Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Urwany gwint w świecy...

misiek1
24-06-08, 22:42
Jak w temacie. Przy wymianie świec, odkręcając jedną z nich częśc gwintu została w głowicy:( Co teraz mam zrobić?? Czy ściągać głowicę i próbować wykrecić ten fragment świecy a może jest jakiś sposób żeby to zrobić od góry...??

Chipsy2
24-06-08, 23:00
Że tak głupio zapytam ile one tam siedziały ?? Wiem że jest możliwość gwintowania głowicy bez jej zdejmowania ale jak to się ma do gwintu pozostałego ze świecy nie mam pojęcia. Zerwałem kiedyś koledze w sełacie gwint w głowicy pojechaliśmy do znajomego mechanika który ogarnia takie tematy zrobił kolega prześmigał do tej pory jakie 80000 i jak narazie nic sie nie dzieje. Nie wiem jak to działa w silnikach Hondy

Bassmaster
24-06-08, 23:09
Ja bym nie ryzykował żadnych sposobów z przewiercaniem i gwintowaniem pozostałości świecy samemu, opiłki mogą wtedy narobić niemałych spustoszeń w silniku. Oddaj lepiej samochód mechanikowi.

Chipsy2
24-06-08, 23:15
No samamu na pewno nie to robił mechanik zrobił to dobrze i małym kosztem. Ale jak już pisałem było to w sełacie a H to H kręci sie dużo wyżej i nie mam pojęcia jak to się ma do silników Hondy

misiek1
24-06-08, 23:24
No właśnie nie miały więcej na karku jak 4 miesiące, niecałe 10 tyś na nich zrobiłem i chciałem je profilaktycznie wymienic razem z olejem i filtrami. I mam profilaktykę...:mad: a niby profilaktyka lepsza od leczenia...

Bob
24-06-08, 23:38
A jakie to były świece że wyszedł taki kwiatek? Tzn firma która je wyprodukowała...

misiek1
25-06-08, 16:48
Świeczki były firmy NGK, takie jak są napisane na osłonie paska rozrządu. Co radzicie zrobić, zdejmować głowicę i oddać do warsztatu?? Proszę o jakieś wskazówki jak wykręcić tą głowicę, najlepiej krok po kroku...

qba1983
25-06-08, 20:05
informacje krok po kroku masz w manualu i w "sam naprawiam", ale nie lepiej zaciagnac autka do mechanika? zle odkrecajac glowice mozna zepsuc!

szoscio
26-06-08, 22:32
ja mialem to samo urwala sie swieczka a ta tuleja z gwintem zostala w srodku...probowalem wykretakiem..mozna takie kupic w sklepach..to taka sruba z lewym ostrym stozkowym gwintem. to jest sposob na takie cos. tyle ze ja kupilem marne te wykretaki i cholera ukrecil sie:/ jak udalo mi sie go wykrecic jakos a nie bylo lekko to w ta urwana swiece wbilismy w odpowiednim rozmiarze klucz typu torx oczywiscie dobrej firmy. kluczyk ten nacial sobie rowki w tej swiecy i udalo sie wykrecic...nawet nie wiesz jak sie cieszylem gdy zobaczylem ze sie udalo....heh

jak by mi sie to zdazylo jeszcze raz to napewno probowalbym tym wykretakiem ale dobrej firmy...
pozdro i powodzenia

misiek1
27-06-08, 00:10
mam pytanko czy chcąc ściągnąć pasek rozrządu trzeba ściągać koło pasowe z wału korbowego? bo chyba inaczej się nie da??

szoscio
27-06-08, 15:01
no jak nie zdejmiesz kola pasowego to nie zdejmiesz oslony paska. przynajmniej u mnie tak jest.

misiek1
28-06-08, 13:49
Czy po zdjęciu głowicy trzeba wymieniać szpilki na nowe?

misiek1
05-07-08, 00:35
Po przeczytaniu kilku tematów o uszczelce pod głowicę, postanowiłem zadzwonić do Aso zapytać się o cenę, ku mojemu zdziwieniu cena oryginalnej uszczelki to 140zł!!! A w sklepie za zamiennik chcieli od 90 do 150 zł!!! Więc zamówiłem, pytałem również o szpilki i dowiedziełem się, że nie ma potrzeby wymiany szpilek na nowe, można skręcać na starych.