Zobacz pełną wersję : Malowanie pokrywy zaworów
Mam pytanie odnośnie malowania pokrywy zaworów. Co mam zrobić jeśli pokrywa zaworów jest ściągnięta? Minie trochę czasu zanim pomalowana pokrywa wyschnie, a nie chcę, żeby jakiś syf się tam dostał i czy po ściągnięciu pokrywy muszę robić coś z uszczelką? Czy zdejmuję pokrywę i normalnie zakładam z powrotem?
najlepiej kupić pokrywę na podmiankę na czas malowania, kosztuje zapewne niewiele, a będziesz mógł normalnie użytkować auto, a gdy założysz tą pomalowaną, to drugą możesz pomalować i jeszcze na całej operacji zarobić ;) a uszczelka to zapewne zależy od jej stanu, ale lepiej wymienić jak nie była od nowości niż potem bać się o szczelność ;)
No chyba właśnie tak zrobię bo nie widzę innego rozwiązania :D no nic jak to kiedyś zrobię to wrzucę foto bo mam zamiar pomalować na niebieski kolor :)
widziałem kiedyś jak ktoś malował pokrywe na aucie :P dokładnie wszystko papierem osłonił i jechał...ale wydaje mi się że jak ma to być naprawdę profi zrobione to trzeba poświęcic czas i dokładnie oszlifować pokrywę, umyć, odtłuścić, pomalowac i dać jej czas na wyschnięcie i utwardzenie się farby. Jak pomalujesz kolego to wrzuc fotkę jak to wygląda w em2
I koniecznie na hamownie, ciekawe ile koni przybędzie. :-)
A tak na serio jaki syf ma się niby dostać? Przykrywasz jakąś folią i to wszystko przecież auta nie będziesz eksploatował w tym czasie.
Z uszczelką pokrywy powinno się postępować tak jak z innymi uszczelkami tzn daje się nową. Możesz spróbować ocenić stan starej jak twarda to do śmieci jak miękka guma to powinna trzymać. Pamiętaj, że w narożniki daje się silikon nawet przy nowej uszczelce.
Wiem wiem LemonR przerabiałem już uszczelkę w VI gen i tylko OEM :P Zamienniki po jakimś czasie puszczają, a jak komuś jeszcze nie puszcza to tylko kwesta czasu :D Moja hania jest ciemniejsza niż w avatarze i mam zamiar na podobny kolor pomalować pokrywę i ogólnie pod maską zrobić kilka rzeczy na taki właśnie kolor. Do tego skarpety na zbiorniczki i zastanawiam się na jaki kolor pomalować osłonę kolektora bo skoro pokrywa będzie granatowa to osłona nie bardzo chyba będzie pasować :) Przykrywanie folią nie bardzo mi pasuje ponieważ jeżdżę do pracy i hania jest mi często potrzebna więc kupię drugą pokrywę i zrobię własną dokładnie :)
http://iv.pl/images/54952988346293007881.jpg
ciekawy kolor masz tej Hondy:) maska malowana była czy tylko tak się światło odbija?
Światło :) Nic w niej nie było malowane przynajmniej za mojej kadencji ale każdy lakiernik mówił, że nie była nigdzie malowana :)
Nigdzie poza fabryką ;) a w kwestii silikonu w naroznikach to sprecyzowałbym, że chodzi o narożniki przy wałku/-ach rozrządu a nie dekla - bo niektórzy tak własnie to rozumieli a potem się dziwili, że nowa uszczelka ciekła.
Wiem wiem gdzie dokładnie trzeba to robić :D
Skarpety są w celu zweryfikowania wycieków na zbiorniczkach czy jakieś inne zastosowanie mają ,proszę nie zjeżdżać mnie odrazu że takie pytanie zadaję, omnibusem nie jestem ?
póki temat świeży do dopytam - ten silikon to jakiś specjalny ma być? do wysokich temperatur?
Tak. W każdym sklepie motoryzacyjnym taki mają :P