Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Migające kontrolki w CIVIC VII 5D 2004 1.4 EU7

jendrasso
03-09-14, 23:31
Witam wszystkich, w ostatnich dniach moja Hondzia trochę mnie zaniepokoiła, w niedziele jadę sobie spokojnie (padał deszcz), aż tu nagle, kiedy na trójce puściłem gaz zobaczyłem mrugającą choinkę na moim liczniku, zaczęły mrugać światełka od akumulatora, EPS, ręcznego i awaryjek, mruganie było szybkie i nierównomierne, było już ciemno i zauważyłem że światła również przygasały w tym momencie, po chwili wszystko wróciło do normy i dojechałem do domu. W garażu postanowiłem przeczyścić klemy, bolce aku, styki bezpieczników i przekaźników, zajrzałem również do świec, wszystkie były idealnie suche i bez nagaru. W poniedziałek jadę do roboty rano, również padał deszcz no i znów zaczęła się jazda, to samo co dzień wcześniej z tym że również przestała działać wspoma, tym razem puszczałem gaz an czwórce, po chwili przestało ale po kilku kilometrach sytuacja się powtórzyła. Wczoraj zdarzyło mi się jeszcze tak kilka razy na różnych biegach. Dziś jest sucho i nie stało mi się tak ani razu. Szukałem trochę na forum i wyczytałem że może to być alternator bądź regulator napięcia, jednak nikt dokładnie takich objawów nie opisywał tylko podobne. Spotkał się ktoś może z takim zachowaniem i udało mu się może rozwiązać problem bez 30 wizyt u różnych super mechaników którzy wymyślają niestworzone rzeczy, nie rozwiązując przy tym problemu i kasując wuhte kasy za niepotrzebne naprawy?

genior
04-09-14, 08:10
alternator bądź regulator napięcia

dokładnie to i takie objawy jak najbardziej mogą wystąpić
nie ma co szukać innych przyczyn tylko od razu na test alternatora i robić :)

jendrasso
04-09-14, 16:14
Dzięki za odpowiedź, a wiesz może czy wystarczy wyczyścić/wymienić szczotki w alternatorze czy walnięte może być np łożysko? W weekend mam zamiar wyciągnąć alternator i nie wiem na co się przygotować. Z reguły w silniczkach jak ścierają się szczotki to w kumutatorze zabrudzają się opiłkami przerwy między magnesami i dlatego robi się zwara, w alternatorze może być podobnie?

genior
04-09-14, 21:48
regulator napięcia bedziesz musiał wymienic
zależy jaki model alternatora, szczotki sa razem w komplecie

lajsta
05-09-14, 11:43
Ja bym się w żadne wymiany nie bawił - regulator też nie jest tani. Ostatnio kupiłem używany alternator, który wyglądał o niebo lepiej od mojego - i to japoński, nie czeski - za 120 zł. Jeśli chodzi o Twoja usterkę to zastanowiłbym się czy przypadkiem woda nie dostaje Ci się gdzieś w okolice deski rozdzielczej. Widziałem już na tym forum Cify z dość poważnie przerdzewiałymi podszybiami i może tamtędy woda może przenikać i bujać się po kablach/stykach. Zastanawiające jest to, że w momencie jak odpuszczasz gaz to wtedy się to dzieje - czyli działa przeciążenie. Sporawa również może być banalna - gdzieś coś nie styka dokładnie i stąd wariacje - sprawdź połączenia, kostki itp. Wg mnie jednak kluczowa jest tutaj woda - sprawdź czy nie masz w nieodpowiednich miejscach mokro zanim nie zaczniesz kupować części.

jendrasso
05-09-14, 12:36
jest to możliwe, dwa lata temu miałem wymienianą przednią szybę, nic zardzewiałego wtedy nie było ale jest prawdopodobieństwo że chłopaki niedokładnie wkleili i coś może lecieć. Sprawdzę to również. Dziś od rana posłuchałem trochę jak pracuje alternator i słychać dosyć mocno łożysko. Jak pod deską będzie sucho to w poniedziałek zawiozę alternator do sprawdzenia, mamy w poznaniu fajny Bendiks serwis na szamarzewskiego, chłopaki solidnie naprawiają alternatory a jak będzie do wymiany łożysko to sam sobie niestety z tym nie poradzę. Jak uda mi się rozwiązać usterkę to opisze co i jak było przyczyną. Dzięki za wszystkie sugestie, na pewno się przydadzą.

genior
09-09-14, 09:30
nie przesadzajmy z tą wodą od razu
objawy są typowe dla regulatora napięcia, po sprawdzeniu i wykluczeniu można szukać cudów

jendrasso
12-09-14, 13:09
Witam, a więc sprawa rozwiązana, wyjąłem alternator i zawiozłem do naprawy, wymienili łożysko, szczotki i regulator napięcia, koszt całkowity 250zł. Teraz wszystko działa jak należy, hondzia jakby nawet nabrała mocy, nie ma hałasu spod machy i w ogóle jest ok;) Dziękuję wszystkim za porady. Temat można zamknąć.