PDA

Zobacz pełną wersję : alarm-domykanie szyb

grzegorzsi
07-09-14, 14:10
Witam ;)
Chciał bym wyposazyc moja honde civic V Hb w centralny zamek jak i zarowno alarm ;)
I tu mam pytanie chciał bym kupic moduł alarmowy pod który pozniej bede mógł podpiac moduł domykania szyb i szyberadchu :P oczywiscie wiem ze bede musiał kupic 2 modul do domykania szyb.
ktos sie bawił juz w takie cos i ma jakie rady ? :D

Genax
07-09-14, 17:16
Ja dzisiaj właśnie domontowałem sobie domykanie szyb do nowej centralki i jest super :D Nie wiem jak jest dokładnie z alarmem ale kup alarm, który podłączy się pod centralkę, a centralka musi mieć wyjście na domykanie szyb chociaż nie koniecznie bo można podczepić sygnał pod siłownik drzwi i do modułu. U mnie w module domykania jest świetlik (20s), który można podłączyć pod co się chce np. szyberdach. Pamiętaj aby moduł od domykania szyb podłączyć pod +12V i po stacyjce bo wiele osób nie podłącza pod stacyjkę i moduł szybciej pada ponieważ jak to ktoś wytłumaczył cytuję:

"zdarzają się takie problemy gdy osoba zakładająca taki moduł nie podłączy kabla +12V po stacyjce (a 95% osób które pisały do niego o problemach z modułem nie podłączały tego kabla bo twierdziły że się znają i że nie trzeba bo i bez niego moduł działa prawidłowo ) czyli na taki kabel idzie 12v po przekręceniu kluczyka co za tym idzie gdy moduł dostanie to napięcie na ten kabel wyłącza się i moim zdaniem o to właśnie chodzi że gdy przekręcimy kluczyk moduł się wyłącza jakiś przekaźnik zwiera ucięty przez nas kabel i jest tak jak by w ogóle tego modułu nie było czyli nie zakłóca pracy naszej instalacji sterowania szybami (przycisk auto ) a niestety jak nie podłączymy tego kabla to nawet po przekręceniu stacyjki i odpaleniu auta moduł cały czas pozostaje włączony co za tym idzie zakłóca prace tego nieszczęsnego guzika AUTO"

Jakieś rady? zaopatrz się w bezpieczniki bo popalisz pewnie ze 2 jak ja :D metoda prób i błędów ale teraz jakbym miał komuś to robić to 2h max. Kup pierw alarm,centralkę i moduł domykania szyb i daj znać to zobaczymy schematy :)