Zobacz pełną wersję : Dłuższa piątka
Czy moze ktos zgłebiał temat zamontowania dłuzszej piątki w skrzyni przy D17A9?? Czy w ogole jest taka mozliwosc?? przejrzałem techniczny i jakos nie zauwazylem tematu poswieconego tego typu zagadnieniu. Moze ktos ma jakies nfo z zagranicznych for?? Dzieki z góry :)
wywialwawa
09-09-14, 22:05
Nie ma :P
skoro jest taki temat to z ciekawości spytam jak krótka jest ta piątka? powiedzmy przy 120km/h ile jest na obrotomierzu?
za duzo jest jak dla mnie :P przy 120 masz 3500-3600 rpm
a to podobne przełożenia ma jak skrzynia d16y8 czyli w miarę krótka
na EP-klubie drążyli ten temat, skrzynie są takie same. Podchodzą inne przełożenie ze Stream'a na pewno.
pozwolę sobie zacytować:
"Co do skrzyni ze Streama...
Przełożenia w civic 1.6
Gear ratios (overall):
I 3.142 (13.86)
II 1.869 (8.24)
III 1.241 (5.47)
IV 0.969 (4.27)
V 0.805 (3.55)
Final drive ratio std: 4.411
Przełożenia Stream 1.7:
I 3.5 (17.25)
II 1.76 (8.68)
III 1.19 (5.87)
IV 0.94 (4.63)
V 0.78 (3.85)
Final drive ratio std: 4.93
Krótsze w streamie zdecydowanie jest przełożenie główne. Pozostałe biegi właśnie przeciwnie oprócz jedynki. Tylko, że po zmianie przełożenia głównego, 5tka w civicu będzie też krótka a samochodu potrzebuję na trasy... Zawsze pod górkę"
Jak dla mnie, brakuje nam ewidentnie 6 biegu...
EDIT: po przeliczeniu przełożeń, różnice są rzędu 3% dla piątki ze Stream'a - mało opłacalna sprawa...
dzieki za info :) czyli temat moge odlozyc na bardzo wysoką pólke :) masz racje, 6tka zdecydowanie przydałaby sie.
dziś jeszcze byłem w warsztacie specjalizujązym się głównie w Hondach, skąd wyjechało parę ciekawych projektów i gadałem z chłopakami o tym, niby żadna hybryda z dłuższą piątką tu nie podejdzie
w streamie na 5 biegu mam przy predkosci 100km/h powyzej 3 tys obrotow
z tym ze tlumiki oem wiec nie jest glosno
w Civicu przy 100km/h jest równo 3tys, w Stream'ie 3,5tys. Tylko Stream ma krótsze przełożenie główne...
na tych samych obrotach n których Civic z seryjną piątką pojedzie 100km/h, Civic z piątką ze Stream'a pojedzie 103,25km/h
zupełnie gra nie warta swieczki jak juz sami stwierdziliscie :)
oj przygarnąłbym takie przelozenie glowne ze streama :D takze jak ktos ze streama chce dluzsze przelozenie glowne to zglaszac sie :D