Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mały remont przy 150tys - Civic po lifcie

szczeniakos
08-09-14, 14:13
Witam wszystkich,

Od kilku dni przymierzam się do małego "odnowienia" swojego Civica po lifcie (1.4 benzin ) i mam kilka pytań - wątpliwości . Napiszcie co robiliście przy takim przebiegu, co może wyskoczyć w najbliższym czasie lub co należy zrobić. Na pewno u mnie jest kilka rzeczy :

- zawieszenie - ostatnio wymieniłem tuleje na prawym wahachu, i na tej samej stronie muszę wymienić końcówkę drążka - od razu chce zrobić drugą stronę, czy przy tej wymianie coś jeszcze jest dobrze zrobić - przy zawieszeniu ??
- kierownica - mam piankową 4 ramienną i ostanio coś źle wygląda, starta jest z lewej strony ( najczęściej tam ją trzymamy ;) czy znacie jakieś sposoby renowacji ? nie chce za bardzo obszywać , gdzieś coś znalazłem jakieś tematy renowacji kierownic na necie ale macie jakieś doświadczenie z czyszczeniem, malowaniem itp w naszych Civicach ?
- przedni zderzak i grill pod atrapą - w moim zderzaku jest taka siatka która się za bardzo nie trzyma - czy pasuje w to miejsce dokładka np ze sporta tak żeby dostawić sobie dodatkowe światła - np ledy do jazdy dziennej ?
- tylna klapa - mam czasami problemy z dobrym domknięciem się muszę kilka razy ją opuścić
- prawie wszystkie drzwi mi lecą jak je otworzę - jakoś to można wyregulować ?

Ostatnio zauważłem dziwne tarcie ( metaliczny, głluchy odgłos ) z prawej strony - przód , przy skręcie w lewko - najczęściej na rondzie to jest słyszalne i ciepłe suche dni. Na pewno mam pewne opory toczenia na prawy kole i na pewno chcę wyczyścić cały układ hamulocowy, czy nie jest też to oznaka zmeczonego łożyska ? Jak u was w praktyce wygląda wymiana łożysk po ilu KM ??

Napiszcie Panowie i Panie na co jeszcze zwrócić uwagę przy tym przebiegu - chciałbym zrobić coś raz konkretnie i mieć spokój na jakiś czas...

bunkerites
08-09-14, 16:05
chciałbym zrobić coś raz konkretnie i mieć spokój na jakiś czas...

wiec wymien wszystkie elementy zawieszenia z przodu jak i z tylu :P,wymien rozrzad i zrob przy okazji kapitalke silnika:D...zartuje :)

Jak ci nic nie puka z drugiej strony zawiasu to nie ruszaj.Bez sensu wchodzic w koszta.
Do do kierownicy.Koles malowal cala kierownice jakims specyfikiem do skor z allegro
Zderzak nie wiem oco ci chodzi?
Klapa-sprobuj wyregulowac klape na gumowych odbojach.Moze sa zbyt wysuniete.Albo auto bylo walone w dupe i naciagane:)
Z tego co wiem drzwi chyba nie wyregulujesz sam pod domem.Trzeba do kumatego blacharza
Dziwne tarcie- Podnies przod auta i rozbujaj recznie kola.Jesli bedzie cisza do lozyska sa ok.Byc moze stabilizatory sa do wymiany i piszcza ci w zakretach ( mialem tak)