w cenie auta on ma ją zrobić dlatego też została kupiona używana zregenerowana maglownica która zostanie włożona do mojej hondy, po odebraniu auta powiem wam dokładnie czy wszystko jest sprawne, i wszystko chodzi tak jak należy, oraz jeśli ktoś potrzebuje to wykonam zdjęcie jak wygląda maglownica w prawdzie mało kto posiada 1.4, ale wydaje mi się że 1.4, 1.8 będą miały ten sam magiel

Lucas.FK2
11-10-14, 09:53
na 99% ten sam.

niebyleco
11-03-15, 15:59
Czy po regeneracji maglownicy trzeba coś ustawiać, kalibriwać położenie zerowe silnika czy coś takiego?

szczepar
11-03-15, 18:40
Czy po regeneracji maglownicy trzeba coś ustawiać, kalibriwać położenie zerowe silnika czy coś takiego?
Wg. serwisówki powinno się ustawić pozycję zerową kierownicy (przy pomocy HDS-a).

niebyleco
11-03-15, 19:13
A można bez tego jeździć? Tzn żeby dojechać do ASO, jakiegoś zakładu żeby podpiąć pod kompa.

szczepar
11-03-15, 20:01
Powinno się dać, brak poprawnie ustawionego zera spowoduje jedynie że będziesz czuł ściąganie na prawo lub lewo.
Komputer będzie próbował wyprostować koła - będzie przypominało to ciągłą jazdę po łuku.
Oczywiście może się okazać że zero pokryje się z ustawieniem ;)

Jedyne na co zwróciłbym uwagę to na taśmę od SRS pod kierownicą - tzn czy nie jest jednostronie zwinięta za mocno.
Mogło by to się wydarzyć jak maglownica została założona przy innym położeniu kierownicy. (albo ktoś skręcił kierownicą bez magla z jakiegoś powodu )

Proponuje dla własnego bezpieczeństwa sprawdzić to demontując poduszkę i kierownicę i ustawić poprawnie taśmę w pozycji 0.
Procedura jak się to robi jest opisana w serwisówce.

Jak mnie pamięc nie myli należy zwinąć taśmę w prawo do wyczuwalnego oporu i odwinąć 3 - 3.5 obrotu.

niebyleco
12-03-15, 09:15
Dzięki za szybką odp