Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podnosnik szyby

ats6
13-09-14, 18:21
Siemaneczko, mam maly problem.
Czy jest ktos w stanie mi napisac jaki konkretnie podnosnik elektryczny lewej przedniej szyby jest w angielce?
Szukam na necie i juz dostaje szajby. Nie mam jak wyjac i sprawdzic, a chce zakupic i nie wiem ktory jest ok
angielska mb2 97 rok, d14a8, polift

MM63
13-09-14, 19:12
Jaki konkretnie? Lewy przedni. Na jaką odpowiedź liczysz?
Jak wyciągniesz swój, to nie wyczytasz nic więcej poza FrontLeft.

Zaglądaj na alle i przeglądaj ogłoszenia na forum.
Na allegro ceny 200+ i schodzą w momencie.

Co się stało z Twoim?

ats6
13-09-14, 19:30
Napisałem:
"Czy jest ktos w stanie mi napisac jaki konkretnie podnosnik elektryczny lewej przedniej szyby jest w angielce?"
Lewa przednia szyba, swojego nie wymontuje, bo samochód stoi na parkingu pod blokiem, więc wyciągając podnośnik szyba idzie na dół. A wolałbym mieć auto zamknięte. Dlatego chcę kupić zamiennik, i od razu zdemontować i zamontować sprawny.
Ostatnie ząbki się wyrobiły, szyba sie nie domyka i strzela.
Na allegro praktycznie nie ma, a jak są to z cenami za które zrobiłbym tygodniową imprezę.

Więc?

HEG8
13-09-14, 19:37
Więc co więc? Podnośnik lewej przedniej szyby to podnośnik lewej przedniej szyby... :rolleyes:
Więc odpuść sobie jedną imprezę i kup z allegro, albo napisz ogłoszenie w dziale kupię i może ktoś się odezwie.
Potrzebujesz podnośnika lewej szyby - ma Ci ktoś nastrugać przez forum?

ats6
13-09-14, 19:51
Brawo kolego, bo do kazdego modelu civica podnosnik jest taki sam:):confused:
Tak ogloszenie juz dalem, ale duzo osob sie mnie pyta "O TAKI CI CHODZI?".
No wiec, np w angielce i japonsiej wersji podnosniki sa inne, dzis bylem na szrocie. Nie wiem jak dokladnie wyglada moj, bo nie mam jak zdemontowac.
Potrzebuje zdjecie podnosnika, jego numer katalogowy czy cos w tym stylu abym mogl np panu na szrocie przez tel powiedziec ze potrzebuje taki a nie inny. Kapisz? Czy dalej trudno zrozumiec?

cien3d
13-09-14, 19:52
http://allegro.pl/mechanizm-opuszczania-szyb-prawy-honda-civic-vi-98-i4577259066.html
I gotowe

ats6
13-09-14, 19:59
Do czego zmierzam, znalazlem na allegro wczesniej, tez podnosnik do szyby, z oznaczeniami pasujacymi do mojej budy i byl inny, dlatego nie chcialem sie sugerowac tym co jest na allegro, a zalezy mi na tym by potwierdzil ktos kto majac moja bude wymienial u siebie. Dzieki
cien3d. Teraz niech ktos potwierdzi i bede mogl w razie czegos zamawiac aby nie wydac pieniedzy w bloto. piona!

MM63
13-09-14, 20:08
Potrzebuje zdjecie podnosnika, jego numer katalogowy czy cos w tym stylu abym mogl np panu na szrocie przez tel powiedziec ze potrzebuje taki a nie inny. Kapisz? Czy dalej trudno zrozumiec?

Tak, podaj panu na szrocie numer katalogowy.
Potrzebujesz siłownika lewy przód do hondy civic 5D MA/MB/MC.
Taki: http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/45/56/70/71/4556707162_3

http://allegro.pl/mechanizm-opuszczania-szyb-prawy-honda-civic-vi-98-i4577259066.html
I gotowe

To jest prawy, co nie?

Kucykov
13-09-14, 20:20
Prawy jest tańszy, a można go w całe 2min przerobić na lewy jak coś.

MM63
13-09-14, 20:40
Prawy jest tańszy, a można go w całe 2min przerobić na lewy jak coś.

Opowiadaj :>

cien3d
13-09-14, 21:00
Jest jeszcze jedno tańsze rozwiązanie jechać na szrot samemu i sobie wyjąć. Ja ostatnio wytargałem kokpit do mojej Hani wraz z całym kompletem plastików Wewnętrznych za 150 zł. plus moja praca czyli demontaż.

Co do linku to faktycznie nie ten wkleiłem

HEG8
13-09-14, 21:08
Brawo kolego, bo do kazdego modelu civica podnosnik jest taki sam:):confused:
Tak ogloszenie juz dalem, ale duzo osob sie mnie pyta "O TAKI CI CHODZI?".
No wiec, np w angielce i japonsiej wersji podnosniki sa inne, dzis bylem na szrocie. Nie wiem jak dokladnie wyglada moj, bo nie mam jak zdemontowac.

To nie wiesz jakim autem jeździsz?
Jeszcze nie widziałem Japońskiej angielki... :cool:

cien3d
13-09-14, 22:29
Kolego to lepiej tutaj na forum wypisywać żeby ktoś ci powiedział czy lepiej poświęcić parę minut zdjąć boczek i zobaczyć samemu? Przecież nie chodzi o pierścienie czy tłoki, żeby to był problem. Ja mam angielkę i mam takie jak tobie podałem linki wyżej.

Kucykov
14-09-14, 08:37
Opowiadaj :>

Nie mam niestety lepszego zdjęcia:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5da9260f0de1.jpg (http://naforum.zapodaj.net/5da9260f0de1.jpg.html)

To jest podnośnik z drzwi pasażera. który obecnie jeździ w drzwiach kierowcy.
Chodzi generalnie o ten element zaznaczony czerwonym kolorem - wystarczy go zdjąć i założyć odwrotnie.
Jak położycie 2 mechanizmy - prawy i lewy na sobie, to sami zobaczycie jakie to banalne :)

ats6
14-09-14, 11:10
Czasami niektore elementy z japonca pasuja do angielki, a akurat podnosniki szyb maja inne, czytaj ze zrozumieniem, bo nigdzie nie napisalem, ze jest wersja japonska angielki.
Zreszta nie mam czasu na polemike na takim poziomie. Zadalem konkretne pytanie, niektorzy je zrozumieli i zamiast gadac farmazony - pomogli, inni nie.
Sciagajac boczek za wiele nie widac i latwo go pomylic z tym z wersji 3d.

Dzieki Kucykov za info, prawy bardzo latwo dostac i zrobie tak jak Ty zrobiles.
Dam znac jak wyszlo;)

MM63
14-09-14, 12:22
Nie mam niestety lepszego zdjęcia:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5da9260f0de1.jpg (http://naforum.zapodaj.net/5da9260f0de1.jpg.html)

To jest podnośnik z drzwi pasażera. który obecnie jeździ w drzwiach kierowcy.
Chodzi generalnie o ten element zaznaczony czerwonym kolorem - wystarczy go zdjąć i założyć odwrotnie.
Jak położycie 2 mechanizmy - prawy i lewy na sobie, to sami zobaczycie jakie to banalne :)

No dobra, a co z wtyczką?
Mogę się mylić, ale chyba jest inna i m.in. odpadnie funkcja "auto".

Do autora: jak ściągniesz boczek, wyciągniesz nawet mechanizm, to co wtedy będziesz wiedział? Weźmiesz go i pójdziesz do sklepu z cześciami i powiesz, że taki potrzebujesz?
Wszyscy tłumaczą Ci jak krowie na rowie, żebyś szukał podnośnika szyby LEWY PRZÓD do hondy civic 5D. Po co te wszystkie komplikacje?

Kucykov
14-09-14, 13:15
No dobra, a co z wtyczką?
Mogę się mylić, ale chyba jest inna i m.in. odpadnie funkcja "auto".

Funkcja "auto" znajduje się w przełączniku.
Wtyczki wyglądały tak samo, przy czym ja przerabiałem sam mechanizm, silniczek został stary.

MM63
14-09-14, 13:20
Funkcja "auto" znajduje się w przełączniku.
Wtyczki wyglądały tak samo, przy czym ja przerabiałem sam mechanizm, silniczek został stary.

To teraz Ci powiem, żeś Amerykę odkrył. Nie wpadłbym na to, poza tym zawsze mi się wydawało, że wtyczki są inne.
Zeby wyjechać rolkami wystarczy odgiąć koniec szyny, co nie?

Zróbmy offtop - co do przycisku auto, to trzeba mieć do niego moduł, żeby działało?

Kucykov
14-09-14, 13:48
Na końcu szyny jest taki nabity "cycek", wystarczy go lekko młotkiem wbić do środka i wszystko wychodzi. Później przekładasz szynę i np. punktakiem znowu wybijasz ten "cycek" i gotowe.
Jak robiłem sobie sterowanie szyby pasażera w boczku, to nic nie kombinowałem z silniczkiem, a mam funkcje "auto".

EDIT:
Moduł jakiś tam był, ale raczej ma go każdy.

ats6
14-09-14, 13:58
MM63 - czytanie ze zrozumieniem to problem. Napisalem wyraznie dlaczego nie moge wyciagnac mechanizmu i isc z nim do sprzedawcy.:rolleyes:
Z mojej strony koniec tego typu offtopu.
Czyli jesli dobrze rozumiem, szyne zaloze odwrotnie i wszycho bedzie gralo, wtyczka bedzie pasowac itd?;)

Kucykov
14-09-14, 14:02
Czyli jesli dobrze rozumiem, szyne zaloze odwrotnie i wszycho bedzie gralo, wtyczka bedzie pasowac itd?;)

Ja zmieniałem SAM mechanizm(razem z przełożeniem szyny) + stary silniczek i wszystko jest O.K

HEG8
14-09-14, 14:31
MM63 - czytanie ze zrozumieniem to problem. Napisalem wyraznie dlaczego nie moge wyciagnac mechanizmu i isc z nim do sprzedawcy.:rolleyes:
Z mojej strony koniec tego typu offtopu.

To teraz potrzebujesz numer seryjny mechanizmu prawej przedniej szyby i ogólnie wytłumaczenia czego Ci potrzeba (jakich części), żeby to poskładać... ;)

MM63
14-09-14, 16:12
Mechanizm prawy przód oem 6667382113 Civc 5D VI gen FRONT RIGHT to delta five siłownik lewy przód modyfikejszyn.
Plus impulsator kinetyczny plus kawał pręta.

Jak robiłem sobie sterowanie szyby pasażera w boczku, to nic nie kombinowałem z silniczkiem, a mam funkcje "auto".

EDIT:
Moduł jakiś tam był, ale raczej ma go każdy.

Ja próbowałem zrobić funkcję auto w tunelu, kable są innego koloru, wtyczka jest inna i doszedłem do wniosku, że bez modułu się nie da.
Nie wiesz jak by to ogarnąć?

Kucykov
14-09-14, 16:56
W tunelu są całkowicie inne przyciski do opuszczania/podnoszenia szyb.
Zauważ, ze w drzwiach masz tak jakby 3 pozycje przycisku, zaś w tunelu 2.

EDIT:
Przytargam później przycisk z boczka drzwiowego i z tulnelu, cyknę foto i się wyjaśni.

MM63
14-09-14, 17:06
Tak tak, zgadza się, bo nawet żeby zamontować przycisk auto na przykład w tunelu, to trzeba podszlifować mocowania. Jest zwyczajnie większy.
Przycisków auto i tego z tunelu mi nie musisz specjalnie pokazywac, bo mam ich kilka luźno w garażu.
Chodzi mi o to, jak zrobiłeś, że masz auto w drzwiach pasażera. Ja bym chciał to mieć w podłokietniku.

Kucykov
14-09-14, 17:14
Wsadziłem w drzwi pasażera taki sam moduł jaki siedzi w drzwiach kierowcy i wpiąłem się przyciskiem pod ori instalacje.

Mogę Ci cyknąć zdjęcie tego modułu. Gdzieś mi się taki nawet wala.

MM63
14-09-14, 17:21
Wsadziłem w drzwi pasażera taki sam moduł jaki siedzi w drzwiach kierowcy i wpiąłem się przyciskiem pod ori instalacje.

No właśnie, Dziku, pytałem Cie czy potrzebny jest dodatkowy moduł :>
Jak to taki sam jak z prawego górnego rogu drzwi z dwiema wtyczkami to będę wiedział.

Kucykov
14-09-14, 17:23
Dokładnie taki :)

cien3d
14-09-14, 19:14
Co do przełącznika z auto. Miałem boczki z Anglika i w boczku pasażera był przełącznik taki jak ze strony kierowcy. Podłączyłem go pod kostkę tą do oryginalnego co była w tunelu środkowym i paliło bezpiecznik. I musiałem wyjąć ten przełącznik z tunelu wsadzić w boczek pasażera. Można też pociągnąć kable ze strony kierowcy i wtedy powinno być git.

Kucykov
14-09-14, 20:13
Podpina się ten przełącznik pod wiązkę w drzwiach i nie ma problemu.

MM63
14-09-14, 20:35
Co do przełącznika z auto. Miałem boczki z Anglika i w boczku pasażera był przełącznik taki jak ze strony kierowcy. Podłączyłem go pod kostkę tą do oryginalnego co była w tunelu środkowym i paliło bezpiecznik. I musiałem wyjąć ten przełącznik z tunelu wsadzić w boczek pasażera. Można też pociągnąć kable ze strony kierowcy i wtedy powinno być git.

Miałem to samo.
Musiałeś zmieniać wtyczki, prawda? Seryjna z tunelu jest na trzy kable, ta z przycisku auto ma miejsce na cztery kable, ale kable są tylko trzy, na dodatek kolory pasują wg schematu tylko dla jednego kabla.

cien3d
14-09-14, 21:38
u mnie wtyczka z tunelu ma 4 przewody rozmiarowo jest inna i co prawda ma inne rozmieszczenie kabli .
http://images69.fotosik.pl/180/157410914e031b9bgen.jpg

cien3d
15-09-14, 11:45

Do tego modułu o którym piszesz dochodzą dwie kostki jedna z 4 pinami a druga z 6 pinami a jest w niej połączone tylko 5 przewodów a do tego w drzwiach pasażera idzie jedna kostka z 6 przewodami. więc podpiąłeś tylko tą jedną kostkę i śmiga?

Kucykov
15-09-14, 12:28
W jedną z tych kostek wchodzi sterowanie szyb, a w drugą chyba lusterka.

cien3d
15-09-14, 12:32
z tego co ja zauważyłem to w tą z 4 pinami mogą wchodzić lusterka a ta większa na bank jest od mechanizmu tylko zastanawiam się dlaczego ze strony kierowcy idzie 5 przewodów a ze strony pasażera 6 przewodów. oblukam to jeszcze po południu i napiszę

Kucykov
15-09-14, 13:15
Dodatkowy przewód to sterowanie szyby z podłokietnika z tego co ja zauważyłem.

cien3d
16-09-14, 00:31
oblukałem manuala z tematu Prośba o Polską wersję manuala do 5d/Aero i z niego wynika że puszka w drzwiach kierowcy to moduł sterowania szybami a w drzwiach kierowcy moduł centralnego zamka więc jakim cudem kucykov tobie działają te szyby to nie mam pojęcia

MM63
16-09-14, 00:35
oblukałem manuala z tematu Prośba o Polską wersję manuala do 5d/Aero i z niego wynika że puszka w drzwiach kierowcy to moduł sterowania szybami a w drzwiach kierowcy moduł centralnego zamka więc jakim cudem kucykov tobie działają te szyby to nie mam pojęcia

Tu się gdzieś zamotałeś.
Wracając do tematu - ja też nie wiem jak on to zrobił :/

Kucykov
16-09-14, 07:06
Magia, grunt, że działa :)

cien3d
16-09-14, 08:35
Tu się gdzieś zamotałeś.
Wracając do tematu - ja też nie wiem jak on to zrobił :/

Tak masz rację chodzi o : drzwi kierowcy moduł szyb drzwi pasażera moduł centrala.

Ja w boczek włożyłem ten przełącznik z tunelu i tak zostawię.

ats6
16-09-14, 20:35
Siema, wyciągnąłem sobie podnośnik wraz szybą z Rovera 400, zmontowałem i wszystko *****iaszczo śmiga;)