Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kamera Cofania

kuba452
11-09-14, 18:00
Witam czy ktorys z uzytkownikow bawil sie w montaz kamery cofania? albo czujniki cofania? Jakiem acie opinie warto? jak taki jaki sprzet

Jedras
11-09-14, 18:44
trochę to wszystko chaotycznie napisane... MikeFoto z tego co kojarzę ma kamerkę albo miał montować, czujniki Dankan ale on sprzedał Hondę...generalnie czujniki bardzo łatwe w montażu, wpinasz się z zasilaniem pod wtyczkę z żarówki cofania;)

kuba452
11-09-14, 21:01
Sorka ze tak chaotyczne ale wkurza mnie ciagla gimnastyka i neistety przywyczailem sie od niej :( bo mialem wczesniej nissana primerke p12. i wiem ze to fajny bejer :P

Jedras
11-09-14, 21:10
czujniki parkowania to koszt rzędu 60pln także wiesz :) sam u siebie będę montowal jak tylko wrócę do domu

Krawiec
11-09-14, 21:11
ja ostatnio widziałem zestaw kamerka + wyświetlacz w lusterku wstecznym. Na pierwszy rzut oka elegancki zestawik....

kuba452
11-09-14, 21:18
ale wisez czujnik cie moze oszukac na kamerze oblukasz mniej wiecej ile tam amsz do dojazdu

Jedras
11-09-14, 21:29
przecież czujnik się kalibruje przed założeniem :) z drugiej strony kamera może się zabrudzic czy coś xP a tak na poważnie to najlepiej samemu sprawdzić co komu pasuje

p.s kamera tez nie będzie najbardziej wysuniętym elementem nadwozia bo w zderzak jej nie wrzucisz :)

ElDiablo1212
11-09-14, 21:32
ja ostatnio widziałem zestaw kamerka + wyświetlacz w lusterku wstecznym. Na pierwszy rzut oka elegancki zestawik....

Kolega ostatnio kupił właśnie taki niby wypasiony zestaw z bluetooth i pełno bajerów i już kilka razy reklamował.
Czujniki cofania miałem w ej montowane w salonie i lipa była wilgotno działały jak chciały w upał to samo :/
W weekend montuje kamerkę cofania, muszę się zastanowić gdzie to wpasować :D

kuba452
12-09-14, 06:33
Kopsnij linka do panowanego montazu zestawu :P

Bartko
12-09-14, 08:19
Czujniki cofania to bardzo dobra sprawa w osobówce, sam mam i polecam. Nie polecam jednak najtańszych, bo one wariują na mrozie i w upale oświetlone słońcem.
Kamera też jest dobrą pomocą, ale znacznie droższą. Takie fabryczne wyświetlają pomocnicze linie ułatwiające parkowania. Linie te reagują na aktualny skręt kierownicą i widzisz dokładnie gdzie wjedziesz.
Natomiast te dokładane samemu to raczej bajer niż pomoc. Szczególnie po zmroku.

P.S.
kuba452 jeśli nie radzisz sobie z pisaniem po polsku to możemy przejść na angielski.

MikeFoto
12-09-14, 15:47
itam czy ktorys z uzytkownikow bawil sie w montaz kamery cofania? albo czujniki cofania? Jakiem acie opinie warto? jak taki jaki sprzet

Kmera jak kmera, z motnazem nie ma prlemu. Pytanie dzie zamontujes wyswietlacz od niej tak eby ało to ryce i nogy. *

*Pisane w dialekcie zadającego pytanie :)

Tylko te lusterka są strasznie wielkie i nakładanie ich na lusterko oryginalne wygląda po prostu słabo.

kuba452
15-09-14, 12:22
To nie mój dialekt tylko lipna klawiatura w laptopie :-P.
A opcja wymontowania seryjnego lusterka a zamontowanie tego z kamerą?

MikeFoto
15-09-14, 15:17
A opcja wymontowania seryjnego lusterka a zamontowanie tego z kamerą?

Te sprzedawane z wbudowana kamera to lusterko na zasadzie montażu na oryginalne lusterko. Nie da się go inaczej zamontować.

Endrju1
15-09-14, 16:05
Na allegro pojawiają się też czasem lusterka montowane zamiast oryginalnego, ale nie grzeszą jakością. Dodatkowo lusterko oryginalne jest 2 strefowe (można sobie pstryczkiem przełączyć aby nas w nocy nikt nie oślepiał), to z wyświetlaczem tego nie ma.
Coś takiego:
http://allegro.pl/ekran-lcd-lusterko-do-kamery-cofania-vw-audi-skoda-i4589497767.html

Bartko
16-09-14, 09:57
Nie wiem jak inni ale ja podczas cofania patrze raczej po zewnętrznych lusterkach.
No i moim zdaniem brak przyciemniania dyskwalifikuje takie badziewie allegrowe.
Dobrej jakości czujniki parkowania kupisz za 100 zł. No i masz spokój, polecam.

Marecki
16-09-14, 16:02
Zgadza sie. Ja kamere cofania uwazam za gadzet w takich autach jak nasze. Osobiscie korzystam tylko z lusterek, nie odwracam sie cofajac. Kamere zalozylbym do ciezarowki/dostawczaka. No ale kazdy ma swoje preferencje.

MikeFoto
18-09-14, 00:16
Zgadza sie. Ja kamere cofania uwazam za gadzet w takich autach jak nasze. Osobiscie korzystam tylko z lusterek, nie odwracam sie cofajac. Kamere zalozylbym do ciezarowki/dostawczaka. No ale kazdy ma swoje preferencje.

Tez tak myślałem do puki jej nie zamontowalem. Do dojeżdżania np do ściany tyłem bez problemu zaparkuje na 5cm od ściany albo od auta parkując równolegle. A nawet głowy w tył nie odwrócę. Zaparkujesz tak na same lusterka boczne i wsteczne?

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Endrju1
18-09-14, 07:25

Znajomy też tak mówił, dopóki parkując nad jeziorem nie wkomponował pół metrowego słupka w tylny zderzak.

ElDiablo1212
18-09-14, 10:42
Ja nie mogę się przyzwyczaić do kamerki cały czas odwracam się do tyłu :D

Marecki
18-09-14, 12:56
Jezdze swoja Honda juz ponad 6 lat i nigdy takiego problemu nie mialem. Nie wiem, moze to kwestia wyczucia. Mnie jednak kamera potrzebna nie jest. Ale tak jak napisalem-to moje subiektywne odczucie co do posiadania rego typu sprzetu.

snake9999
02-04-18, 19:36
Witam, a czy ktoś z was montowal oryginalną kamerkę cofania do civica IX , mam mozliwosc kupienia bo dobrej cenie orginalna hondowska która byla montowana w tych modelach, tylko nie wiem jak sie za to zabrac bo chce sie wpiac tak jak orginalna w wyswietlacz z radia.

SkylineGTR
02-04-18, 20:43
Witam, a czy ktoś z was montowal oryginalną kamerkę cofania do civica IX , mam mozliwosc kupienia bo dobrej cenie orginalna hondowska która byla montowana w tych modelach, tylko nie wiem jak sie za to zabrac bo chce sie wpiac tak jak orginalna w wyswietlacz z radia.

Nie ten dział, informacji szukaj tutaj: http://civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?106-Civic-2011