Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie wchodzą biegi na odpalonym

daniel3808
19-09-14, 19:45
Witam, mam problem taki że niedawno włożyłem silnik który remontowałem, i nie wchodzą biegi na odpalonym silniku (udało mi się bardzo ciężko wcisnąć 3 na odpalonym, nie zgrzytło, weszło ciężko, ale na 1 czy 2 bieg nie ma szans) Na zgaszonym biegi wchodzą normalnie ( odpaliłem też na sprzęgle na jedynce i wszystko ok, sprzęgło wydaje się że pracuje normalnie, da się ruszać).
Dodam że wkładałem sam blok, skrzynia siedziała w aucie więc półośki nie ruszane.

Ktoś wie co to może być?

HEG8
19-09-14, 19:55
Odpowietrz układ po pierwsze.

daniel3808
19-09-14, 22:40
Sugerujesz że takie objawy to może być zapowietrzony układ? W zasadzie jak wyciągałem silnik to tak by nic nie wyciekło i stan jest, ale ok sprawdzę.

daniel3808
20-09-14, 20:46
Układ nie był zapowietrzony wina może być po stronie sprzęgła? docisk out? Ktoś wie?

CRX1
21-09-14, 01:00
Tarczę sprzęgła mogłeś założyć odwrotnie i tak wyjęcie Cię czeka skrzyni. Przy remoncie silnika sprzęgło należałoby montować nowe , żeby nie babrać się za kilka miesięcy , a czasem wcześniej.

djwafel
21-09-14, 02:46
Moim zdaniem masz coś nie tak z wałkiem sprzęgłowym jak by tarcza była odwrotnie założona to by charczało podczas wciskania sprzęgła do tego samochód miałby tendencję do samoistnego ruszania.
Sprawdź olej w skrzyni, następnie czeka cię raczej demontaż aby sprawdzić luzy na wału sprzęgłowym. Pomyśl jak by był zapowietrzony to i na zgaszonym byś nie mógł wrzucić biegu.

wąskiwsw
21-09-14, 17:00
Miałem to samo jak brałem Hankę od dziadka co stała pod wiatą 1,5 roku niby sprzęgło całe układ nie zapowietrzony, a biegi i tak nie wchodziły. Po połowie straconego dnia na rozkminie doszedłem do tego że jednak jest zapowietrzone. Juz tlumacze w jaki sposób, przy skrzyni mamsz ten cały popychacz do docisku, nie wiem jak powszechnie się to nazywa, w środku jest tloczek pod który w jakiś sposób dostali się powietrze i nie dopychal do konca. Musisz zsunąć ta gumę co do skrzyni sie wpina włożyć jakiegoś pręta lub kapkę do gwoździ i napierać na docisk jednocześnie odpowietrzając.

daniel3808
22-09-14, 08:44
Przy okazji, nie wiem czy to jest powiązane ale nie działa mi obrotomierz,
wąskiwsw - próbowałem podobnych rzeczy, układ pracuje jak powinien,
CRX1 - tarczy chyba nie da się źle założyć bo odwrotnie ona po prostu nie pasuje, poza tym jestem pewien że jest ok
djwafel - olej wymieniałem na mtf ok 500km wcześniej, z wałkiem to trzeba pewnie popatrzyć

A czy może tak być w wyniku zużytego docisku po prostu? Może wymiana sprzęgła pomoże?

daniel3808
22-09-14, 18:51
Zauważyłem właśnie że na równym jak odpalam na biegu z wciśniętym sprzęgłem to delikatnie rusza.

CRX1
23-09-14, 01:16
Tarcze da się odwrotnie założyć i właśnie jest podobny objaw , czyli sprzęgło niby działa , a biegów nie możesz wrzucić . Nie następuje odłączenie skrzyni od silnika

daniel3808
23-09-14, 07:47
Ok, dam znać jak rozbiorę, jeśli z tą tarczą masz rację to jestem debil :P

CRX1
24-09-14, 00:34
Spokojnie , już wyciągałem takie :-) I to po mechanikach . Każdy twierdził , że na 100% prawidłowo zamontował . Ale nie wysprzęglalo i właśnie nie można wcisnąć biegów.Możliwe, że zrobiłeś błąd przy montażu .

daniel3808
24-09-14, 07:21
CRX1 ponawiam moją tezę, że nie da się założyć tego źle, odwrotnie po prostu nie pasuje - okładzina tarczy nie jest w stanie dotknąć płaszczyzny koła zamachowego, nierealne poprostu, sprzęgło miałem ok, ale chyba już wiem co może być przyczyną - tarcza jest krzywa, jak założę ją na wałek od skrzyni i kręcę to tarcza wychyla się w obie strony po 0,5cm, w jednym miejscu wygląda jakby ktoś ją młotkiem trafił

CRX1
24-09-14, 22:34
Masz przyczynę , nie wysprzęglało , 0.5cm, to sporo . Zakładaj nową i będzie latać .

daniel3808
25-09-14, 07:37
Aż się cieszę że od razu to rozebrałem bo jak się dokładniej przypatrzyć tarczy to widać w 2 miejscach rysy na metalowej części łączącej okładzinę z resztą. Dzięki za pomoc, sprzęgło już do mnie jedzie, dam znać co i jak gdy założę.

CRX1
25-09-14, 23:44
Męczyłbyś odpowietrzanie , szkoda czasu . Założysz i Hanka ma latać. Ciekawe jaka mogła być przyczyna krzywej tarczy . Myślałeś o tym ?

daniel3808
26-09-14, 09:38
Tak jak napisałem wyżej wygląda na to że się jej oberwało czymś jak była zdemontowana, i czekała aż w silniku skończy się remont. W jednym punkcie widać wgniecenie

daniel3808
05-10-14, 21:45
Sprzęgło wymienione na kpl. Exedy. Wszystko gra, powodem była krzywa tarcza i wydaje mi się że mogłem ją sam przykrzywić przy zakładaniu :/ Pozdr i dzięki za pomoc.