PDA

Zobacz pełną wersję : falujące obroty - niezbyt normalne zachowanie...

rojass
24-06-08, 11:35
Hej,
Od jakiegoś czasu borykam się z problem falujących obrotów.Sprawa wygląda tak : odpalam rano auto,obroty wskakują na około 1800 rpm,silnik sie nagrzewa,obroty powoli spadają do poziomu około 800rpm, ale...wystarczy,że lekko przegazuję auto - obroty zaczynają falować w zakresie 300-1700 - czasem mniej, czasem więcej.Chwilami falują wolniej (dłużej utrzymują się na wyższym poziomie), a czasem falują bardzo chaotycznie i szybko.
Wykonałem standardowe czynności,wyczyściłem silnik krokowy, wyczyściłem przepustnice,reset kompa,nauka wolnych obrotów itd...Co jeszcze mogę sprawdzić ?
Dodam,że auto bardzo szybko się nagrzewa,optymalną temperaturę, według wskaźnika,uzyskuje po przejechaniu 600metrów i spala w mieście około 16 litrów, w trasie normalnie, okolo 8.
Czujnik temperatury, ten w głowicy wymieniłem,nie zmieniło sie nic,poza tym,ze teraz wskaźnik na zegarach pokazuje mi temperaturę na przedostatniej kresce.Wentylator się włącza,ogrzewanie jest.Pozostaje jeszcze wymienić czujnik temperatury, który znajduje się gdzies za kolektorem ssącym .Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to ten czujnik ?http://www.honda.gda.pl/smf/Themes/H3M/images/icons/modify_inline.gif
Zapobiegawczo wymienie tez termostat,może to on,choć nie wydaje mi się.
Ma ktoś jakies pomysły ?

http://images34.fotosik.pl/297/bb8a23b625d0e96a.jpg (www.fotosik.pl)

Lcfr
24-06-08, 22:55
Dodam,że auto bardzo szybko się nagrzewa,optymalną temperaturę, według wskaźnika,uzyskuje po przejechaniu 600metrów i spala w mieście około 16 litrów, w trasie normalnie, okolo 8.

a Ty wszystko masz dobrze poustawiane z tymi kółkami rozrządu?
zapłon ustawiony itd tak jak trzeba?
16l w mieście???? :confused:

rojass
25-06-08, 09:49
No wydaje mi się,że dobrze :)

Skoti
25-06-08, 09:53
Wydaje? Masz bardzo dziwne objawy i nie wydaje mi się zeby to był czujnik.
Sprawdzałes świece i kable ?

badyl
25-06-08, 11:04
wyglada mi to na jakis czujnik temperatury,lub załączania wentylatora.

Furious
25-06-08, 12:20
Dziwnie szybko sie nagrzewa... ja bym sprawdził zaplon czy napewno jest ok, czy rozrzad jest OK, jak sa kolka ustawione? Paliwo jest w porzadku, byl strojony? Nie jest za ubogo?
IMO to nie kwestia czujnikow... ale mozna to sprawdzic podpinajac Crome PRO.. w czasie rzeczywistym mozna obserwowac i nagrac wskazania wczesniej wymienonych czujnikow.