PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja kierunkowskazów Romet Chart

januwek
09-09-14, 23:43
Witam wszystkich jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem wraku Charta, dziś jest już opłacony, zarejestrowany, pomalowany i nawet jeździ. Jeździł jak go kupowałem i chce go zrobić w oryginał więc muszę mieć kierunki. W oryginalnej instalacji jest aku a teraz go nie mam. Czy ktoś umie narysować mi schemat jak zrobić kierunki żeby chodziły? najlepiej bez aku. Przełącznik mam seryjny od niego, co jeszcze musze kupić? Romet ma instalacje 6v. Czyli przerywacz musi być na 6? co się stanie jak do przerywacza 6v 2x21w podłącze ledy? Jak to po prostu ogarnać? z góry dzięki:)

aha w necie szukalem i wszedzie pisza co innego

Sewko
10-09-14, 14:04
Schematu ci nie narysuję, powineneś jakiś znaleźć od niego. Tam jest prądnica, nie? Jak chcesz LEDowe kierunki do Charta, to musisz kupić elektroniczny przerywacz.

Zbyszek l
10-09-14, 21:44
Mam Charcika od daaaaawn :) Lepszy niż simson :) A schematy masz w internecie - szukaj.

januwek
11-09-14, 00:20
czy lepszy? nie wiem napewno ladniejszy:) znalazłem coś takiego:http://www.youtube.com/watch?v=cITdfkNL3YY co prawda ogar ale zasada działania taka sama. I teraz niech ktoś mi powie czy dobrze rozumiem: cewke mam 6v a według filmiku i komentarzy jest przerywacz 6v i że w kierunkach są żarówki 12v 10w? to będzie działać czy autor filmu coś pomylil? do czego służy mostek prostowniczy i czy musze go mieć?

Zbyszek l
11-09-14, 20:55
Z tego co pamiętam to żarówki w kierunkach na 6V były w charcie o mocy 21W. Przynajmniej tak było na gruncie. Sprawdze jeszcze w książce i napisze. No i znalazłem :)
Żarówki BA-15s/19; 6V-21W
Przerywacz kerunkowskazów ME-2 6V-2x21W+3W

Cyli zwykły przerywacz na 6v.