PDA

Zobacz pełną wersję : łożysko sprężarki

grypsownik
08-09-14, 13:58
Witam
Potrzebuje jaki jest numer łożyska w sprężarce w civic 2.2 http://oi42.tinypic.com/f53otd.jpg
Są dwa łożyska jak się nie mylę. Bo jak obracam kolo pasowe sprężarki to słychać łożysko tarcie.

Jak się ściąga koło pasowe. Jakieś skomplikowale?

Termit007
09-09-14, 09:18
Hej,
Znalazłem tylko takie info, nt. koła pasowego do sprężarki klimatyzacji i tarczy sprzęgła do sprężarki SANDEN TRSE07, TRSE09

WYMIARY:
średnica zewnętrzna - Ø106 mm
średnica koła pasowego - Ø100 mm
wysokość - 37,5 mm
ilość rowków - 7PK
rozmiar łożyska - 35x50x20

ZASTOSOWANIE:
HONDA CIVIC VIII

Numery katalogowe:
NUMER PRODUCENTA: AC.101.063, AC.102.171
KOD PRODUKTU: C-N-KO-013 + C-N-ZK-050

Przy okazji podłączę się pod temat - mi zużyło się sprzęgło w kompresorze - za duża przerwa i elektromagnes nie może go przyciągnąć. Moje pytanie brzmi, jak się do tego sensownie dobrać - wymiana na nowe, czy przetoczenie?

TRAFO
09-09-14, 12:49
Przerwę reguluje się na podkładkach a jak już to nie pomoże, ty wg. mnie wymiana ale na nowe. Tarcza w miejscu gdzie dociska jest taka szorstka i nie wiem czy uda się taki sam efekt zrobić chałupniczo - ale spróbować można, od biedy wymienisz na nową :)
Miejsce docisku widać jako zewnętrzny, brązowawo błyszczący pierścień niżej:

http://trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/naprawy/sprezarka_klimatyzacji/m_tarcza2.jpg

buri
09-09-14, 13:41
Jak się ściąga koło pasowe. Jakieś skomplikowale?

sciagniecie kola pasowego w 2,2 wymaga troche zachodu niestety..
musisz kolejno zdemontowac:
1. oslone pod silnikiem
2. zderzak
3. zbiornik plynu do spryskiwaczy
4. odkrecic sprzeglo klimatyzacji
5. zdjac pasek osprzetu (konieczny bedzie klucz 14 odsadzony zeby zluzowac napinacz)
6. zdjac kolo pasowe

grypsownik
09-09-14, 18:11
Od dluzszego czasu mam taki swist tarcie jak pracuje silnik jak przyspieszam i postanowilem to sprawdzic. Zdjalem pasek o uruchomilem silnik i swist zniknal wiec jestem pewny ze cos na rolkach pewnie. Pasek kupilem nowy contitech i sprawdzilem rolki i rolka od sprezarki po zakreceniu szumi nie jest cicha jak inne. Sciagnalem ta rolke i lozysko 35x48x20 i jak krece w palach rolka czuc opory jak chodzi lozysko ciezko z takim wibrowaniem. Uniu sprawdzil u siebie jak zakreci kolem sprezarki i mowil ze nie ma zadnych odglosow cicho sie kreci. Cewka u mnie jest cala nie ma wytarc. We wtorek wymienie lozysko i zobacze czy znikna swisty.