PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z d13b2

Piekal
17-09-14, 23:10
Witam. Jechalem dzis swoim d13 na gazie i przelaczylem na benzyne,zatrzymalem sie to zgasl po ponownym odpaleniu trzyma niskie bardzo niskie obroty i tak delikatnie faluja,na gazie jest git. Komp wywala blad nr 14 ale nie jestem pewny czy przed tym tez nie wywalal. Mozliwe ze cos z zaworem EACV?

yautja
18-09-14, 06:48
Możliwe. Na początek zresetuj komputer (bezpiecznik "Backup" 7,5A w puszce pod maską na 30 sekund).

Piekal
18-09-14, 13:45
Niestety nie pomoglo. Co teraz?

KromaR
18-09-14, 16:21
Przeczysc zawór eacv :) u mnie to kiedys pomogło, wykręć i zamocz w benzynie enstrakcyjnej, tylko zdejmij uszczelke bo moze speczniec

Wysłane z mojego HTC Desire 300

Piekal
18-09-14, 17:25
Ten zaawor widac ze ma delikatne pekniecie na tym plastiku. Zaloze inny bo mam ale watpie ze pomoze

Po tym resecie jest lepiej bo nie gasnie ale i tak delikatnie faluja. Raz ma 950 a raz 750 obr.

delek
18-09-14, 18:41
Możesz go nawet wykręcić, podłożyć zamiast uszczelki kawał gumy który całkowicie zaślepi przepływ powietrza, i przykręcić (starannie, żeby niczego nie zassało do silnika). Od biedy zamiast gumy zatykasz wlot powietrza pod zaworem w kolektorze (gorący!), druga osoba uruchamia silnik. Jeśli objawy nie ustąpią to możesz go wykluczyć jako przyczynę. Sposób sprawdzony - robiłem tak u siebie. Zatykając palcem tylko wlot w puszcze filtru powietrza nie uwzględnia się ewentualnych nieszczelności obudowy zaworu.
Tak w ogóle EACV jest tam chyba tylko do regulacji lambdy, przy zużytym katalizatorze więcej miesza niż pomaga :)
Pozdrawiam

Piekal
18-09-14, 20:30
Teraz odpalalem i jest w miare ok czesto taki bas poleci w tlumnik tak jakby delikatnie strzela basem ale ogolnie jest ok. Zgasze chwile postoi znowu zapale i znowu delikatnie faluje a po chwile znowu sie normuje i tak w kolko.

yautja
19-09-14, 07:37
Jeśli jest pęknięcie to raczej tego wina. Zrób tak, jak kolega pisał - zatkaj wlot do EACV w puszce i jeśli się wszystko ustabilizuje to jest do wymiany.

Piekal
19-09-14, 17:48
Zatkalem wlot i obroty byly ok zalozylem inny eacv i jest git tylko czasami wskazowka drygnie. Robic reset ecu ? bo nie robilem

KromaR
19-09-14, 22:38
Zrob, po zmianie eacv powinno sie zresetowac ecu

Wysłane z mojego HTC Desire 300

Piekal
20-09-14, 12:14
Zrobilem reset i jest git. Teraz jezdze na lpg wiec odlaczylem eacv. Warto zakladac przekaznik czy lepiej podpiac eacv i jezdzic tez na lpg.?

yautja
20-09-14, 13:28
Lepiej odpinać przekaźnikiem przy jeździe na LPG. Do PB może się on przydać (np. hamowanie silnikiem).

Piekal
20-09-14, 14:24
To zamontuje przekaznik