PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbierałem słupek i auto przestało odpalać! Pomocy

CMC
23-09-14, 18:06
Witam

Jak w poprzednim poście pisałem, próbowałem zdemontować przedni, lewy słupek. Generalnie zdjąłem uszczelkę wnęki drzwiowej, odchyliłem śrubokrętem pastikowy przedni słupek we wnętrzu auta - zobaczyłem tam kabel i poduszkę powietrzną, oraz zapinkę - nie miałem jak tam nawet nic włożyć więc założyłem to spowrotem i chciałem odpalić auto a tu nawet nie grzeją się świece żarowe!!! wychodzi błąd "VSA CHECK ENGINE" i pokazuj się pasażer z zapiętym pasem i poduszką powietrzną. W aucie nie zapala się ikonka grzania swiec żarowych i nie odpala, odłączyłem akumulator na ok. pół minuty ale to nie pomogło, znów rozebrałem słupek, żeby zobaczyć czy czegoś nie odpiąłem ale nic nie zauważyłem, żeby się tam odpięło wszystko jest na miejscu. Czy coś zepsułem? :/
Poza tym jak rozbierałem deskę rozdzielcżą od spodu - pod kierownicą to jak dociskałem ją dość energicznie to pojawiał się dźwięk jakby nawijania czegoś/jakiejś sprężyny? Za każdym razem jak się uderzy to coś w okolicach skrzynki bezpieczników jakby się nawijało :/ Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale napisałem bo może w ten sposób też coś uszkodziłem.
Akumulator wygląda na sprawny - rozrusznik kręci ale auto nie zapala bo pewnie te błędy blokują odpalenie auta.
Pomocy co robić, podłączyłem aku do ładowania ale to pewnie nie to :(

Dodam jeszcze, że posiadam ELM327 i kiedyś się bez problemu łączyłem z komputerem auta i odczytywałem sobie parametry, teraz telefon łączy się modułem ELM ale moduł ELM nie łączy się z komputerem auta :/

filipfm
23-09-14, 19:25
Czujnik uderzeniowy?

shrek565
23-09-14, 19:42
Czujnik uderzeniowy?

na 100% jeśli są takie ikonki

CMC
23-09-14, 20:46
Dzwoniłem w międzyczasie do mechanika i też mi to podpowiedział - po wciśnięciu czujnika uderzeniowego jak ręką odjął nawet nie został żaden błąd! Bardzo dziękuję za w 100% trafną diagnozę!