PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana ogranicznika drzwi + regulacja

pafels
18-09-14, 17:30
siemka, w przyszłym tyg czeka mnie wymiana denerwującej usterki jaką jest strzelający ogranicznik, niestety w manualu nie ma opisu wymiany, prosiłbym żeby ktoś mi dał instrukcję jak to zrobić. dodatkowo muszę wyregulować drzwi bo mocno opadły i ciężko się zamykają i też nie wiem jak się do tego zabrać. z góry dzięki za pomoc :)

MM63
19-09-14, 00:51
Ehm... Sruby od ogranicznika są albo na wierzchu, albo musisz ściągnąć boczek - nie pamiętam już. Sworzeń wybijasz młotkiem.
Opadnięte drzwi regulujesz zawiasami przykręcanymi do nadwozia. Te przy drzwiach ustalają położenie drzwi w pionie (znaczy czy np góra drzwi będzie bardziej we wnęce czy nie). Jak ciężko się zamykają, to a) przykręć zamek bliżej drzwi b) ten typ tak ma.

Te drzwi nie będą chodzić jak w mercu W221.

pafels
19-09-14, 10:07
dzięki za pomoc :) z tym zamykaniem drzwi to jest tak że jak się je zamyka lekko to najpierw jest taki opór ( chyba na ryglu) ale jak podnoszę drzwi ręką od dołu to jest spory luz w pionie dlatego chcę to wyregulować, z tyłu drzwi zamykają się bez żadnych oporów :)

Endrju1
21-09-14, 10:40
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?221562-Odstaj%B1ce-drzwi-tylne-MB2-Pytanie&p=2362686&viewfull=1#post2362686
Jeśli masz na zawiasach spory luz, to szukaj drugich zawiasów, bo jak byś nie wyregulował, to luz nadal będzie.

Camellia Racing
21-09-14, 16:20
Boczek musisz ściągnąć bo go nie wymienisz - ogranicznik wkładasz do środka drzwi niestety. Zawiasy jak koledzy wspomnieli - potrzebujesz nowe.