PDA

Zobacz pełną wersję : Konserwacja podwozia

blow3
23-09-14, 21:01
Przeczytałem wszystkie tematy o tym na forum, ale może po takim czasie ktoś moze podzielić sie nowymi doświadczeniami ?

Ogolnie planuje użyć podkłądu reaktywnego lub epoksydowego, na to środek do konserwacji podwozia firmy Boll. Ktoś cos proponuje? Czegos jeszcze użyć dla kolejnej warstwy ?

Ciagle niewiem czego użyć do profili zamkniętych. Czy do progów i np drzwi używa się tego samego np Boll na bazie wosku. Czy do progów całkiem co innego?

grzesiek1495
23-09-14, 21:20
http://app.com.pl/products/?grid=14&gridn=3&prid=120 to bym polecił do profili zamkniętych, stosuje się w warsztacie w którym pracuje i stosujemy to do wszystkich profili zamkniętych również drzwi :) Jeśli chodzi Tobie o 'baranek' z BOLL to myśle że to dobry wybór, jeśli zależy Tobie na konkretnej konserwacji to w łączeniu blach nasmaruj ładnie silikonem również z BOLL i po silikonie nałóż ostateczną warstwe baranka i myślę że to wystarczy :)

blow3
23-09-14, 21:40
to mam na myśli. http://www.boll.pl/srodki-konserwujace-1/boll-srodek-do-konserwacji-podwozia-40

KrzyChules
23-09-14, 22:49
z własnego doświadczenia:
w profile fluidol pod ciśneniem, wszelkiej maści bolle i inne wynalazki ok mogą byc
co do konserwacji podwozia barankiem to nie, baranek ma to do siebie ze mozna po nim malować lecz potrafi się też łuszczyc , zalecany jest do uzyskania strukturki na progach zblizonej do ori, daje się go w cienkich warstwach,
a do podwozia polecam masę która nie wysycha, tzn kiedy nie dotkniesz jest miękka ( tu polecam nouxodoll , 2 lata od nałozenia a nigdzie nie odpadł i zachowuje parametry konserwacji)
jeszcze jedno , podkłady stosuj tylko tam gdzie masz ryże , tylko to wczesniej wyczyśc , a reszte przed konserwacją rusz czymś aby to podrapać

grzesiek1495
24-09-14, 16:01
to mam na myśli. http://www.boll.pl/srodki-konserwujace-1/boll-srodek-do-konserwacji-podwozia-40

to jest to :)

z własnego doświadczenia:
w profile fluidol pod ciśneniem, wszelkiej maści bolle i inne wynalazki ok mogą byc
co do konserwacji podwozia barankiem to nie, baranek ma to do siebie ze mozna po nim malować lecz potrafi się też łuszczyc , zalecany jest do uzyskania strukturki na progach zblizonej do ori, daje się go w cienkich warstwach,
a do podwozia polecam masę która nie wysycha, tzn kiedy nie dotkniesz jest miękka ( tu polecam nouxodoll , 2 lata od nałozenia a nigdzie nie odpadł i zachowuje parametry konserwacji)
jeszcze jedno , podkłady stosuj tylko tam gdzie masz ryże , tylko to wczesniej wyczyśc , a reszte przed konserwacją rusz czymś aby to podrapać

z tego co ja wiem to baranek wcale nie jest taki zły i robimy nim cały czas i nikt nie wraca z reklamacją także myśle że to nie problem. na ryże to lepiej nałożyć inne środki, nie pamiętam nazwy ale one działają na zasadzie takiej że 'zamieniają' ryże w coś twardego :) stosuje to prawie na co dzień. potem ździerasz to i na gołą blachę dopiero podkład, po podkładzie pasta a na koniec na WYCZYSZCZONE podwozie nakładasz na grubo baranek :)

m1j4g1
06-09-15, 13:36
Zamierzam w najbliższym czasie przeprowadzić u siebie konserwacje podłogi. Chcę to zrobić osobiście bo po ostatniej konserwacji przeprowadzonej przez mojego blacharza mam już dosyć fachowców i wolę to zrobić sam, przynajmniej będę wiedział co mam. Rdzę i odpadającą konserwację chcę usunąć szczotką drucianą na wiertarce i teraz zaczynają się moje pytania. Po oczyszczeniu planowałem położyć na blachę brunox'a epoxy. Trzeba przed jego położeniem odtłuścić blachę? I co potem? Trzeba przed właściwą konserwacją używać jakichś dodatkowych podkładów? Jakich środków użyć? Brunox jest faktycznie taki dobry jak to wszyscy piszą? Nie chcę na tym oszczędzać ale też na pieniądzach nie śpię. Jeżeli za kilka lat trzeba będzie coś poprawić to nic nie szkodzi. Nie chcę jednak aby po pół roku od konserwacji tak jak teraz przez blacharza konserwacja odpadała. Co możecie mi polecić? Gdzieś czytałem że zamiast drucianki lepiej jest użyć tarczy z listkami na szlifierce.

delek
06-09-15, 20:21
Rdza jeśli już jest, to czegobyś nie zrobił i tak na 90% kiedyś wylezie. Ja się nie bawię godzinami w dopieszczanie każdych 10cm^2, tylko po usunięciu luźnej rdzy daję Cortanin F (zaraz znajdziesz opinie, że to poroniony pomysł bo środek ma w składzie kwas ortofosforowy, a ja na to, że używam go od lat do wszelkiego żelastwa, a w przedsiębiorstwie Organika raczej nie pracują tępaki w kitlach i nie butelkują zawartości cystern co im na bocznicy z PRL jeszcze zostały), na to nakładm pędzlem Noxudol 900, a przy każdej wymianie oleju i kół wszystko za każdym razem kontroluję i w razie potrzeby robię punktowe poprawki.

m1j4g1
06-09-15, 21:21
Nie no nie liczyłem się nigdy z tym ze zrobię to na wieczność, chodziło mi właśnie o taki sposób przy którym będę pewny że jak zakonserwuję podłogę to po 1-szej zimie będę miał jeszcze co ratować a nie szukać nowej budy.

jedna_brew
06-09-15, 22:52
hej,

swoje antykorozje robię z regóły tak:

1. tam gdzie jest podej

kamil39
06-09-15, 23:02
Moim zdaniem to czyszczenie do golej blachy, odtluszczenie wszystkiego, pojechac podkladem epoksydowym i na to nawet z pedzla mase konserwujaca bolla i mysle ze nic sie nie powinno stac.

jedna_brew
07-09-15, 13:24
hej,

tam gdzie się da zjechać do gołej blachy, na to podkład epoksydowy x 2, na to farba antykorozyjna x 2, na to bitex x 2 etc. tam gdzie nie da się zjechać do gołej blachy, lepiej dać podkład reakcyjny (choć epoksydowy też może być), na to farbę antykorozyjna i bitex (najlepiej wszystko x 2).
do profili zamkniętych kupuje się albo środek pod pistolet albo np. auto-fit w sprayu ze specjalną rurką do rozprowadzania po zakamarkach.

pistolet pneumatyczny znacznie ułatwia pracę, ale można też użyć pędzli np. takich jak do kaloryferów.

najważniejsze to nie żałować chemii i materiałów ściernych - tu najlepiej spisują się te do zamontowania na szlifierce kątowej. konieczna jest ochrona wzroku prze latającymi kawałkami rdzy itp. powodzenia i bez pośpiechu

kepa416
07-09-15, 16:30
Farba antykorozyjna? Co to jest? Na blachę tylko reaktywny i potem akryl inaczej bez sensu moim zdaniem na koniec coś gumowego

m1j4g1
07-09-15, 20:29
Za podkład reaktywny może posłużyć wspomniany przeze mnie brunox epoxy?

jedna_brew
08-09-15, 10:13
możesz użyć brunoxa.

co do farby antykorozyjnej to mam na myśli dowolną farbę do malowania metalu z castoramy, którą możesz kłaść bezpośrednio na rdzę.

Limon
08-09-15, 16:13
A co do Cortanin f (środek na rdzę) - dalej ktoś z Was tego używa?

kepa416
08-09-15, 16:37
Cortanian chyba już nie, z tego co wiem od Brunoxa lepszy jest ten z APP na YouTube można znaleźć ciekawy test polskiego blogera.

delek
08-09-15, 16:57
Ja używam Cortanin F, w oryginalnych żółtych butelkach Organiki. Spotkałem też w opakowaniach zastępczych rozlewany przez niewiadomo kogo i był do bani. Wystarczy stosować zgodnie z instrukcją i nie wolno wlewać do butelki niewykorzystanych resztek. Oczywiście go nie bronię, pewnie brunox czy APP są lepsze ale Cortanin też działa.