Zobacz pełną wersję : Jaka turbina zamiast TD04 pod softa
Witam, już od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem uturbienia mojego b16. Narazie tylko soft ok 220km. Wiem że jest moda na TD04 ale czy wie ktoś jakie turbiny mogły by ją zastąpić? Mam na stanie KKK 03 od audi 1.8t 180km ale obawiam się ze moze być za słaba. Jak jest z jej wydajnoscią i czy wgl opłaca się to wkładać do auta? Nie znalazlem informacji na ten temat i prosiłbym o pomoc.
czemu za słaba jak w audi dmucha powiedzmy (liczba z kosmosu) 1 bara to i w hondzie się sprawdzi do softu nie ma problemu mogą się zacząć schody kiedy chcesz zakuć i dmuchnąć 2xsoft
W audi dmuchało koledze 0.7 bara i wymienił ją na wiekszą. Teraz ma 230km. Ciekawi mnie czy ile ta turbina dmuchnie ok 220km z czym w TD04 nie ma problemu.
czemu za słaba jak w audi dmucha powiedzmy (liczba z kosmosu) 1 bara to i w hondzie się sprawdzi do softu nie ma problemu mogą się zacząć schody kiedy chcesz zakuć i dmuchnąć 2xsoft
Nie klep bzdur jak nie masz o czyms pojecia :)
K03 1bara w VAGu nadmucha tylko z dolu, czytaj do ok 5krpm, pozniej doladowanie spada do 0.7bara i to jest maks bezpieczenstwa tej turbiny, jak naladujesz wiecej to mocno wzrasta EGT, wydajnosc tej turbiny to max 210KM w 1.8T
K03s ktore budowa jest takie samo jak K03, ale jest wydajniejsze przez inny wirnik strony zimnej, naladuje rowniez tak samo jak K03 ale da do 240KM w 1.8T
K04 z 1.8T bedzie juz w stanie z dolu naladowac 1.2bara i utrzymac od 5k do konca spokojnie 1bara bez obawy o EGT, potencjal tej turbiny w 1.8T to 270KM.
Zalezy jakie TD04 bo ich byly dziesiatki modeli.
No i potrzeba mi wiedzy kogos takiego jak spychu ;)
Zapytam wprost bo nie siedze w temacie. Czy K03 bedzie wydajnoscia zblizona do TD04-14? Da rade dmuchnac B16 do okolic 220km?
Jeżeli Audik seryjnie miał 180KM to powinien mieć Skę.
Ja jeżdże na KKK już drugi sezon jest w aucie . Dmucha do około 200 km i wszystko jest w porządku . Więc do 220Km w b16 spokojnie Ci starczy .
Zabij Mnie ale nawet nie spojrzałem na oznaczenie bo aż takiej różnicy przy nich nie ma :) Do softa się nadają ale na więcej jak 0.7 już nie ma co liczyć :)
B seria ma dużo większy przepływ ze względu na agresywniejszego VTECA niż D seria. Generalnie oczywiście B16 na K03 zadziała, bo dlaczego by miała nie działać. Jednakże gdybyś policzyl sobie zapotrzebowanie silnika na powietrze i porównał to z mapą wydajności turbiny to będziesz wiedział dlaczego się nie nadaje. Owszem wstanie ona bardzo wcześnie, ale niestety już na samym VTECu będzie taka restrykcyjna, że moment będzie spadał od VTECA do samego końca bo będzie pracowała praktycznie poza skalą swojej optymalnej wydajności. I zabijesz cały charakter swojej B serii :) To tak pokrótce, a znowu TD04-16t nie jest aż taka droga żeby szukać alternatywy. Chyba że tak nie uważasz, to lepiej daruj sobie turbo...
Moze szukanie alternatywy to za duzo powiedziane, szukam raczej kogoś oblatanego w temacie, kto wyjasni mi dlaczego jedna turbina jest lepsza a druga gorsza. Nie znam sie na tym wiec zdaje sie na Was ;) Czyli zostaje szukanie TD04-15\16 i sprzedanie mojej turbawki.
Jeżeli Audik seryjnie miał 180KM to powinien mieć Skę.
Nie musi bylo bardzo duzo, szczegolnie tych pierwszych 1.8T 180KM, ktore mialy K03.
Dla przykladu TT AJQ czy A3 APP a oba sa 180KM.
K03s mial np kazdy Leon AUQ
Wg mnie do B-serii jedyne akceptowalne turbo z VAGa to K04 z 1.8T 210/225KM o oznaczeniach APY, AMK, BAM
Zabij Mnie ale nawet nie spojrzałem na oznaczenie bo aż takiej różnicy przy nich nie ma :) Do softa się nadają ale na więcej jak 0.7 już nie ma co liczyć :)
Pamietasz jaki masz wirnik strony zimnej ?
Z lewej K03s z prawej K03
http://i163.photobucket.com/albums/t318/prebs82/BilSeatIbiza132.jpg
dlaczego jedna turbina jest lepsza a druga gorsza
Dlatego, że mają różną wydajność. Jeśli założysz zbyt małą turbinę, to będzie bardzo szybko wstawała i osiągała docelowy boost, ale w pewnym momencie zacznie podgrzewać powietrze zamiast dalej generować moc. Wsadzisz za dużą turbinę, to wstanie zaraz przed odcinką i wygeneruje Ci moc dopiero przy bardzo wysokich obrotach. Dlatego inne turbiny stosuje się do softa, inne do kucizny (bo ciśnienie doładowania potrzebujemy większe).
Pamietasz jaki masz wirnik strony zimnej ?
Predzej K03S :)