Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamulone 1.3 po wymianie tłumika?

cysiuu
22-09-14, 16:40
Witam,
od pewnego czasu jestem posiadaczem civic'a V generacji z silnikiem 1.3. Gdy wpadł on w moje ręce posiadał przelotowy tłumik końcowy WM Sport oraz wspawaną rurę zamiast kata. Ostatnio uznałem, że do zwykłego 1.3 75KM taki wydech jest niepotrzebny i zwyczajnie za głośny więc kupiłem zwykły tłumik, który wczoraj zamontowałem. Odpaliłem, żeby posłuchać dźwięku, zgasiłem i zadowolony poszedłem spać. Chwile temu wsiadłem do samochodu, żeby wybrać się po zacny chmielowy napój do sklepu i ku mojemu zdziwieniu jajko przestało zupełnie iść.

Czy to wina nowego tłumika, że mój civic złapał muła, czy po prostu zbieg okoliczności i wysiadło coś innego?

(Patrząc na ECU po przekręceniu zapłonu dioda mruga jeden raz po czym gaśnie i więcej się nie zapala, więc nie wiem czy odczytywać to jako błąd 1? Gdyż w jakimś poradniku czytałem, że dioda powinna mrugać cały czas, z jedynie 2 sekundowa przerwa pomiędzy każdym błędem.)

Pozdrawiam!

delek
22-09-14, 16:44
Nie masz błędu, mrugnięcie raz to sygnał, że ecu działa w normalnym trybie.

do zwykłego 1.3 75KM taki wydech jest niepotrzebny i zwyczajnie za głośny
I chwała Ci za to :)

kupiłem zwykły tłumik, który wczoraj zamontowałem
Nowy czy używany?

cysiuu
22-09-14, 16:46
nowy, dokładnie taki jak ten:

http://allegro.pl/tlumik-koncowy-honda-civic-1-3-1-5-16v-3d-70mm-i4611233214.html

delek
22-09-14, 16:54
Nie wygląda na rzeźbę, chyba, że mu coś zaszyli albo zapomnieli perforację zrobić :). Jak masz dostęp do kanału to żeby nie tracić czasu i nerwów zacząłbym o założenia na próbę starego wydechu, potem dopiero szukać dalej (poziom paliwa w komorze pływakowej, cały układ zapłonowy, hamulce, filtr powietrza, gaźnik).

cysiuu
22-09-14, 17:19
ogółem mam ją w LPG i na LPG jezdze caly czas, na benzynie sporadycznie, hamulce i filtr powietrza odpadają, bo były wymieniane miesiąc temu.

Z ciekawości sprawdziłem jak się jedzie na benzynie i ku mojemu zdziwieniu na benzynie idzie normalnie, muli tylko na gazie.

cysiuu
22-09-14, 20:12
Hmm, problem zniknął po resecie ECU, najwidoczniej komputer musiał "nauczyć się" jeździć z nowym wydechem. ; >