Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : b16a2 nie odpala

smok
20-09-14, 09:48
Witam,
To moj pierwszy post na forum, nie znalazlem takiego problemu jak mam na tym forum wiec zalozylem nowy temat. Zaczne od poczatku, posiadam honde civic vti b16a2 od trzech tygodni, wszystko bylo w porzadku az do momentu gdy w niedzielny wieczor ja zgasilem i po godzinie juz nie odpalila. Wsadzam kluczyk, przekreca zaplon swieca sie kontrolki, przekrecam na rozruch i cisza, slychac tylko cykniecie przekaznikow i pompe paliwa. Dodam, ze kontrolki nie przygasaja jak przekrecam na rozruch, i nie mialem zadnych wariacji ze wskazowkami, nie odpala na pych. Bezpieczniki sprawdzone. Udalem sie do elektryka, spielismy na krotko rozrusznik- krecil.Sprawdzalismy prad, w stacyjce na rozruszniku byl. Dobieralismy sie do kabli i odkrylismy zabezpieczenie antykradziezowe, ktore ktos sam zamontowal, wyrzucilismy je- ale aby to zrobic trzeba bylo przeciac zoltoczarny kabel od stacyjki chyba glowny. Okazalo sie, ze jak ten kabel nie styka sie ze soba i przekrecimy zaplon to nie pala sie kontrolki, ale rozrusznik kreci gdy zetkniemy kabel - cisza. Koniec koncow podejrzenie padlo na aparat zaplonowy. Dzis wymieniona zostala cewka i palec rozdzielacza i dalej to samo. Niestety nie mam narazie dostepu do modulu ktory znajduje sie w aparacie zaplonowym. I moje pytanie co z nim nie tak samochod stoi tydzien, a magicy rozkladaja rece....

smok
20-09-14, 15:22
Nikt nie miał podobnego problemu? Moze cos z immo?

Viperoo
20-09-14, 16:09
Zielona kontrolka kluczyka gaśnie prawidłowo ?

smok
20-09-14, 18:42
Własnie nie wiem, bo jak ja kupilem to sie nie zapalala. Nie wiem czy ktos wyciagnal bezpiecznik czy jak to, ale szukalem jej tez na desce - nawet nie wiem w ktorym miejscu powinna sie znajdowac. A kluczyk mam tylko jeden. Co ciekawe kluczyk jest bez zadnej zabudowy plastikowej, goly metal, wiec wychodzi na to, ze ta 'pastylka' znajduje sie w pilocie?

I pytanie czy jezeli byloby to immo to czy on odlacza caly rozrusznik, czy tylko iskre czyli rozrusznik kreci a nie zapala?

Karpiczek
20-09-14, 21:34
Rozrusznik powinien krecic. Immo go nie odlacza. Kontrolka kluczyka jest na zestawie wskaznikow,nad obrotomierzem z lewej strony. Sprawdz kody bledow

smok
21-09-14, 07:57
Rozrusznik powinien krecic. Immo go nie odlacza. Kontrolka kluczyka jest na zestawie wskaznikow,nad obrotomierzem z lewej strony. Sprawdz kody bledow

Ale jak przekrece stacyjke to check abs i srs gasna normalnie tak jak powinny.

Bartko
22-09-14, 07:41
samochod stoi tydzien, a magicy rozkladaja rece zmień magików na mechanika. Przypuszczam, że to może być problem z immobiliserem. Pewnie poprzedni właściciel odciął go. Spróbuj się z nim skontaktować, może podpowie gdzie grzebał. Pewnie zamiast przylutować to połączył kabelki skręcając je i izolując taśmą.

smok
22-09-14, 16:33
zmień magików na mechanika. Przypuszczam, że to może być problem z immobiliserem. Pewnie poprzedni właściciel odciął go. Spróbuj się z nim skontaktować, może podpowie gdzie grzebał. Pewnie zamiast przylutować to połączył kabelki skręcając je i izolując taśmą.

Mechanicy odsyłają mnie do elektryków mowiac, ze to nie jest mechaniczna sprawa.

smok
22-09-14, 18:37
Dzisiaj kolejna wizyta elektryka zakonczyla sie diagnoza, a mianowicie immobiliser. Powiedzcie mi czy przy wymianie stacyjki z immo sa jakes problemy?

Gacekk
22-09-14, 18:42
Do tego musisz wylutować immo ze swojego komputera, bądź zmienić komplet, czyli stacyjka, immo i komputer :)

cien3d
24-09-14, 22:22
Kolego moim skromnym zdaniem to żaden immobilizer. Przy objawach imo rozrusznik kręci i są takie objawy jakby nie dostawał paliwa. Miałem taki objaw kiedyś w swoim pasku. Wszytko gra a po przekręceniu kluczyka cyka tylko przekaźnik. Ja bym wymienił kostkę pod stacyjką w pasku pomogło i jeździłem aż do sprzedaży. A przypomniało mi się jeszcze jedno. Przekręć zapłon i spróbuj na pych jak odpali to masz diagnozę kostka pod stacyjką.

Zychu
26-09-14, 10:37
Nikt nie napisal czy to 5gen czy 6gen bo w 5gen nie ma immo przeciez.
Dobra na telefonie nie zauwazylem jaki dzial sorry.
Jesli posiadasz iskre a nie odpala to modul walniety bedzie. Kolejna sprawa czy zrobiles samodiagnostyke bo moze nawet ecu poszlo sie czesac.
Na jakim kompie to masz zlozone? Skoro b16 i w budzie 5d domniemuje ze p28 p30 obd1 to tez wyklucza immo.
Ktory to rok auta i jaki silnik byl wczrsniej?

smok
27-09-14, 08:39
Okazało się, że transponder wypad z kluczyka, odłączał rozrusznik i iskrę. Temat do zamknięcia.