PDA

Zobacz pełną wersję : CIVIC EM2 1.7 NON-VTEC Wymiana uszczelki misy olejowej.

fabiancol
10-09-14, 10:13
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie wymiany uszczelki misy olejowej: zapytałem o uszczelkę w HPARTS i dostałem informację, że w silniku 1.7 uszczelka nie występuje, zamiast niej jest zastosowane uszczelnienie a'la silikon.
Czy ktoś już wymieniał to uszczelnienie w swojej Coupecie?? Jeżeli tak, to jaką masę uszczelniającą polecacie? Czy ma ktoś info jakim momentem dokręcać śruby w misie? Czym najlepiej wyczyścić starą uszczelkę? Benzyną ekstrakcyjną?
Sorry za dużą ilość pytań ale chcę załatwić temat kompleksowo.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

mlawa85
10-09-14, 13:13
Niedawno wklejana była w moim EM2 na nowo miska. W Haparts dobra informacje uzyskales, nie ma uszczelki a jest jedynie silikon. Nie ma sensu stosowac Hondowskiego silikonu ktory jesli dobrze pamietam kosztuje koło 100 zł. U mnie byl zastosowany silikon Victor Reinz. Polecany tez jest Dirko. Ogolnie tansze a równie skuteczne :)

fabiancol
10-09-14, 16:33
Dzięki mlawa85 za odpowiedź. A powiedz mi czy śruby dokręcałeś "na wyczucie"?? Czy miałeś klucz dynamometryczny??
EDIT: też słyszałem że ten Victor Reinz jest ok, chyba go zakupię - widziałem go na allegro.

mlawa85
10-09-14, 17:30
nie odpowiem Ci na to pytanie bo robil mi to znajomy mechanik, musialbym go podpytac.

LemonR
10-09-14, 18:55
Radzę zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny. O przeciągnięcie gwintu w aluminiowym korpusie jest bardzo łatwo.