Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hamulce tył - problem z nierównomierną siłą hamowania

Chemiczny
25-06-08, 10:46
Wczoraj na przeglądzie dowiedziałem się, że mam nierówną siłę hamowania na tylnych tarczach.
Problem jest taki że po kupnie samochodu w listopadzie ub r. róznica wynosiła ponad 35%, były zjechane klocki w prawym tylnym kole.
Zrobiłem zmianę klocków na obu tylnych kołach, przegląd hamulców, smarowanie tłoczków, itp.

Wychodzi na to że problem jest ciągle taki sam.
Jakieś pomysły ??
Korektor nawala ? może tarcze coś nie teges.

Do tego dochodzi słabiuśki ręczny który mimo zmiany klocków i podkręcenia linki bierze na granicy przyzwoitości (mechanik powiedział mi że będzie słabszy niż w przypadku bębnów ale nie wiedziałem że aż tak słaby)

Co to może być?

Xus
25-06-08, 14:15
mialem taki sam problem co ty i rozwiazalem go tak:
- co do sily hamowania
wykrec caly zacisk zobacz jak przesowa sie na tych tulejach gumowy moze gdzie tam jest zapieczony wyciagnij wsadz troche smaru miedziowego i powinno pomoc, wyciagnij tloczek na wiezch moze gdzie jest oslona peknieta i masz syf w srodku i nie chce sie ruszac(pozniej ciezko sie go wkreca)
co do recznego ja mialem sytuacje ze mi jedno kolo pralo a drugie nie bardzo i okazalo sie ze przy zacisku gdzie jest mocowanie recznego z zaciskiem wszystko bylo zkorodowane i nie chcialo sie ruszac wyciagnalem bolec poczyscilem to sam z tym skoblem ktory go laczy z linka i smiga teraz pieknie.
jak bedziesz chcial moge zrobic fotki co i jak robilem

chubik
03-12-08, 09:21
mialem taki sam problem co ty i rozwiazalem go tak:
- co do sily hamowania
wykrec caly zacisk zobacz jak przesowa sie na tych tulejach gumowy moze gdzie tam jest zapieczony wyciagnij wsadz troche smaru miedziowego i powinno pomoc, wyciagnij tloczek na wiezch moze gdzie jest oslona peknieta i masz syf w srodku i nie chce sie ruszac(pozniej ciezko sie go wkreca)
co do recznego ja mialem sytuacje ze mi jedno kolo pralo a drugie nie bardzo i okazalo sie ze przy zacisku gdzie jest mocowanie recznego z zaciskiem wszystko bylo zkorodowane i nie chcialo sie ruszac wyciagnalem bolec poczyscilem to sam z tym skoblem ktory go laczy z linka i smiga teraz pieknie.
jak bedziesz chcial moge zrobic fotki co i jak robilem

Łukasz wrzuć foty jak możesz.Mam ten sam problem i nie przeszło mi auto przeglądu.trzeba to naprawic bo normalnie siaraaa.. :(

Chemiczny
03-12-08, 10:09
Łukasz wrzuć foty jak możesz.Mam ten sam problem i nie przeszło mi auto przeglądu.trzeba to naprawic bo normalnie siaraaa.. :(

znowu oglądałem moje hamulce bo problem jest ciągle aktualny -
jakby co to korektor siły hamowania kosztuje 780 PLN netto w ASO....
Nie kupuję - zmienię mechanika i zobaczę co powie

chubik
03-12-08, 10:41
znowu oglądałem moje hamulce bo problem jest ciągle aktualny -
jakby co to korektor siły hamowania kosztuje 780 PLN netto w ASO....
Nie kupuję - zmienię mechanika i zobaczę co powie

Zapraszam do Koszalina.Dziś z kumplem będziemy przeczyszczać wszystko w zaciskach i sprawdzac co tam nie pyka.Możesz się podstawić to też sie załapiesz na kontorle :)

Chemiczny
03-12-08, 11:45
Zapraszam do Koszalina.Dziś z kumplem będziemy przeczyszczać wszystko w zaciskach i sprawdzac co tam nie pyka.Możesz się podstawić to też sie załapiesz na kontorle :)

za godzinę będę :D:D:D

straznik
03-12-08, 13:40
w 2000 roku był recall dla civica w zwiazku z wadliwymi korektorami sily hamowania. Chyba tylko wersje bez ABS. Moj civic jest z 1999 roku i jakis rok temu mialem podobny klopot. Zaczeli grzebac, wpisali w ASO VIN i wyszlo ze moj egzemplarz powininen taka wymiane przejsc. Teraz jest nareszcie tak jak powinno byc. Dodam ze auto od poczatku do teraz serwisowane w ASO. Nikt wczesniej sie tym nie zainteresowal... Proponuje sprawdzic czy u Was nie jest tak samo. Oczywiscie wymiana byla bezplatna.

chubik
03-12-08, 14:48
Mój jest ze Szwajcarii to raczej jak się należy to nie przejdzie bo nie od nas :(

Dzwoniłem do ASO.Akurat ten problem nie tyczy sie mnie bo mam ABS.Wersje bez ABS mają przyczyne ujawnioną dzięki koledze STRAZNIK :) Żądajcie wymiany, bo sie należy :D

domell
03-12-08, 16:49
Ciekawe co mi odpisza narazie wyslalem maila ale chyba tez sie lapie na to bo mam z 97 r bez ABS'u

---------------------------------------------------
Podobno ten problem tyczy sie tylko aut z rocznika 99

Badman
05-12-08, 16:01
Ciekawe co mi odpisza narazie wyslalem maila ale chyba tez sie lapie na to bo mam z 97 r bez ABS'u

---------------------------------------------------
Podobno ten problem tyczy sie tylko aut z rocznika 99

też mam 97 bez ABS :) daj znać jak czegoś się dowiesz :)

na razie tylko ojciec załapał się na bezpłatną wymianę hamulca w jazz :)

domell
05-12-08, 16:19
Odpisali mi
"Witam. Nie wyświetliło mi kampanii ponieważ już jest nieaktywna ,ale mam propozycję zeby pan zgłosił się z prośbą do hondy poland na infolinię nr. tel 022 545-7-999 być może będzie możliwość wymiany bezpłatnie"

Wiec nie wiem ja nie bede dzwonil jak sie zdecydujesz to napisz czy dzwoniles

straznik
05-12-08, 16:41
To ze jest nieaktywna nie poiwinno miec znaczenia skoro u mnie nie mialo.