Zobacz pełną wersję : Siłowniki zamków w CIVIC VI 3d
Witam, jest to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanie dotyczące zamków w hondzie civic 2000r 3d. Posiadam centralny zamek który działa tylko po zamknięciu kluczykiem drzwi kierowcy. Chciałem dołożyć pilot + domykanie szyb. Problem polega na tym że nigdzie nie mogę się doczytać jaki(master, slave) i (czy w ogóle) siłownik jest zamontowany w drzwiach kierowcy. Jeśli nie posiada czy jest możliwość dostania takiego siłownika zamka do lewych drzwi (kierowcy) oryginalnego hondy . Na allegro nie znalazłem i nigdzie nie mogę się doszukać informacji czy wgl były wersje zamykane oryginalnie z pilota.
Pozdrawiam
piotreek23
10-09-14, 19:20
Kupuj uniwersalny :-) koszt 10zł. W kierowcy powinien być sterujący Master. Pewnie i tak czeka cię podmiana centralki od zamka żeby miał moduł szyby i pilota :-).
Jeśli jest jakikolwiek to mogę się wpiąć do niego . Centralke od zamka na pilot wg. schematu wpina się pod siłowniki od zamków a centralk od domykania szyb można wpiąć po tej dołożonej lub po siłowniku zamka :) kwestia tylko czy w tych lewych drzwiach jest się do czego wpiąć , narazie nie mam możliwości ściągać boczków jak już będę to robił wolał bym zrobić na gotowo. Jeśli miał bym kupić zamek znalazłem tak jak piszesz za ok 10 zł prosty w montażu wiec nie ma problemu ale zawsze lepiej to na oryginale ;)
piotreek23
10-09-14, 19:36
A po co ci oryginały..chcesz płacić w ASO jak za zboże..(o ile jeszcze są dostępne)jedyna wada uniwersalnych to to że są za silne i urywają się czasami te cycki w guziku od zamykania :D
Mastery masz 4 albo 5 żyłowe. Nie pamiętam teraz poszczególnych opisów ale sterowanie jest do modułów i można podpiąć. Powinna być rozpiska razem z modułem szyb albo do wygooglania.
Czyli chcesz powiedzieć że w tych lewych drzwiach nie ma wgl siłownika? :D tak doczytałem w paru tematach jednak to było w związku z wersją 5d . :)
piotreek23
10-09-14, 19:45
W drziach kierowcy masz zapewne Master-a ktory steruje przy zamykaniu/otwieraraniu z klucza drugim siłownikiem który jest w drzwiach pasażera. Ten w pasażera jest pasywny/dwu przewodowy. Dlatego jak zamkniesz pasażera to nie zamyka kierowcy.
Tak myślałem ale potrzebowałem potwierdzenia ;) w takim razie wystarczy centralki zamontować :) w tematach o 5d doczytałem że każdy kto chce robić przeróbke musi dokupic ten jeden siłownik :) Dzięki za pomoc
piotreek23
10-09-14, 19:53
Zdejmij boczki to się jeszcze upewnisz :-) Parę śrub i ciutka siły żeby zaczepy wychaczyć. Nic skomplikowanego.
Wezmę się za to w najbliższym czasie , wtedy opisze jak to wyglądało ;)
Również mógłbyś wziąć się także za opcję "szukaj" bo narobiliście znowu spam na temat centralki i identycznego problemu, który był poruszany multum razy (sam robiłem taką centralkę u siebie w starej VI gen.) eh.. Żeby nie było offtopu to pamiętaj, aby moduł od szyb podłączyć również pod zasilanie po stacyjce nawet jeśli podłączysz pod stałe zasilanie bo jak tego nie zrobisz to moduł ten będzie krócej żył w hani :)