Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poj. baku w VII gen. - Ponad 52 l zatankowane do EM2 - czy to możliwe???

distroia
19-09-14, 19:11
Dzisiaj na jednym z łódzkich Lukoili zatankowałem dokładnie 52,59 litra do mojego coupe EM2.
Od zapalenia się rezerwy przejechałem 42 km zanim dotarłem do stacji, więc coś tam pewnie w baku jeszcze było..
Typ przy kasie oczywiście twierdzi, że "dopiero co mieli kalibrowane dystrybutory więc obstawia przewody doprowadzające benz do baku".. ale żeby aż taką miały pojemność?! :confused:

Z jednej strony nie podejrzewam ich o takie dziadowanie, ale z drugiej strony - mocno to podejrzane! :mad:

Pytanie zatem, ile maksymalnie udało Wam się wlać do Waszych VII gen?

Pzdr

BTW. Mają promocję z tańszym, o kilka groszy, paliwem w weekendy (pt-niedz), dziś o 2 gr przebili nawet 1-2-3 by Statoil :)

DRIVERRS
19-09-14, 19:40
U nas w pracy mamy takie profi cpn z kompem na karty magnetyczne i ostatnio byl servis i wymienili przewod do tankowania. Akurat bylem pierwszy do tankowania i zanim sie napelnil to 3lity polecialy zanim zaczelo do baku leciec :p

mlawa85
20-09-14, 12:20
według http://automobilio.info/en/Honda/Civic/Civic-Coupe-VII/1.7-i-120-AG/9039 wchodzi 50 l.

distroia
20-09-14, 12:51
No zgadza się, wszystkie manuale i opisy podają właśnie 50 litrów, tyle że jako pojemność baku, do którego wszak prowadzą jakieś przewody, rurki etc. które także mają jakąś tam swoją pojemność..
Pytanie zatem czy faktycznie da się tam zmieścić prawie 53 litry (plus to co zalegało jeszcze w baku) czy też Lukoil na tej stacji kantuje na dystrybutorze..

DRIVERRS
20-09-14, 13:04
Nie ma co kantuja zaraz pewnie cos przestawia zeby dobrze bylo na jakis czas zeby w razie kontroli bylo dobrze bo ktos ich przylapal.

mlawa85
20-09-14, 13:16
przewody paliwowe sa raczej dosc malej srednicy wiec jakos nie chce mi sie wierzyc zeby tam miescilo sie 3 litry.

distroia
20-09-14, 13:31
Nic tylko wziąć 5 litrowy, przezroczysty najlepiej, kanister/pojemnik i podjechać sprawdzić..

To co? Komuś jeszcze udało się wlać ponad 52 litry do EM2? :)

miras
20-09-14, 13:58
Pierwszy raz tankowałeś do pełna? Jak się zaświeca "rezerwa" to masz jeszcze ok 5l paliwa więc jak przejechałeś jeszcze 40 km to zostało może z 2l paliwa. Rura którą się wlewa paliwo do baku nie jest jakaś szczególnie cienka ,a dolewałeś do pełna czyli do odbicia pistoletu. Myślę że chyba norma że więcej wchodzi niż pojemność zbiornika.

bunkerites
20-09-14, 14:44
Na drugi raz podjedz tam z banka 10 L i zobacz ile wejdzie :).Duzo stacji delikatnie oszukuje na litrach

distroia
20-09-14, 14:57
...a dolewałeś do pełna czyli do odbicia pistoletu. Myślę że chyba norma że więcej wchodzi niż pojemność zbiornika.

Zalałem do pełna-pełna.. Po wyjęciu pistoletu widziałem benzynę ponad metalową blaszką we wlewie :)
Gdybym po pierwszym odbiciu miał na liczniku już 52,5 litra to bym im tak łatwo nie odpuścił :mad: bo wlałbym pewnie z 54-55 (po pierwszym wchodzi jeszcze ze 2 litry). Serio starałem się wlać MAX ile się da, pod koniec odbijało pistolet tuż po naciśnięciu spustu (ale coś tam wlewało). Mimo to uważam, że 52,5 + 3 litry w baku to jednak za dużo jak na to auto.
Toteż węszę jakiś wałek :)

Jednak podjadę z baniakiem przy najbliższej okazji!

DRIVERRS
20-09-14, 16:54
Do banki 5l tez troche wiecej wejdzie jak pod korek wlejesz a pozatym na takim malym pojemniku to tego tak nie widac, dopiero przy duzych ilosciach. A kiedys jak jezdzili za wschodnia granice po paliwo to stosowali myk ze najezdzali na podkladke przechylajac auto zeby jeszcze wiecej weszlo :p

distroia
20-09-14, 17:13
ja też wczoraj bujałem budą żeby się lepiej ułożyło i żeby więcej weszło ;)
a bańkę wezmę taką przezroczystą z podziałką.. :)

miras
20-09-14, 17:43
To jak tak nalewałeś to nie wiem o co Ci chodzi. Szukasz dziury w całym i tyle.

distroia
20-09-14, 18:03
No to zabłysnąłeś... Może w Twojej CRV, jak nią potrząśniesz, to zamiast 58 wchodzą 63 litry.
A moją nawet jakbym pod kątem 45 stopni postawił to i tak nie powinno wg mnie wejść więcej jak 50-52 litry. Więc nie szukam dziury (chyba, że w baku) tylko pytam czy inni też tak kiedyś mieli, bo może Lukoil kombinuje z dystrybutorami..
Zatem jeśli masz wypowiadać się w takim tonie, to proszę nie rób tego więcej w tym wątku, bo się śmietnik robi.

miras
20-09-14, 18:17
Ja nie trzęsę samochodem podczas tankowania bo mam LPG:) Chłopie weź poczytaj jeszcze raz co było pisane do każdego samochodu wchodzi więcej paliwa niż pojemność zbiornika. Nie piszę po to żeby zabłysnąć bo nie mam ciśnienia na "błyszczenie" raczej staram się coś wyjaśnić i pomóc w twoim problemie , ale już się nie odezwę bo widzę że demaskujesz jakąś aferę paliwową . Pozdro .

distroia
20-09-14, 18:53
Wiem dobrze, że zawsze wejdzie "nieco" więcej, toteż do tej pory gdy lałem do pełna, przy świecącej się rezerwie, i wchodziło 48-50 litrów, to nie robiłem z tego zagadnienia. Ale jak wczoraj wlałem prawie 53 z 2-3 litrami w baku, to wolę się upewnić czy przypadkiem "ten typ tak ma". Chociaż mam ją od 3,5 roku.
A co do "afery paliwowej" jak to nazwałeś, to czy byłbyś mocno zdziwiony gdyby się okazało, że faktycznie dziady pokombinowali coś w dystrybutorze? Przecież to Polska :)
Niby to Lukoil, a nie jakiś Zenek Oil, ale każdy wie, że wielka firma to jedno, a właściciel (franczyzobiorca) konkretnej stacji to co innego, zwłaszcza gdy tuż obok roi się od konkurencji :)

Czy komuś jeszcze udało się w taki sposób zalać VII gena (szczególnie EM2)? :confused:

miras
20-09-14, 19:04
Widzisz rozjaśniłeś teraz tym że już lałeś do pełna 48-50 , popatrz na moje pytanie we wcześniejszym poście czy już lałeś do pełna czy to pierwszy raz , na które nie odpowiedziałeś.

distroia
20-09-14, 19:25
Uznałem je za nieco dziwne, ale w sumie fakt, nie napisałem, że długo już EMką jeżdzę i że to moje n-te tankowanie do pełna, ale pierwsze "aż tak niepokojąco pełne"..
Nie zmienia to faktu, iż jeśli ingerowali w dystrybutor i licznik pokazał 52,59 litra podczas gdy de facto wlało się 48-50 litrów, to za to należy im się powieszenie za jaja. Bo w tym przypadku to nie byłyby "tylko 2-3 litry" ale "aż 2-3 litry" więcej. Takie jest moje zdanie. Kant to kant i należy to piętnować, a oszustów wskazywać palcem ku przestrodze..

Pytanie pozostaje otwarte, póki co nikt jeszcze nie przyznał jakoby udało mu się wlać ponad 52,5 litra :)

bunkerites
21-09-14, 21:10
Ja dzis wlalem od zapalonej rezerwy 43 Litry i nie chcialo wiecej

out
27-09-14, 17:32
Takie są stacje ;) ostatnio tankowałem LPG w butle 36l wszedło 43l ;D to gdzie zwykle mieszczę się w granicy 90zł wtedy zapłaciłem 114zł ;P A na dodatek przejechałem mniej KM niż powinienem...

bunkerites
27-09-14, 17:43
To brawo.Latem temat jest niebezpieczny gdyz gaz sie rozpreza i spawy na butli mogly by nie wytrzymac :).A "oszukane" stacje bija lpg wyzszym cisnieniem tak ze wchodzi ci na maksa tyle ile wynosi calkowita pojemnosc butli.Plywak nie odbija kiedy w 80% napelniona.Na drugi raz przypatrz jakim cisnieniem tankujesz lpg.

out
28-09-14, 15:10
Ale na "42l" zrobiłem mnije km niż na 36l więc opcja z rozprężaniem troche nie wypala ;D już 3 taka stacja w przeciągu roku na której się spotkałem z takim czymś.

genior
28-09-14, 18:42
Mi się też taka perełka jedna trafiła.
Zawsze sie miescilo w butli w granicach 32,5l a nagle weszło 36 nie zorientowałem się nawet od razu, tylko dopiero po przeglądaniu paragonu.
Wściekły byłem, ale już było za późno. Ilość przejechanych km była jak zwykle, więc na 100% na liczniku oszukują.

bunkerites
29-09-14, 18:40
Oszukuja na Orlenach przy A4.Kawalek za Katowicami w kierunku Wroclawia.CPNy na charakterystycznej gorce.Przejechalem rowne 200 km od tankowania a tam wbili mi 28 L gazu :)....Tlumaczenie obslugi ze spalanie takie mam...No ****a mac :)

HalveS
30-09-14, 10:13
Hej :) Tankuję na różnych stacjach. Zazwyczaj do pełna.
Od zapalenia się rezerwy przejeżdżam zawsze jeszcze około 50km zanim podjadę na stację.
Dane z tankowań sobie zachowuję.

Kilka raportów poniżej:

Emila
Łódź
Jaracza 95/97
Paliwo: Pb95
ilość litrów: 51.95 (do pełna)

Statolil 1-2-3
Łódź
Łagiewnicka 215a
ilość litrów: 51.74 (do pełna)

Statolil 1-2-3
Łódź
Łagiewnicka 215a
ilość litrów: 51.50 (do pełna)

Paliwo tankuję nie do pierwszego odbicia pistoletu, tylko aż widać przy blaszce we wlewie.

distroia
01-04-15, 13:30
Małe odgrzanie półrocznego kotleta :) Mój wątek to mi wolno ;)
Czyli coś jednak na rzeczy jest!
http://www.tvn24.pl/nik-dystrybutory-zle-licza-ilosc-paliwa-traci-klient-urzedy-bezradne,528909,s.html
Łódź, k***a! :mad:

bunkerites
01-04-15, 20:52
Wiadomo.U mnie na rejonie stacja Statoil wali w chu... z litrami rowno :).