Zobacz pełną wersję : czym malować laminat (lotka spoon)?
mam pytanie, czy warto samemu brać się za malowanie laminatu (lotki spoona)? Lakiernik woła mi za to 200zł, a wiem że za ponad 2 stówy można kupić juz pomalowaną lotkę np od Zonera. Jeśli ktoś malował samemu mógłby napisać mi tutaj jak to zrobić żeby nie wyszła lipa.
żeby lakier się dobrze trzymał musisz położyć podkład do plastiku, który zwiększa przyczepność. Na zwiększenie przyczepności dobry też jest podkład epoxydowy, nałożony w cienkiej warstwie. Co do samego malowanie, to można pobawić się "szprejem" chyba, że masz warunki i umiejętności na malowanie pistoletem.
firstborne
12-09-14, 23:07
200 zł to cena normalna (w końcu chodzi o element). Sam wolałbym nazbierać te die stówki i oddać to komuś, kto mam nadzieję nie spartoli roboty, ewentualnie dał od razu na to Dipa, jeśli chcesz po kosztach :)
Ostatnio malowalem sobie listwy i grilla (ktore juz wczesniej byly malowane,malowalem je,poniewaz byly otarte) , papier 1200(1,50zl), benzyna do odtluszczenia(8zl),i lakier w sprayu,dobrany pod kolor lakieru auta (35zl - 300ml) , klar na koniec (10zl), efekt,bardzo zadowalajacy,lakieru jeszcze zostalo,mysle ze taki zestaw spokojnie wystarczy Ci na pomalowanie lotki, efekt bardzo fajny,przed polozeniem bezbarwnego mozna dodatkowo spolerowac troszke nalozony lakier,zeby pozbyc sie efektu "skorki pomaranczy" ja tego nie robilem ,a i tak wyglda bardzo zadowalajaco jak na takie koszty. Jakos specjalnych umiejetnosci do tego nie potrzeba,tylko troche czasu,zamiast ostro ladowac lakier w element,lepiej psikac pare warstw, efekt ten sam,a bez zaciekow itd.
mam pytanie, czy warto samemu brać się za malowanie laminatu (lotki spoona)? Lakiernik woła mi za to 200zł, a wiem że za ponad 2 stówy można kupić juz pomalowaną lotkę np od Zonera. Jeśli ktoś malował samemu mógłby napisać mi tutaj jak to zrobić żeby nie wyszła lipa.
po 1 : zoner nie ma lakierowanychelementow wiec to jakis mit ktory wzial sie z braku wiedzy o tym co jest u zonera dostepne (element w czarnym polysku to nie lakier tylko czarny zelkot polerowany)
po 2 - chcesz element ktory dobrze bedzie sie lakierowac kup z czystej zywicy bez zelkotu - a dlaczego bo zelkot slabo trzyma powierzchnie lakierowane nawet zmatowany, i w w mocnym sloncu moze bablawac i powstana nierownosci, a czysta zywica jest pozbawiona tego problemu
po 3 - tak jak koledzy wyzej 200zl to normalna cena wiec nie ma co szukac oszczednosi jesli ma to robic lakiernik a nie samouk w piwnicy
W dodatku ja musiałem lotkę pod szlifować żeby jako tako siadła ;/
Witam, kupilem podklad ale nie do plastiku, polozylem podklad na lotce i mi sie takie dziurki porobily w podkladzie w niektorych miejscach... czy to wina podkladu czy zle odtluscilem?
wina lotki, czasami trzeba 2 razy podkladowac.
laminat jest śliski, zwykły podkał nie łapię się tego jak np blachy
AniolStraz
05-08-15, 02:07
do odświeżenia laminatow metoda szprej polecam barwę CLEAR jak będę w domu to zarzuce foto
Wysłane z mojego SM-A300FU