Zobacz pełną wersję : CarAudio w ej9
Cześć wszystkim,
Ostatnio zamontowałem do mojej hani 4 nowe głośniki, wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że przerywa. Po przekręceniu klucza radio normalnie się włącza i zaczyna wszystko działać, gra itp. ale na głośnikach nic nie słychać, głośniki są dobrze podłączone X-razy sprawdzane, ponieważ na początku wszystko działało git, a następnego dnia już przestawało działać, to znaczy czasem nie działało wcale, a czasem przerywało. Myślałem, że może któryś z kabli jest nie podłączony, bo radio mam Pioneera i przy tym radiu napchane jest dużo kabli. No to myślę może radio coś nie daje rady, to pożyczyłem od kumpla drugie radio, i na początku wszystko git grało, ale po chwili zaczęły się takie same problemy co z moim radiem.
No i nie wiem co dalej działać.
Moze w tym kokonie co masz przy radiu jakies zwarcia sie robia, a ciagnales nowe kable do glosnikow czy wszystko na starych?
Może radio się przegrzewa? Ile watów mają te głośniki i jak głośno słuchasz?
Kokon z kabli za radiem trzeba uporządkować tak czy inaczej, to jest pół godziny roboty max.
Kable dawałem nowe, bo przyszły razem z głośnikami.
głośniki mam po 120watt na głowę, radio to to nie będzie, bo próbowałem na radiu kolegi mocniejszym, bo moje ma 4x 35watt seryjne, a kumpla 4x50watt i to samo się dzieje, ten kokon za radiem jest sprawny bo jak próbowałem to naprawić, to rozłączałem i podłączałem każdy kabelek od nowa, więc tam jest wszystko git, a jeszcze zapomniałem dodać że radio zaczyna działać czasem na dołach jak jadę, po prostu jak rusza się samochód.
Żadne radio (może poza legendarnym JVC KD-SHX851 z dodatkowym zasilaniem) nie odda więcej niż 4x17W (watów a nie wattów!), wynika to z prostego przeliczenia napięć i oporów, pierwszy link z google:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic801337.html#4110584
A to co producenci piszą na tych radyjkach o mocy to można sobie pod fotel wsadzić, nawet jak będzie napisane 4x1000W to i tak nie wypluje więcej jak te 4x17.
Do napędzenia głośników 4x120W (jeśli rzeczywiście tyle mają) to potrzebujesz kolego zewnętrznego wzmacniacza, samym radiem to możesz sobie parę seryjnych bzyczków napędzić.
Mogło być też tak że od przegrzania stopnia końcowego poszły luty, ewentualnie gdzieś coś nie styka, ale zasadniczo nic to nie zmienia w podstawowej kwestii - bez wzmacniacza nie ruszysz.
Co więcej zniszczysz głośniki, bo przy takiej mocy radia jak się membrany rozbujają to ich nie będzie miało co zatrzymać i zaczną się obijać o kosz i już do końca swoich dni będą tylko trzeszczeć.
To z tym jak samochód jedzie to radio zaczyna działać ale przerywa to czysty przypadek? bo czasem się zdarzy i tak że normalnie działa, aż do ruszenia samochodem, jak stoi w miejscu to może grać cały czas
to rozłączałem i podłączałem każdy kabelek od nowa, więc tam jest wszystko git,
Co to za diagnoza ? :D Jak np. pompa paliwa by ci szwankowała to sprawdzałbyś ją odłączając i podłączając wtyczkę? :) Skoro na dołach ci przerywa to na pewno coś jest z kablami. Pociągnij nowe kable chociaż do jednego głośnika i sprawdź czy będzie to samo. Radio nie wyłącza się ? działa normalnie tylko dźwięk przerywa? Moja siostra miała podobnie po czym okazało się, że kable były strasznie zaśniedziałe i tylko wymiana na nowe pomogła. Możesz też połączyć na krótko jakiś głośnik do kabli idących od radia i sprawdzić czy też będzie przerywać.
To z tym jak samochód jedzie to radio zaczyna działać ale przerywa to czysty przypadek? bo czasem się zdarzy i tak że normalnie działa, aż do ruszenia samochodem, jak stoi w miejscu to może grać cały czas
dobra, a kieszen przykreciles czy tak tylko wsunales w slot na radio i niech se bedzie, bo jesli nie przykreciles, to bedzie swirowac podczas jazdy (szczegolnie po wiekszych nierownosciach) bo tam pewnie zadnego filtra atywstrzasowego nie ma, jak to w budzetowych pionkach
Do napędzenia głośników 4x120W (jeśli rzeczywiście tyle mają) to potrzebujesz kolego zewnętrznego wzmacniacza, samym radiem to możesz sobie parę seryjnych bzyczków napędzić.
klocil bym sie, duza moc jest potrzebna tylko do odtworzenia niskich tonow, a te i bez wzmacniacza radio (zalezy jakie) ogarnia calkiem calkiem, wiesz, w poprzednim aucie mialem w podszybiu male 10cm GZ i w tylne boczki wsadzilem jajka tez GZ, wszystko podpiete pod JVC kd r431, no i to, po malym strojeniu na radiu, bez wzmachola gralo dobrze, 10 pelnily role takich wiekszych tweetow a jajka dawaly calkiem przyjemny basik, potem doszedl jeszcze zoltek GZ w bagaznik, aale to sie juz nie bede rozpisywal... :)
kieszeń nie jest przykręcona, ale nawet jak wyjmowalem radio i było podłączone to tak samo sie działo, nawet na drugim radiu tak było,
do głośników mam nowe kable pociągnięte, te co mi przyszły razem z głośnikami, jeszcze spróbuję na krótko podłączyć głośnik do radia i zobaczymy co będzie, a radio działa normalnie wszystko wyświetla się i ta animacja ze muzyka gra.
klocil bym sie, duza moc jest potrzebna tylko do odtworzenia niskich tonow, a te i bez wzmacniacza radio (zalezy jakie) ogarnia calkiem calkiem
Możesz się kłócić, ale fakty są jakie są :) Widać nie słyszałeś porządnie nagłośnionego samochodu - róznica jest ogromna w każdym aspekcie: klarowność, dynamika itd.
Tak jak pisałem - jakieś fabryczne wooferki 30W jakoś zagrają, ale próba pędzenia głosników 4x120W z radia 4x17W jest daremna ;)
slyszalem kilka ciekawych instalacji, i nadal pozostaje przy swoim, roznica jest, nie ma watpliwosci, ale bez przesady, radio jest w stanie napedzic glosniki :>
Już wszystko wiadomo, kabel od jednego głośnika się ruszał lekko i czasem dotykał obramowania metalowego drzwi, i robiło się zwarcie i przestawały grać głośniki.
A tutaj macie jak gra moje skończone audio BEZ wzmacniacza https://www.youtube.com/watch?v=pJJ7lOOoLcw&feature=youtu.be
Dzięki wszystkim za pomoc :P
Po filmikach to ciężko oceniać dźwięk, tu masz autko ze wzmacniaczem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=xKUeM-pLLW4
https://www.youtube.com/watch?v=dxBqm1aBTv0
no i git, niech sprzeciwo sie sprawuje