PDA

Zobacz pełną wersję : Civic, pomoc w zakupie.

marvil
16-09-14, 14:33
Witam :D Na poczatku powiem, że nie wiem czy pisze w dobrym dziale :v Planuje kupić swoją pierwszą w życiu hanke, znalazłem dosyć ciekawe ogłoszenie jednak poprzedni właściciel wymieniał termostat i czujnik temperatury. Problemy z temperatura kojarzą mi się z uszczelką pod głowica, słusznie? Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Chodzi mi o tą oferte : http://olx.pl/oferta/honda-civic-vi-5d-tuning-jdm-zamienie-zamiana-CID5-ID6T5rN.html#b1a707a9b9
Warto?!

Viperoo
16-09-14, 14:47
Ja na Twoim miejscu podchodził bym do tej Hondy rozważnie. Oglądając ją patrz na rdzę szczególnie progi, bagażnik, nadkola. Przy kupnie za tą kasę nie patrz na wyposażenie (skóra, auto alarmy itp) bo tym nie pojeździsz jak Ci silnik padnie albo rdza będzie zjadać samochód.
Zresztą pełno jest tematów gdzie patrzeć jak się kupuje samochód. Od siebie jeszcze polecam zdjąć plastiki na progach(jak otworzy się drzwi), jeżeli pod nimi jest rdza to już nie wróży nic dobrego.

ewentualnie Opel Calibra lub jakieś inne sportowe autko
Zmiotło mnie to zdanie... Rozumiem że Calibra miała V6 ale to tylko Calibra...

MM63
16-09-14, 14:56
Nie warto.
Auto od agrotjunera.

marvil
16-09-14, 15:06
Gdzie to agro bo chyba nie widze? No może ten wydech... ?

MM63
16-09-14, 15:27
Więc to auto dla Ciebie.

Boże. 5D JDM.
No tyle pracy włożone, szyby i lampy przyciemnione, ryflowane dywaniki, naklejki!
Spytaj czy hak dorzuci.

MikeFoto
16-09-14, 15:35
Spytaj czy hak dorzuci.

Chyba pętle żeby się nowy właściciel mógł powiesić że takiego strucla kupił :D

Viperoo
16-09-14, 15:35
Spytaj czy hak dorzuci.

Hak jest :D

MichałCK
16-09-14, 15:53
Ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój i szukał coś na forum :D przyciemniane tylne lampy wyglądają paskudnie, do tego szara nie pasująca do niczego już deska rozdzielcza, pomijam hamskie dywaniki, głośniki w półce - nie na widzę.
Sam kupiłem 1,5roku temu MB1 za calutkie 5000zł. Było w nim uwierz sporo do zrobienia, z resztą każdy kto śledził mój temat wie. Jedynym plusem tego interesu było to że miała wsadzone D16Y2.
5500zł moim zdaniem to nawet na po-lifta 1997 to dużo z taką motorownią, pomijam stan blacharski bo na pewno jest coś do zrobienia, przeważnie na fotkach jest wszystko wspaniale ale na żywo można się czasami przerazić.
Ciekawe gdzie ten tuning i jdm. Przyglądając się zdjęciom chyba lewy tylny błotnik jest jakiś dziwny, pewnie zaczyna wyżerać go rdza, to pewnie i pod nakładką progu jest już ambarans.
Jak masz blisko to podjedź i sobie zobacz to autko bo pisać to sobie można i wiersze.

marvil
16-09-14, 16:58
MM63 wyluzuj chłopie troche, bo jakiś spięty jesteś :D.
Btw, to "jdm" w opisie to tylko zachęta do kliknięcia w link, a Ty to bierzesz w tak śmiertelnie poważny sposób, że brak słów.. :)
Macie racje, odpuszczam sobie to auto. Drażni mnie tylko fakt, że w mojej okolicy nic nie ma, szukam już długo, a jestem obecnie bez samochodu...

Bartko
16-09-14, 17:19
Tjuning... :rolleyes:

Btw, to "jdm" w opisie to tylko zachęta do kliknięcia w link
AgroMarkieting ;)

Swoją drogą jak ktoś chce zamienić Civic na Calibre... ehhh.

MM63
16-09-14, 18:35
MM63 wyluzuj chłopie troche, bo jakiś spięty jesteś :D.
Btw, to "jdm" w opisie to tylko zachęta do kliknięcia w link, a Ty to bierzesz w tak śmiertelnie poważny sposób, że brak słów.. :)
Macie racje, odpuszczam sobie to auto. Drażni mnie tylko fakt, że w mojej okolicy nic nie ma, szukam już długo, a jestem obecnie bez samochodu...

Nie mow o chwycie marketingowym, bo Pan Adam jest przekonany, ze ma japonskie auto.
I nie odpuszczaj. Przeciez Ci się podoba.

marvil
16-09-14, 19:46
Nie tyle co się podoba, bo pare rzeczy by wyleciało odrazu, co mysłałem, że po zbiciu z ceny to może być dobra baza na start... :)
znalazłem całkowita serie, bez smiesznych dywaników i innych emblematów młodych gniewnych z d15z8, mam blisko to jutro obejrze.
Ogółem chodziło mi tylko o zdiagnozowanie walnietej uszczelki pod głowicą, ale temat poszedł w inna strone :)

ats6
16-09-14, 20:31
Ziomuś, nie kieruj się tym co inni mówią o wyglądzie, bo auto ma się Tobie podobać, a nie typkom których prawdopodobnie nigdy nie spotkasz;)
Choćby fura miała pindola na dachu i by się komuś podobała, to szacun, bo o gustach się nie dyskutuje.
Jest kilka metod sprawdzenia czy z UPG są problemy, na forum możesz znaleźć.
Sprawdź koniecznie budę, dodatki(elektryka, mechanizmy szyb, nawet podsufitka), progi, bagażnik, czy nie zalewa woda, zawieszenie i najważniejsze - silnik. Posłuchaj na zimnym, na ciepłym, popytaj o branie oleju, przejedź się, przygazuj, zobacz czy nie zostawia zasłony dymnej itp.
Najgorsze to brać auto bo jest się niecierpliwym. Ja tak miałem i się wkopałem, lepiej szukać auta miesiąc niż potem lata doprowadzać do używalności.

MM63
16-09-14, 20:55
bo o gustach się nie dyskutuje.

Oczywiście, że się dyskutuje.

xeN
17-09-14, 02:16
Na pierwszym miejscu bez dwóch stań jest buda. Auto nie może mieć rdzy, warto sprawdzić progi i to co się dzieje pod autem. Ja po zakupie auta musiałem robić cały swap tylnego zawieszenia włącznie z hamulcami bo nie oglądałem dokładnie, wszystko było pordzewiałe. Często robią się też dziury od rdzy i woda przecieka przez co szyby zaparowane 24/7. Zobacz sobie ceny silników na allegro, a ceny naprawy blachy, może to da coś do myślenia. No i do tego jak zachowuje się pogniłe auto. D15Z8 bardzo fajny silniczek, ale musi być zdrowy bo spalanie będzie na poziomie silników 1.6 co jest bez sensu.

Najgorsze to brać auto bo jest się niecierpliwym.
Fakt, nie polecam, sam się na tym przejechałem.

gorky
17-09-14, 09:57
Z tym 'nie może mieć rdzy' to może trochę przesadzone, bo mało który 15-letni Civic nie będzie miał rdzy. Ważniejsze żeby kupujący wiedział w co się pakuje i ile go to wyjdzie, przykładowo:

- przegnite progi: 800-1000zł/parę
- przegnite nadkola: 400-800zł/parę
- przegnite przewody hamulcowe i paliwowe: 400-700zł
- opadnięta podsufitka: 100-250zł
- przegnity tłumik: 150-200zł/każdy

Itd...

ats6
17-09-14, 12:51
Oczywiście, że się dyskutuje.
Jak się jest polaczkiem cebulaczkiem to tak - się dyskutuje, w sposób najbardziej wieśniacki ośmieszając drugą osobę.
btw
Ja się właśnie tak wkopałem, do wymiany później poszło praktycznie WSZYSTKO na swapie kończąc. Więc bracie, bądź czujny.

MM63
17-09-14, 15:21
Z tym 'nie może mieć rdzy' to może trochę przesadzone, bo mało który 15-letni Civic nie będzie miał rdzy. Ważniejsze żeby kupujący wiedział w co się pakuje i ile go to wyjdzie, przykładowo:

- przegnite progi: 800-1000zł/parę
- przegnite nadkola: 400-800zł/parę

Itd...

Mówisz o cenach na gotowo, z malowaniem?

Jak się jest polaczkiem cebulaczkiem to tak - się dyskutuje, w sposób najbardziej wieśniacki ośmieszając drugą osobę.
btw

Polaczek cebulaczek możesz sobie mówić do starego.

MichałCK
17-09-14, 15:33
Dobra spokój, to jest forum i każdy ma prawo pisać czy to jest agro tuning czy też nie. Ponieważ to jest wyrażenie WŁASNEGO zdania którego nikt nikomu nie zabroni.
Jak by nie patrzeć nasza buda jest lubiana przez rdzę, nie oszukujmy się to nie jest blacha Audi tylko zwykła puszka konserwowa przetopiona na samochód.

ats6
17-09-14, 22:24

Na szczęście nie jesteś moim starym, więc tytuł utrzymujesz.
Z mojej strony koniec gadki z Tobą, bo szkoda mi na Ciebie mojego czasu, pozdrawiam.

W sumie śmieszy mnie podejście wielu osób, które myślą, iż w 15 letnim aucie za kwotę do 10 koła nie będzie ani trochę rdzy i biegają jeszcze z miernikiem grubości lakieru.
Póki co odradzam kupowanie na allegro/aukcjach itd, a polecam kupowanie aut od użytkowników for internetowych. Większa szansa, że nie spotka sie bubla, a i często można prześledzić historię auta po wpisach wystawcy fury.
pzdr!

gorky
18-09-14, 12:36
Nie, tylko materiał i robota, chyba że ktoś wyrwie tanio części i ma dobre ceny u blacharza/lakiernika.

marvil
18-09-14, 18:54

Wjezdzanie na czyichś rodziców... :D:D:D
Tak jesteś cebulaczkiem, z kompleksami, leczacym frustracje wyzywajac nieznajomych ludzi w internecie :v

Skasujcie ten temat :)

Najgorsze to brać auto bo jest się niecierpliwym.
Staram się podchodzić spokojnie do zakupu, chociaż nie jest łatwo, tymbardziej że kupuje pierwsze auto w życiu. Obejrzałem już kilka i jak na razie same szroty :/

MM63
18-09-14, 21:31
Wjezdzanie na czyichś rodziców... :D:D:D
Tak jesteś cebulaczkiem, z kompleksami, leczacym frustracje wyzywajac nieznajomych ludzi w internecie :v

Skasujcie ten temat :)

Chodź possać.

edit: aaaa, toć to autor tematu ^^
Widzę, że nie ogarniasz postów które pojawiły się w tym temacie, stąd opinia, że wjeżdżam na rodziców (gdzie?), że mam kompleksy i że wyzywam innych.
Tyle, że ja mam podstawy, żeby móc coś o twojej osobie powiedzieć. Chociażby po tym jaki samochód nam pokazałeś. Niby szczegół, ale ale...