Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk podczas jazdy + ciepło w okolicach kół.

bartekc4
19-09-14, 16:17
Cześć forumowicze :)

Od pewnego czasu podczas jazdy słyszę "wyjący" dźwięk z okolic kół. Póki co nie narasta on, pojawia się po dłuższej jeździe. Uwagę na niego zwrócił mi mój papa, twierdząc że do wymiany prawdopodobnie jest łożysko koła. To co ja zauważyłem - za każdym razie, po zakończonej jeździe czuje ciepło z okolic lewego przedniego koła. Czy można powiązać te dwie rzeczy? Zależy mi chociaż na najbardziej prawdopodobnej wersji, gdyż nie chce oddawać auta mechanikowi, który wszystko wymieni zdzierając ze mnie pieniądze, a niestety nie znam nikogo zaufanego od Hondy we wrocławiu :(

Genax
19-09-14, 16:54
Jedź powiedzmy 50km\h, zacznij hamować i puść kierownicę po czym patrz czy auto zjeżdźa na prawo lub lewo. Skoro czujesz ciepło z lewego koła to pewnie zacisk hamulca masz do wymiany :)

genior
19-09-14, 17:59
a może tylko do czyszczenia, ew wymiany klocków, a nie zaraz zacisk do wymiany, bez przesady, najpierw trzeb zdjąć i zobaczyć

miras
20-09-14, 12:24
Prowadnice do czyszczenia i nasmarowania , ewentualnie tłoczek nie wraca i też jest do czyszczenia , a nie od razu zacisk do wymiany.

mlawa85
20-09-14, 12:24
Cześć forumowicze :)

Od pewnego czasu podczas jazdy słyszę "wyjący" dźwięk z okolic kół. Póki co nie narasta on, pojawia się po dłuższej jeździe. Uwagę na niego zwrócił mi mój papa, twierdząc że do wymiany prawdopodobnie jest łożysko koła. To co ja zauważyłem - za każdym razie, po zakończonej jeździe czuje ciepło z okolic lewego przedniego koła. Czy można powiązać te dwie rzeczy? Zależy mi chociaż na najbardziej prawdopodobnej wersji, gdyż nie chce oddawać auta mechanikowi, który wszystko wymieni zdzierając ze mnie pieniądze, a niestety nie znam nikogo zaufanego od Hondy we wrocławiu :(

A nie wolisz poszukac kogos polecanego z forum kto zdiagnozowałby problem nie zdzierajac z Ciebie hajsu :)?? mysle ze we Wrocku jest troche warszatatów/ zapalenców Hondy ktorzy by Ci pomogli
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?104236-quot-Gdzie-w-okolicy-quot-Czyli-lokalne-us%B3ugi-z-bran%BFy-motoryzacyjnej

Genax
20-09-14, 12:59
Zabijcie mnie jeszcze za ten post.

Sorry za offtop.

miras
20-09-14, 13:08
Genax , zluzuj poślady. Podałeś najprostsze rozwiązanie (jak większość mechaników) a istnieją rozwiązania sporo tańsze .

bartekc4
27-09-14, 13:27
Rzucił na to okiem mój znajomy. Kołem normalnie da się poruszać po zakońconej jezdzie (da się pchnąć auto), pedał hamulca mam delikatny, więc hamulce zapieczone nie są. On także jest zdania że to łożyska z tyłu wyją. Czy mam mu jeszcze kazać sprawdzać to co napisaliście, czy od razu się brać za wymianę łożysk?

LeszekCIVIC
10-10-14, 08:02
jesli dzwiek zaczyna sie kolo 40-50 km/h i potem narasta to na bank , milion procent itd jest to lozysko kola a nie zadne "nie wracajace hamule"

cwiro2000
10-10-14, 09:19
Łożysko jak nic, ja miałem podobnie ostatnio wsiadam w auto a tu dzwięk jak z kosiarki :D łożysko + piasta i po problemie