Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dudnienie w lewym tylnym kole

jimmy84
08-09-14, 20:15
Witam

Jeżdżę Civiciem 4D Sedan - rocznik 2009.
Od pewnego czasu występuje dziwne dudnienie w lewym tylnym kole.
Byłem z tym przypadkiem w ASO, sprawdzili łożysko, czy osłona tarczy nie obciera i stwierdzili, że wszystko jest OK.
Uznali, że jest to wina opon i przełożyli opony.
Jednakże efekt pozostał ten sam.
Poniżej przesyłam link, gdzie zamieściłem nagrany dźwięk w trakcie jazdy przy prędkości około 50 km/h.
LINK: http://www.sendspace.com/filegroup/fnEBNIHWxuVV%2BgpXyBROK%2FMmZWLaw9VF
Jak się wsłucha to można zauważyć taki dziwny dudniący dźwięk.
Dodam, że ten dźwięk występuje praktycznie ciągle i zmienia się w zależności od prędkości.
Raz jest mniej intensywniejszy, a raz bardziej intensywniejszy.
Proszę o poradę co to może być.

Pozdrawiam

artax
08-09-14, 21:40
Może masz wyząbkowane opony?Dzwięk przypomina "galopowanie".Kazdy dobry wulkanizator bedzie wiedział o co chodzi.Musi przejechać dłonią po oponie i wyczuć czy nie ma zębow.
pzdr

zyga502
09-09-14, 16:24
miałem podobnie ,nawet dźwięk był podobny,przymierzałem się już nawet do łożyska,ale założyłem zimówki i się naprawiło,potem zamieniłem letnie koła tył na przód i jest lepiej ,bo pasażerowie z tyłu mniej straszne dudnienie ,a z przodu jest dużo znośniej

jimmy84
15-09-14, 22:52
Dzięki za porady. Przełożyłem opony, ale niestety to nie pomogło. W dalszym ciągu występuje ten dźwięk i wygląda to tak jakby coś o coś obcierało przy obracaniu się koła. Nie wiem czy tarcze mogą być powodem, np. przez to że są przekrzywione nawet delikatnie. Ten dźwięk pojawia się stopniowo nawet już od 10 km/h, tylko, że przy prędkości 50 km/h jest intensywniejszy. Przy stałej prędkości 50 km/h ten dźwięk staje się jednostajny i jak się przyspieszy do 70 km/h to wówczas zmniejsza się.

kobert
16-09-14, 02:12
Jesli byla by krzywa tarcza to walenie bylo by przy hamowaniu,wiec wedlug mnie mozesz to wykluczyc. Rzadko korzystam z kompa a jak odsluc**** dzwiek w telefonie to slysze jednostajny szum. Mowisz o tarczy wiec chodzi chyba o metaliczny dzwiek. Za tarczami sa oslony z blachy ktore (pamietam jak czytalem w civie lubia rdzewiec) rant tarczy ma juz pewnie jakis swoj prog ktory tez koroduje i najczesciej nie jest on rowny,byc moze to zrodlo halasu. Duden moze rezonowac po samochodzie i po zamianie gum prawa na lewa (zakladam ze tak zrobiles) dzwiek wystepuje identyczny,a masz pewnosc ze jest ciagle z lewej to kola rowniez nalezalo by wykluczyc,jesli masz pewnosc ze to ciagle lewy tyl bo jak juz nie raz doswiadczylem dzwiek moze sie przenosic

Jacek65
16-09-14, 19:15
Witam

Jeżdżę Civiciem 4D Sedan - rocznik 2009.
Od pewnego czasu występuje dziwne dudnienie w lewym tylnym kole.
Byłem z tym przypadkiem w ASO, sprawdzili łożysko, czy osłona tarczy nie obciera i stwierdzili, że wszystko jest OK.
Uznali, że jest to wina opon i przełożyli opony.
Jednakże efekt pozostał ten sam.
Poniżej przesyłam link, gdzie zamieściłem nagrany dźwięk w trakcie jazdy przy prędkości około 50 km/h.
LINK: http://www.sendspace.com/filegroup/fnEBNIHWxuVV%2BgpXyBROK%2FMmZWLaw9VF
Jak się wsłucha to można zauważyć taki dziwny dudniący dźwięk.
Dodam, że ten dźwięk występuje praktycznie ciągle i zmienia się w zależności od prędkości.
Raz jest mniej intensywniejszy, a raz bardziej intensywniejszy.
Proszę o poradę co to może być.

Pozdrawiam
Ja mimo wsłuchiwania się żadnego dudnienia nie słyszę.Po prostu według mnie słychać szum toczących się kół.Może zdejmij koło i obejrzyj.Pokręc nim na podnośniku i sprawdż czy nie słychać jakiegoś obcierania.Po drugie jak doszedłeś że to akurat w tym kole?Może to jest w innym?

jimmy84
16-10-14, 08:20
Nagrałem kolejny raz ten dźwięk.
LINK: https://www.sendspace.com/file/gj1eub
Na nagraniu oprócz szumu opon w tle słychać ten dziwny dźwięk przy obracaniu się koła.
Podczas jazdy jest głośniejszy niż to słychać na tym nagraniu.

irecki26
16-10-14, 08:34
Nagrałem kolejny raz ten dźwięk.
LINK: https://www.sendspace.com/file/gj1eub
Na nagraniu oprócz szumu opon w tle słychać ten dziwny dźwięk przy obracaniu się koła.
Podczas jazdy jest głośniejszy niż to słychać na tym nagraniu.

Ja tam żadnego dudnienia nie słyszę.... Wydaje mi się ,ze w Twoim przypadku problem rozwiąże przesiadka z auta klasy kompakt na min. mercedesa klasy S :)
MI jak sie wydaje,ze moja honda jedzie słabo, głośno itd to wsiadam do żony 11yarisa. Pojeżdzę nim dzień i po ponownym powrocie do hondy czuję się jak w limuzynie :)

kobert
16-10-14, 15:11
nie no teraz cos tam slychac,ale ciezko okreslic co to. Wez mechanika przewiez i dojdzie

Jacek65
16-10-14, 16:17
Dzwięk wygląda na efekt normalnego toczenia po nawierzchni.Nie wiem może tak to słyszę w kompie.

kobert
16-10-14, 16:31
w telefonie jak odsluch uje to jest cos,jak by cos ciagnal za samochodem,jak by cos sie przyczepilo. Ale jak podlaczylem telefon przez hdmi do tv to juz tego nie slychac,tylko normalna jazde mimo ze glos wzialem na full :)